




November 6, 1990

Donald J. Burnett, President

California Police Chiefs Association Inc.

1485 River Park Dr., Suite 200

Sacramento, CA  95815






Re:
Your Request for Informal Assistance







Our File No. I-90-637

Dear Mr. Burnett:


This letter is in response to your request for advice regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").  At your request, we are providing you with informal assistance pursuant to the provisions of Regulation 18329(c) (copy enclosed).  We do not provide advice concerning provisions of law other than the Act.  You may wish to consult with the Attorney General's office regarding other provisions of law such as Section 1090 which prohibits government officials from having an interest in contracts with their agencies.

QUESTION


Under the provisions of the Act, may a local police department enter into contracts for required police training services with a company which has been a source of $250 or more in income to the chief of police?

CONCLUSION


Under the provisions of the Act, a local police department may enter into contracts for required police training services with a company which has been a source of $250 or more in income to the chief of police.  However, the chief of police is disqualified from participating in or attempting to influence the decision.  Please note that Government Code Section 1090 may be applicable to your facts.  If applicable, Section 1090 could prohibit the contract in question.

FACTS


Members of the California Police Chiefs Association Inc. comprise a significant number of the instructors for P.O.S.T. approved peace officer training courses.  As president of the California Police Chiefs Association Inc. you wish to advise the members of the association regarding potential conflicts of interest under the Act.  In that capacity, you seek our advice to determine whether a local police department may enter into contracts for required police training services with a company which has been a source of income to the chief of police.  


The Department of Justice Commission on Peace Officer Standards and Training (P.O.S.T.) has certified the particular company as a provider of continuing education and required police training.  The chief of police, a court qualified training expert and one of two instructors certified by the State of California to teach a certain P.O.S.T. reimbursed course, was employed by the company within the last 12 months to teach the course at a rate of pay established by P.O.S.T.  The police chief has received $250 or more in income from this company within the preceding twelve months.  The company is certified by P.O.S.T. as the exclusive provider of this particular course.


The chief of police is not directly involved in the selection or assignment of training courses for his department.  These functions are delegated to the police department's training unit.  The police department has contracted with the company to provide training and promotional testing prior to the current police chief's administration.  The scope of the company's involvement with the city in providing contemplated future courses could include both P.O.S.T. certified reimbursable courses as well as training not to be reimbursed to the police department by the state.  Many P.O.S.T. courses require the exclusive expertise of police chiefs which is not commonly available in the private sector.  Under no circumstances would the chief of police be employed for any non-certified reimbursed training nor would the chief of police be involved in decisions which would affect the company.

ANALYSIS


Section 87100 prohibits a public official from making, participating in making, or in any way attempting to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.  The term "public official" includes all members, officers, employees, or consultants of a state or local government agency.  (Section 82048, Regulation 18700(a), copy enclosed.) 


Section 82041 defines "local government agency" as a county, city, or district of any kind, including "any department, division, bureau, office, board, commission, or other agency of the foregoing."  Generally, the Commission has treated different city departments as different agencies.  For example, a planning commission is a distinct agency from a park and recreation commission.  (Stout Advice Letter, No. I-88-313, copy enclosed.)  A police department, then, is also a distinct agency within the city and the chief of police is a public official.  (Section 82048.)


An official has a financial interest in a decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official, or a member of the official's immediate family, or on: 


(a)  Any business entity in which the public official has a direct or indirect investment worth one thousand dollars ($1,000) or more.  


(b)  Any real property in which the public official has a direct or indirect interest worth one thousand dollars ($1,000) or more.  


(c)  Any source of income, other than gifts and other than loans by a commercial lending institution in the regular course of business on terms available to the public without regard to official status, aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.  


(d)  Any business entity in which the public official is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management.  


(e)  Any donor of, or any intermediary or agent for a donor of, a gift or gifts aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by, or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.  


