





November 13, 1990

Lauren Rothfarb

Political Action Representative

International Union of Electronic,

Electrical, Salaried, Machine,

and Furniture Workers, AFL-CIO

1126 Sixteenth Street, N.W.

Washington, D.C. 20036-4866







Re:  Your Request for Advice








Our File No. A-90-667












Dear Ms. Rothfarb:


You have requested confirmation of telephone advice provided to you concerning the campaign provisions of the Political Reform Act ("the Act").


Your letter correctly summarizes my advice.  On September 25, 1990, the United States District Court, Eastern District of California, in the case of Service Employees International Union, et al. v. Fair Political Practices Commission (Case No. CIVS 89-0433 KJJ-JFM), ruled that the portions of Proposition 73 imposing contribution limits based on a fiscal year were unconstitutional.  On September 28, 1990, the ruling was stayed with regard to contributions to candidates for the California Legislature, so the limitations remain in effect for those candidates.  There are currently no limits on contributions to gubernatorial and other statewide candidates.   


With regard to the Union's Statement of Organization, please be advised that a federal committee which has not notified its contributors that it will use its funds to make contributions or expenditures to support or oppose California state or local candidates or committees, will not qualify as a recipient committee under Section 82013(a) during the first year in which it engages in such activities.   This is because pursuant to Regulation 18215, the committee's contributors have no reason to know that some or all of their funds will be used to support or oppose California candidates or committees.  However, any contributions and expenditures made during the first calendar year in which the committee engages in such activities establish a 

"history" that puts the committee's contributors on notice that some or all of their funds may be used for political purposes in California.  If the committee makes contributions or other expenditures for political purposes in California totalling $1,000 or more during any subsequent calendar year, it is deemed to have "received" contributions totalling $1,000 or more.  (Enclosed is an information sheet which describes how federal committees and other organizations that do not receive contributions specifically for California elections may qualify as recipient committees in California.)  




On October 29, 1990, I spoke with Maria Landolfo, a representative of the union.  She indicated to me that IUE Committee on Political Education, AFL-CIO - Campaign Contributions ("IUE-COPE") has no previous history of political activity in California.  It is making contributions to a gubernatorial candidate this year and it does intend to continue to make contributions to California candidates and officeholders in the future.               


Your letter indicates that a Statement of Organization (Form 410) was filed with the Secretary of State in August but you were never informed of the identification number issued.  The Secretary of State's Office indicates that they have no record of receiving your Statement of Organization.  Since IUE-COPE will not qualify as a recipient committee in California this year because it has no history of California activity, you should wait until it does qualify in a subsequent year to file a Statement of Organization.  Alternatively, you may file a Statement of Organization now and indicate that you have not yet qualified.  You must file an amended Statement of Organization after the committee receives $1,000 or more in contributions "earmarked" for California elections (as described in the enclosed information sheet) to indicate the date of qualification.  Whether you file a Statement of Organization or not this year does not affect your ability to make unlimited contributions to gubernatorial candidates or to other candidates not subject to contribution limits.  


Please note that even if IUE-COPE files a Statement of Organization this year, it will not file campaign statements as a recipient committee this year.  This year it will only be required to file campaign disclosure statements in California if it qualifies as a major donor by making contributions totalling $10,000 or more; or as an independent expenditure committee by making independent expenditures totalling $1,000 or more in connection with California state or local elections.  Enclosed is an information manual explaining the filing obligations of major donor and independent expenditure committees, along with the appropriate forms.   


If you have additional questions, please contact me at (916) 322-5662.







Sincerely,







Scott Hallabrin







Acting General Counsel







By:  Wayne P. Imberi








Political Reform Consultant

Enclosures
