




December 27, 1990

Maurice F. O'Shea

City Attorney

21815 Pioneer Boulevard

Hawaiian Gardens, CA  90716






Re:  Your Request for Informal Assistance







Our File I-90-593

Dear Mr. O'Shea:


You have requested advice on behalf of the City Council of the City of Hawaiian Gardens regarding their responsibilities under the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").  You are not requesting advice regarding a particular governmental decision.  Therefore, we consider your letter to be a request for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c) (copy enclosed).


The following advice is based upon the facts provided in your letter of September 12, 1990, as supplemented by subsequent telephone conversations with you.  Based upon our response to questions 1, 2, and 3, it does not appear that question 4 requires a response at this time. 

QUESTIONS 


1.  Are the conflict-of-interest provisions applicable to the city council members in their capacity as board of directors of the Hawaiian Gardens Civic League (hereinafter the Civic League), a non-profit corporation? 


2.  In the event a non-profit corporation (hereinafter the Foundation), or the chairman of the Foundation acting in an individual capacity as a landowner, appears before the city council for a zone change, conditional use permit, variance, or other entitlement, would the council members have a conflict-of-interest if the Civic League received donations from the Foundation?


3.  Would a conflict-of-interest arise as to all donors of the Civic League who contribute two hundred fifty dollars ($250), or more, in twelve (12) months?

CONCLUSIONS


1.  Participation on the board of directors of the Civic League, a non-profit corporation, does not cause a conflict-of-interest, under the Political Reform Act, with the official duties of the members of the city council of the City of Hawaiian Gardens.  However, if the Civic League functions as a local government agency as defined in the Act, the conflict-of-interest provisions of the Act would apply to the city council members in their capacity as directors of the Civic League. 


2 and 3.  A conflict will not arise for members of the city council as to the Foundation, the chairman of the Foundation, or donors of the Civic League, based upon donations to the Civic League, provided the donations are made to the Civic League and not to the individual board members.

FACTS


The City of Hawaiian Gardens is a general law city and the city council is composed of five (5) members; the mayor is elected by the council members.  In August, 1990, at the direction of the city council, the Hawaiian Gardens Civic League, Inc. was incorporated to promote various civic, cultural, business, and recreational activities in the city primarily for youth.  The Civic League is a non-profit corporation and has tax exempt status under Revenue and Taxation Code Section 23701(f).


It is proposed that the city council members, ex officio, constitute the board of directors of the Civic League.  In that capacity, the city council members would set policy and give direction to any staff hired to run the Civic League.  The members would serve on the board of directors without compensation.  It is foreseeable that the Foundation, a non-profit corporation which operates a bingo operation within the boundaries of the city, may make donations to the Civic League.  The chairman of the Foundation that operates the bingo game owns, in partnership, substantial property in the City of Hawaiian Gardens.

ANALYSIS


The Act prohibits a public official from making, participating in, or using his official position to influence a governmental decision in which he knows or has reason to know he has a financial interest.  (Section 87100.)  The city council members are public officials, because they are elected by the City of Hawaiian Gardens.  (Section 82048.)  


Section 87103 states that a public official is financially interested in a decision when it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official or a member of his immediate family, or on 


(a)  Any business entity in which the public official has a direct or indirect investment worth one thousand dollars ($1,000) or more.  


(b)  Any real property in which the public official has a direct or indirect interest worth one thousand dollars ($1,000) or more.  


(c)  Any source of income, other than gifts and other than loans by a commercial lending institution in the regular course of business on terms available to the public without regard to official status, aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.  


(d)  Any business entity in which the public official is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management.  


(e)  Any donor of, or any intermediary or agent for a donor of, a gift or gifts aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by, or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.  





Section 87103(a) - (e).


You have indicated that the city council members would serve without compensation for their services as board members of the Civic League.  As board members they would not be officers of a "business entity," since the Civic League is not a business entity for purposes of the Act.  Therefore, there would not appear to be any economic interest in the Civic League which would serve as the basis for the city council members' disqualification from council decisions involving the Civic League.  (See Lyon Advice Letter, No. A-88-391, Lawson Advice Letter, No. I-90-073 and Dean Advice Letter, No. A-89-559, copies enclosed.)  Our advice would be different if the council members were compensated for their services as members of the board of directors in an amount which met the requisite threshold as specified in Section 87103(c).  (See Flitner Advice Letter, No. A-84-009, copy enclosed.)

Public Officials


A conflict of interest could occur if the board of directors of the Civic League were public officials within a "local government agency."  Local government agency as defined in Section 82041 of the Act means a county, city or district of any kind including school district, or any other local or regional political subdivision, or any department, division, bureau, office, board, commission or other agency of the foregoing.  If the Civic League is deemed to be a local government agency, members of the board of directors would be subject to the conflict-of-interest provisions of the Act with respect to board decisions.


We do not have sufficient facts to determine whether the Civic League is a local government agency.  Your letter stated that the Civic League was incorporated at the direction of the city council, and in a subsequent telephone conversation you indicated that the board of directors would set policy for the Civic League and that it would be providing specified community and recreational services, particularly for youth, which the city cannot afford to fund.  You also stated that the Civic League is not presently funded by the city council.


To determine whether a non-profit corporation is a local government agency within the meaning of the Act we apply the following criteria, set forth in In re Siegel (1977) 3 FPPC Ops. 62 (copy enclosed): 


(1)
Whether the impetus for formation of the corporation originated with a government agency;


(2)
Whether it is substantially funded by, or its primary source of funds is, a government agency;


(3) 
Whether one of the principal purposes for which it is formed is to provide services or undertake obligations which public agencies are legally authorized to perform and which, in fact, they traditionally have performed; and


(4)
Whether the corporation is treated as a public entity by other statutory provisions. 


Should the Civic League qualify as a local government agency the disclosure and disqualification requirements of the Act would apply to the board of directors.  (Also see Regulation 18700, copy attached.)  In applying the Siegel criteria, it is not necessary to find that all four factors are met. (Knox Advice Letter,

No. A-90-38, copy enclosed.)  

Sources of Income


In your letter you also ask whether a conflict arises for members of the City Council as to the following:

 
1)
donations received by the Civic League from the Foundation, a non-profit bingo operation that is expected to make material contributions to the Civic League;


2)
the chairman of the Foundation, acting in an individual capacity as a landowner, who may request development entitlements from the city that could include zone changes, variance, and conditional use permits; or


3)
all donors of the Civic League who contribute two hundred fifty dollars ($250), or more, in twelve (12) months. 


Care should be taken to assure that donations to the agency are not deemed to be donations to individual board members.  This could occur, for example, if donations were used to pay travel expenses for board members.  However, so long as the donations are not deemed to be donations to members, the donors do not become economic interests of those board members.  Therefore, the members will not have a conflict of interest with respect to the donors solely on the basis of the donations to the Civic League.


In In re Stone, 3 FPPC Ops. 52 (copy enclosed), the Commission concluded that to be deemed a gift to the public entity, the gift should satisfy at least the following four criteria:



1.  The donor intended to donate the gift to the public entity and not to the official;


2.  The public entity exercises substantial control over use of the gift;


3.  The donor has not limited use of the gift to specified or high level employees, but rather has made it generally available to agency personnel in connection with agency business without regard to official status; and


4.  The making and use of the gift was formalized in a resolution of the public entity ... which embodies the standards set forth above.




In re Stone, supra, 3 FPPC Ops. at 57.


I trust this letter has provided you with the guidance you requested.  If you have any further questions, please contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin






By:  Luisa Menchaca







Counsel, Legal Division
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Enclosures

