
 



February 14, 1991

Honorable Kathleen Midstokke

City Councilmember 

1101 - 2nd Street

Hermosa Beach, CA  90245






RE:  Your Request for Informal Assistance







Our File No. I-90-563a

Dear Ms. Midstokke:


This is in response to your request for advice regarding the Political Reform Act (the "Act") , as a follow-up letter to previous letters giving informal assistance. 

QUESTIONS


1.
Would discounted rent be considered a gift to you if you were a lessee rather than a month-to-month tenant?


2.
When was "a discount in the price of anything of value" added to of the definition of "gift"?


3.
Must you report a discount in rent as a gift on your annual statement of economic interests?


4.
Is the length of your tenancy a consideration in determining the fair market value of your rent?

CONCLUSIONS


1.
A discount in rent may constitute a gift.  Receiving a discount in rent under a lease would be no different from receiving a discount in rent as a month-to-month tenant.


2.
Section 82028 defines gift to include "... a discount in the price of anything of value unless the ... discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status...."  This provision has been part of the Act since 1978.


3.
Gifts aggregating $50.00 or more are reportable by city councilmembers on their annual statements of economic interests.  The gift would be reported on Schedule F.  Furthermore, as of January 1, 1991, local elected officials are subject to a gift limit of $1,000 per year from a single source.


4.
The length of your tenancy would not, in and of itself, determine whether the rent you pay is fair market value.  However, the length of the tenancy could be one factor to examine in determining whether or to what extent your rent has been discounted.  You would have to look at similar units occupied for the same length of time that you have occupied your rental unit in order to use length of tenancy as one of your determining factors.

FACTS


You are a Hermosa Beach city councilmember who is a month-to-month tenant in a rental unit for which you pay what may be a discounted rent.  You have written to us previously, and have been informed in our letter of October 12, 1990, that in order to determine the fair market value of your rental unit, you would need to compare the rent you pay with that paid for other units of similar size, age, condition, and location.


You have also questioned whether or not there is an inequality in disclosure levels required of homeowners and of renters.  In response to that question, our letter of December 12, 1990, informed you that homeowners and renters are subject to the same reporting requirements for gifts.

ANALYSIS


You have inquired if the determination as to whether a discount in rent is a gift is affected merely by the fact that the recipient is a lessee rather than a month-to-month tenant.  The same standard would apply if you were a lessee.  If the fair market value of your monthly rent is more than what you pay, the difference between the fair market value and your rental charge would constitute a gift to you.


As to your question regarding the date that a discount in the price of anything of value was included in the definition of gift in the Act, the language was added in 1978.


You have asked whether a gift of discounted rent would have to be reported under the City of Hermosa Beach Conflict of Interest Code.  City councilmembers are not included in conflict-of-interest codes promulgated by their agencies; their disclosure obligation is governed by statute, namely Government Code Sections 87200-87210.  A city councilmember must report all gifts of more than $50.00 per year.  There is a gift disclosure schedule in the Statement of Economic Interests that must be filed by city councilmembers.  Remember to subtract your rent amount from your good faith estimate of fair market value of rent, and the difference would be the amount you would report, if over $50.00 in a calendar year.  We would also like to draw your attention to new gift limitation legislation.  As of January 1, 1991, local elected officials are subject to a gift limit of $1,000 per year from a single source.  (Section 89501.)


You have also asked whether the length of tenancy is a factor in determining fair rental value. Certainly, if you have been a tenant of long standing with a history of prompt payment of rent, your landlord might well take that fact into consideration in charging you less rent than he or she would charge a tenant with no track record of being dependable.  The question then becomes whether what you are charged by your landlord is consistent with what other tenants in similar situations are charged.  If your discount is commensurate with that of other tenants similarly situated, then your lengthy tenancy would certainly be a factor in determining the fair rental value of your apartment.


I hope this letter answers your questions, and that you will be able from this and prior letters we have sent you, to estimate the fair market value of your residence in order to accurately report whether you have received a gift from your landlord.  Please do not hesitate to contact me at (916) 322-5901 if you have further questions.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






Susan Bobrow






Counsel, Legal Division
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