For purposes of this section, indirect investment or interest means any investment or interest owned by the spouse or dependent child of a public official, by an agent on behalf of a public official, or by a business entity or trust in which the official, the official's agents, spouse, and dependent children own directly, indirectly, or beneficially a 10-percent interest or greater.





Section 87103.

Therefore, the police chief is disqualified from participating in a decision that will have a foreseeable and material financial effect on any of his economic interests. 

Foreseeability


The effects of a decision are reasonably foreseeable if there is a substantial likelihood that they will occur.  To be foreseeable, the effects of a decision must be more than a mere possibility; however certainty is not required.  (Downey Cares v. Downey Community Development Com. (1987) 196 Cal.App.3d 983, 989-991; Witt v. Morrow (1977) 70 Cal.App.3d 817; In re Thorner (1975) 1 FPPC Ops. 198 (copy enclosed).)  The Act seeks to prevent more than actual conflicts of interest.  It seeks to prevent even the appearance of a possible conflict of interest.  (Witt v. Morrow, supra at 823.)


In this instance, it is foreseeable that the decision to contract for police training will have an effect on the company which is the exclusive provider of the service.  Because this company has been a source of income of $250 or more to the chief of police in the preceding twelve months, the chief of police may not participate in the decision if the effect of the decision upon the company will be material.

Materiality


The effect of a decision is deemed material when a source of income to a public official is directly involved in a decision before the official's agency or there is a nexus between the purpose for which the official receives income and the governmental decision.  (Regulation 18702.1(a), copy enclosed.)  A business entity is directly involved in a decision before an official's agency when that business entity, either personally or by an agent:


(1) Initiates the proceeding in which the decision will be made by filing an application, claim, appeal, or similar request or;


(2)  Is a named party in, or is the subject of, the proceeding concerning the decision before the official or the official's agency.


(3)  A person or business entity is the subject of a proceeding if a decision involves the issuance, renewal, approval, denial or revocation of any license, permit, or other entitlement to, or contract with, the subject person or business entity.





Regulation 18702.1(b).  


The decision to provide training to the police force through this particular company involves entering into a contract with this company.  Therefore, this company is directly before the official's agency.  Because this company has been a source of income of at least $250 to the chief of police in the twelve months preceding the decision, the chief of police is disqualified from participating in the decision.


It is also foreseeable that the decision to contract for this service will have an effect on the chief of police.  Since he is one of two providers of a particular course, there is a substantial likelihood that the decision to contract for the services of Company X will result in the employment of the chief of police to teach the particular training course.  The effect of such a decision is material as to the chief of police if:


The decision will result in the personal expenses, income, assets (other than interest in real property), or liabilities of the official or his or her immediate family increasing or decreasing by at least $250.





Regulation 18702.2(a)(4), copy enclosed.


The chief of police is disqualified from making, participating in making, or using his official position to influence decisions to employ company X if the decisions will materially affect Company X or the chief of police.  Disqualification means that the chief of police cannot participate in discussions, vote on the matter, or otherwise try to influence members of his agency.  (Section 87100; Regulations 18700 and 18700.1; Levinger Advice Letter, No. I-88-328; West Advice Letter, No. A-88-413, copies enclosed.)  Prohibited attempts to influence a decision include contacting any member, officer, or employee of the official's agency.  (Regulation 18700.1(a).)  Therefore, the chief of police may not participate in the selection or assignment of training courses for his department, attempt to influence the selection of a provider for such services, or authorize any decision made by his staff with regard to the employment of this company to provide police training services.


Additionally, other provisions of law such as Section 1090 may be applicable to the situation you address.  The Commission has no jurisdiction to interpret or enforce Section 1090.  The Commission's jurisdiction is limited to the Political Reform Act.  Questions concerning Section 1090 should be addressed to the Attorney General's office.


We trust this letter adequately responds to your inquiry.  Should you have any further questions regarding this matter, do not hesitate to call me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:
Blanca M. Breeze







Counsel, Legal Division
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