




December 12, 1990

Kathleen Midstokke

1101 2nd Street

Hermosa Beach, CA  90254






Re:
Your Request for Informal Assistance







Our File No: I-90-563

Dear Ms. Midstokke:


This is in response to your letter dated October 10, 1990, regarding disclosure of discounted rent as a gift under the Political Reform Act (the "Act"),  and is in the nature of informal supplemental advice in connection with the Midstokke Advice Letter, I-90-563.  Another letter requesting supplemental advice, dated November 9, 1990, has also been received, and will be answered in due course.  Your letter of October 10 makes reference to yet another letter of September 17, 1990.  Our files do not indicate that we received your September 17 letter, although we do have the copy attached to your letter of October 10.

QUESTION


Is there an inequality between disclosure levels required of homeowners and those of renters because homeowners are excluded from having to disclose the value of their economic interests in their principal residences while renters must disclose as gifts any rent discounts received?

CONCLUSION


Homeowners and renters are subject to the same requirements for reporting gifts on their Statements of Economic Interest. Homeowners are excluded from reporting their principal residences as interests in real property, but they must report any gift received, including a gift connected to an interest in their principal residences.

FACTS


You are a city councilmember in Hermosa Beach, California who is a month to month tenant in your principal residence.


You have previously requested guidance regarding a means of determining the fair rental value of your residence, and have been informed that you must make your own good faith estimate, taking into consideration such factors as rents charged for units similar to yours in size, condition, age, and location.


You are questioning the necessity for disclosing the amount of a gift of a discounted rent on your residence because owners of their personal residences are not required to disclose the value of their homes as property interests.

ANALYSIS


As we have previously informed you, a gift, as defined in Section 82028 includes "... a discount in the price of anything of value...."  Therefore, if you are charged less in rent than the fair rental value of your rental unit, you are receiving a gift in the amount of the difference between the fair rental value and the amount you pay.


It is true that an owner of his or her principal residence does not have to report his or her economic interest in that residence in the Statement of Economic Interests.  Section 87206(f) expressly excludes such disclosure.  However, Section 87207(4) requires reporting of gifts and the date of receipt of gifts by a filer.  A homeowner is not excluded from having to report any gift of an interest in real property, even if the property is his or her principal residence.


In the same context, if an official were to be given a specially discounted loan rate in connection with financing the purchase of a principal residence, the difference between the usual rate for the loan and the amount charged to the official would be reportable as a gift.  Thus, there is no difference between disclosures of gifts required of homeowners and disclosures of gifts required of renters. 


If you have questions regarding the above, please do not hesitate to call me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:  Susan L. Bobrow







Counsel, Legal Division
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