




August 15, 1990

Honorable Alberto Natividad

Mayor, City of Pico Rivera

6615 Passons Blvd.

Pico Rivera, CA  90660






Re:
Your Request for Advice 

Our File No. A-90-476

Dear Mayor Natividad:


We have received your letter of July 19, 1990, and your supplemental letter of July 23, 1990, in which you seek advice regarding your duties and responsibilities as a successful city council candidate in the City of Pico Rivera under the "Limitations on the Use of Campaign Funds" provisions of the Political Reform Act ("the Act").   The following advice is based upon the facts provided in your letters.

QUESTION


You have funds remaining in your campaign account following your reelection to office in April, 1990.  May you contribute the funds to the City of Pico Rivera Sister City Committee?

CONCLUSION


On the basis of the facts provided, you are permitted to contribute the funds to the Sister City Committee.

FACTS


Following your reelection to the Pico Rivera City Council in April, 1990, your campaign account showed a balance of $800.  


The City of Pico Rivera has a sister city committee ("the committee"), whose members are appointed by the city council, and which is responsible for maintaining a sister city relationship with a city in Mexico.  The committee's work includes the planning and facilitating of various student, teacher, and cultural exchange programs.


Part of the operational costs of the committee are covered by an allocation from the city council.  In order to finance its work the committee also conducts fundraising activities.  


The committee is a charitable and a nonprofit organization under Internal Revenue Code Section 501(c).

ANALYSIS


The Act permits campaign funds to be used to make donations to nonprofit organizations provided three requirements are met.  First, the recipient organization must be a bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt nonprofit organization.  Second, no substantial part of the proceeds of the donation can have a material financial effect on the candidate or elected officer, member of his or her immediate family, or the treasurer of the committee.  Third, the donation must bear a reasonable relationship to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 85803.)


You have indicated in your letter that the committee is a charitable nonprofit entity under Internal Revenue Code Section 501(c).  To date, we have advised that Section 85803 applies to organizations which are tax-exempt under subdivision 501(c)(3) and 501(c)(4) of the Internal Revenue Code.  Therefore, if the committee is tax-exempt under one of these two subdivisions, the first requirement of Section 85803 appears to have been met.


As you have not indicated any facts pertaining to the second requirement of Section 85803, we provide only the following general guidance.  In order to meet this requirement, no substantial part of the proceeds of the donation can have a material financial effect on you, on members of your immediate family, or on the treasurer of your campaign committee.  


The Commission has not defined the term "material financial effect" in the context of the use of campaign funds, but has in the context of the Act's regulation of conflicts of interest.  An analogy to Commission regulations on this subject can thus provide guidance as to whether a donation of campaign funds has a material financial effect on an elected official, members of his or her immediate family, or on the treasurer of the elected official's campaign committee.  


The test to determine whether there is a resulting prohibited material effect in the context of conflicts of interest is set forth in subdivision (a)(4) of Regulation 18702.1 (copy enclosed).  That section provides:



The decision will result in the personal expenses, income, assets (other than interest in real property), or liabilities of the official or his or her immediate family increasing or decreasing by at least $250.


Therefore, if as a result of the donation from your campaign funds to the committee, your personal expenses, income, assets or liabilities or those of a member of your immediate family, or of the committee's treasurer will increase or decrease by at least $250, the donation would likely be deemed to result in the requisite prohibited financial impact and not permit the donation of the campaign funds.  (See Lee Advice Letter, No. I-90-214; Statham Advice Letter, No. I-89-690, copies enclosed.)


With respect to the third requirement, the specific facts of the donor elected official's situation and the recipient of the donation determine whether the donation bear a reasonable relation to a political, legislative, or governmental purpose.  


You have indicated that the recipient of the campaign funds is a city-sponsored committee which is involved in promoting the sister city relationship between the City of Pico Rivera and a city in Mexico, and that the sponsorship includes financial support.  As a city-sponsored undertaking, the committee's functions would appear to constitute a "governmental purpose" and thereby make the donation of your campaign funds to the committee reasonably related to such a purpose.


I trust this letter has provided you with the guidance you requested.  If you have any further questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:
Jonathan S. Rothman







Counsel, Legal Division
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