




October 30, 1990

Grant D. Gillham

Associate Consultant

Pat Nolan, Assemblymember 41st District

State Capitol

P.O. Box 942849

Sacramento, California  94249-0001






Re:  Your Request for Advice 


Our File No. A-90-589  

Dear Mr. Gillham:


This is in response to your request for confirmation of telephone advice regarding the mass mailing restrictions of the Political Reform Act (the "Act").   


This letter confirms that your letter dated September 10, 1990, accurately summarizes the telephone advice I provided to your office on that date. You asked whether the cost of reprinting a notice of a vision clinic held by Assemblymember Nolan resulted in a contribution to the assemblymember or violated Section 89001 of the Act.  As I stated in that telephone conversation, Section 89001 provides that no newsletter or other mass mailing shall be sent at public expense.  However, in response to a variety of questions concerning the distribution of tax notices, tax refund checks, community college schedules, sample ballots, and other mass mailings customarily sent by government agencies, the Commission adopted Regulation 18901  to clarify which mailings were permissible and which were prohibited under the Act.


Regulation 18901(a) provides that a mass mailing is prohibited only if the mailing is prepared or sent in cooperation, consultation, coordination, or concert with the elected officer who is affiliated with the agency and includes the name, office, photograph, or other reference to that elected officer; or, the mailing features any elected officer who is affiliated with the agency.


In addition, Regulation 18901(b) provides an exception for the inclusion of the elected official's name in notices of public meetings:


(9)  (A)  An announcement of any meeting or event of the type listed in paragraphs 1 or 2.



1.  An announcement sent to an elected officer's constituents concerning a public meeting which is directly related to the elected officer's incumbent governmental duties, which is to be held by the elected officer, and which the elected officer intends to attend.


2.  An announcement of any official agency event or events for which the agency is providing the use of its facilities or staff or other financial support.


(B)  Any announcement provided for in this subdivision (b)(9) shall not include the elected officer's photograph or signature and may include only a single mention of the elected officer's name except as permitted elsewhere in this regulation.





Regulation 18901(b)(9).


In our Connelly Advice Letter (No. I-90-524, copy enclosed) we stated that the meeting notice exception requires that the following elements be present.


1.  The announcement must be sent to the elected officer's constituents.  "Constituents" means the voters in the elected officer's district.  Basically, this would include anyone in the district, whether or not the person is actually registered to vote.  


2.  It must concern a public meeting directly related to the elected officer's incumbent governmental duties. We have interpreted this language to require that there be some type of assembly providing an encounter between the elected officer and his or her constituents.  The announced meeting should be open to the public and must relate to the governmental duties of the elected officer holding the meeting.  


3.  The meeting must be held by the elected officer.  A meeting is held by an elected officer when the elected officer exercises direction and control over the agenda, is responsible for making all physical and financial arrangements for the meeting, and conducts the meeting.  A meeting is not held by an elected officer if the elected officer merely participates in an event put on by someone else.


4.  The elected officer must intend to attend all or substantially all of the meeting.


In the Connelly Advice Letter we stated that measles inoculation center clinics would constitute a "meeting," where there was some opportunity for individuals or groups to "meet" with the elected officer.  You stated that you were circulating notices of an event organized by Assemblymember Pat Nolan in which vision testing would be provided to senior citizens.  As I stated in our telephone conversation, so long as the use of the official's name complies with Regulation 18901(b)(9), circulation of the mass mailing is not restricted by the regulation.


In addition, you asked whether a senior citizens organization could reproduce the announcement in their publication.  You explained that the organization contacted you and that you merely consented to the reproduction of the notice.  Under the Act, the expenditure to reproduce the advertisement could be a contribution to the assemblymember if the expenditure on the advertisement was made at the assemblymember's behest.  Under your facts, it is unclear whether the expenditure for the circulation of the mailing would be at the behest of Assemblymember Nolan or his representatives.  (Regulation 18215(b).)  


However, even if the notice is circulated at the behest of the assemblymember, Regulation 18225(b)(4)(C) (copy enclosed)  provides:


Notwithstanding the provisions of this subsection, the term expenditure does not include costs incurred for communications which expressly advocate the nomination, election or defeat of a clearly identified candidate or candidates or the qualification, passage or defeat of a clearly identified measure or measures by:

* * *


(C)  A regularly published newsletter or regularly published periodical, other than those specified in paragraph (b)(4)(A), whose circulation is limited to an organization's members, employees, shareholders, other affiliated individuals and those who request or purchase the publication.  This paragraph applies only to the costs regularly incurred in publishing and distributing the newsletter or periodical.  If additional costs are incurred because the newsletter or periodical is issued on other than its regular schedule, expanded in circulation, or substantially altered in style, size or format, the additional costs are expenditures.


Consequently, even if the payment by the senior citizens organization was at your behest, the payment would not be an "expenditure" at the behest of Assemblymember Nolan, and therefore would not constitute a contribution to the assemblymember.


If I can be of any further assistance to you, please feel free to contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,

Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:
John W. Wallace

Counsel, Legal Division
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