




October 2, 1990

Allan Tebbetts, Chairman

California Political Attorneys Association

301 East Ocean Blvd., Suite 700

Long Beach, CA  90802-4828






Re:
Your Request for Informal Assistance 

Our File No. I-90-602 

Dear Mr. Tebbetts:


We have received your letter dated September 17, 1990, seeking reconsideration of the advice provided in the Wood Advice Letter, No. I-90-388 (copy enclosed).  Among other things, this letter concluded that under the campaign contributions provisions of the Political Reform Act ("the Act"), when a contribution of $25.00 or more is received from an individual without occupation and employer information, the recipient was required to request such information from the contributor.  


We believe this conclusion accurately summarizes current Commission policy.  As you correctly note, Section 84211 requires committees to itemize contributors of $100.00 or more and include their occupation and employer.  


However, Regulation 18401 (copy enclosed) permits candidates, treasurers, and elected officers to avoid the itemization obligations of Section 84211 only for contributions received of less than $25.00.  The regulation, referring to the itemization obligations as "detail as to contributions," provides in pertinent part as follows:


(a)  It shall be the duty of each candidate, treasurer and elected officer to keep such detailed accounts, records, bills and receipts as shall be reasonably necessary to comply with the provisions of Chapter 4, Government Code Sections 84100, et seq.  However, such accounts are not required to:


(1)  Contain detail as to contributions received of less than $25 other than the date and total amount of such contributions; ...





Regulation 18401(a).


Therefore, while it is an accurate statement to conclude that contributions of $100.00 or more must be disclosed on the appropriate campaign statement and identified by the contributor's name, address, occupation, and employer, it is inaccurate to conclude that such identifying information is not required of all contributions of less than $100.00.  Instead, Regulation 18410 requires that such information be maintained by the candidate, treasurer, or elected officer for all contributions received of $25.00 or more; only contributions received of less than $25.00 need not be so identified.  Identifying information must be maintained concerning those contributions between $25.00 and $100.00 that are received, even if they are not disclosed until reaching the $100.00 threshold.


You asked alternatively that the Wood Advice Letter be placed on the next available agenda for consideration by the Commission.  If this still remains of interest to you please contact me at your earliest convenience so that we may timely schedule the matter for the Commission's consideration.


I hope this letter provides you with the guidance you requested.   If you have any further questions, please contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:
Jonathan S. Rothman







Counsel, Legal Division
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