




September 18, 1990

Honorable Ross Johnson

Assemblyman, Sixty-fourth District

State Capitol

P.O. Box 942849

Sacramento, CA  94249-0001






Re:
Your Request for Confirmation of Telephone Advice

Our File No. I-90-566

Dear Assemblyman Johnson:


This is in response to your request for confirmation of advice by staff concerning certain requirements of the Political Reform Act (the "Act").   Since your letter seeks confirmation of general guidance this response is in the nature of informal assistance.


Staff has advised that elected officers cannot contribute to either the noncandidate or candidate support accounts of the 64th Republican Assembly District Committee, with the one exception of state elected officers whose districts overlap with the 64th Assembly District.  Those elected officers would be permitted to contribute only to a noncandidate support account for noncandidate specific voter registration and get-out-the-vote activity in the district.  To allow contributions for voter registration aimed toward a specific candidate would be the equivalent of earmarking funds for a candidate in a specific district.  Such earmarking would be a violation of Section 85304, the statute prohibiting transfers of campaign funds from one candidate to another and Section 85202(b), the trust provision which requires that campaign funds be expended only for expenses associated with the specific office for which said funds were collected.


This letter further confirms that use of campaign funds in the situation described to make independent expenditures on behalf of or against a candidate would contravene the trust and transfer provisions of the Act.


If you have further questions, please contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:
Susan L. Bobrow

Counsel, Legal Division

SH:SLB:plh

