




September 19, 1990

Patty A. Goodwin

Councilmember, Moreno Valley

City Hall

P.O. Box 1440

23119 Cottonwood, Building B

Moreno Valley, CA  92388-9664






Re:
Your Request for Advice             

Our File No. A-90-571

Dear Ms. Goodwin:


This is in response to your request for confirmation of telephone advice provided to you concerning the return of campaign contributions under the new "personal use" provisions of the Political Reform Act (the "Act").   


As I stated in our telephone conversation, the general rule of the new personal use law is that any expenditure of campaign funds must be, at a minimum, reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 85801.)  However, under some circumstances the personal use law requires a stricter standard.  For example, where an expenditure confers a substantial personal benefit on the candidate or elected officer, the expenditure must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 85801.)


Where campaign funds become surplus campaign funds, the personal use law further limits their expenditure.  For campaign funds raised after January 1, 1989, Section 85807 provides:


Upon leaving any elected office, or at the end of the postelection reporting period following the defeat of a candidate for elective office, whichever occurs last, campaign funds raised after January 1, 1989, under the control of the former candidate or elected officer shall be considered surplus campaign funds and shall be disclosed pursuant to the requirements of Chapter 4 (commencing with Section 84100) and shall be made only for the following purposes:


(a)  The payment of outstanding campaign debts or elected officer's expenses.


(b)  The pro rata repayment of contributions.


(c)  Donations to any bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organization, where no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the former candidate or elected officer, any member of his or her immediate family, or his or her campaign treasurer.


(d)  Contributions to a political party or committee so long as the funds are not used to make contributions in support of or opposition to a candidate for elective office.


(e)  Contributions to support or oppose any candidate for federal office, any candidate for elective office in a state other than California, or any ballot measure.


However, no specific provision of the personal use law deals with refunding contributions by a candidate whose campaign funds are not surplus.  In this situation, the refund of contributions is only permitted if the refund of contributions is reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose.  What constitutes a reasonable relationship to a political, legislative or governmental purpose in this circumstance is currently being determined on a case-by-case basis.  However, we have advised that a pro rata refund of contributions has the requisite political purpose.  (Hiltachk Advice Letter, No. I-90-053, copy enclosed.)  Consequently, you may refund the contributions you have received on a pro rata basis to your contributors.


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:
John W. Wallace


Counsel, Legal Division
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