




December 31, 1990

Ms. Anne F. Patton

1447 Santa Fe Drive

Encinitas, CA  92024






Re:  Your Request for Informal Assistance







Our File No.  I-90-683

Dear Ms. Patton:


This is in response to your request for informal advice concerning your responsibilities under the conflict of interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").   Because you have requested informal advice and are not facing a specific governmental decision, we provide you with informal assistance.  (Regulation 18329(c), copy enclosed.)  Our advice is limited to questions arising under the Political Reform Act.

QUESTION


Would you, as a member of the design review board of the City of Encinitas, face a conflict of interest by meeting with city staff and appearing before the city council on behalf of a firm that does business with the city where your representation does not involve issues which will come before the design review board?

CONCLUSION


You would not have a conflict of interest unless, when meeting with city staff or appearing before the city council, you do so purportedly on behalf of the design review board.   

FACTS


You are an appointed member of the City of Encinitas design review board, which reviews development proposals and makes land use decisions.  


You are considering representing, for compensation, a firm that does business with the city.  Your representation would not involve land use decisions within the city.  As a representative of the firm, you would meet with city staff and appear before the city council.

ANALYSIS


Section 87100 mandates that "no public official at any level of state or local government shall make, participate in making or in any way attempt to use his official position to influence a governmental decision in which he knows or has reason to know he has a financial interest."


Thus, to answer your question, it is necessary to answer these questions:  (1)  Are you a public official under Section 87100?  (2)  What constitutes making, participating in or attempting to influence a governmental decision?  (3)  Do you have a financial interest based on the proposed work for the firm?

I.  Public Official


A "public official" is every natural person who is a member of a state or local government agency.  (Regulation 18700(a), copy enclosed.)  "Member" includes unsalaried members of boards with decision-making authority.  (Regulation 18700(a)(2).)  "Local government agency" includes every "subdivision, or any department, division, bureau, office, board, commission" or other agency of local governments, including cities. (Section 82041.)  Under these definitions, you are a public official because you are a member of a board that is part of a local government agency with decision-making authority.

II.  Governmental Decision


A public official makes a "governmental decision" if, when acting within the official authority of his or her position, the official votes on a matter, appoints a person, obligates or commits his or her board or commission to a course of action, or enters into a contract on its behalf.  (Regulation 18700(b).)  By deciding not to do any of these things, the official would also be making a governmental decision, unless the decision is based on a disqualifying financial interest and the interest is disclosed. 


A public official "participates in the making of a governmental decision" if, when acting within the official authority of his or her position, he or she negotiates with a governmental entity, private person or business entity regarding a decision, or gives advice or recommendations to the decision maker.  (Regulation 18700(c)(2).)  


With regard to a governmental decision that is within or before the public official's own agency, the official "attempts to influence a governmental decision" if, for purposes of influencing the decision, he or she contacts, appears before, or otherwise attempts to influence any member, officer, employee or consultant of his or her agency.  (Regulation 18700.1(a), copy enclosed.)   With regard to a governmental decision that is within or before a governmental agency other than the public official's own agency, the official attempts to use his or her official position to influence the decision if, "for the purpose of influencing the decision, the official acts or purports to act on behalf of, or as the representative of, his or her agency to any member, officer, employee or consultant of an agency.  Such actions include, but are not limited to, the use of official stationery."  (Regulation 18700.1(c), copy enclosed.)


This last regulation is most relevant to your situation since your question focuses on what conflicts might arise if you meet with city staff and appear before the city council and not the design review board.  In this context, you should be aware that an official is deemed to appear before his or her own agency not only when actually appearing before it but also when appearing before an agency that was appointed by the official's own agency, and when appearing before an agency that has budgetary control over the official's own agency (Regulation 18700.1(a).)  Here, the city council is not appointed by or subject to the budgetary control of the design review board.  Consequently, an appearance before the city council would be an appearance before an agency other than your own agency.  Therefore, you would not be deemed to be appearing before the design review board and thus you could appear before the city council on behalf of the firm on non-land use matters which will not be coming before the design review board, provided you do not purport to act on behalf of the design review board.  (Regulation 18700.1(c); Levinger Advice Letter, No. I-88-328, West Advice Letter, No. A-88-413, copies enclosed.)


Your work for the firm may, however, create a conflict of interest for you if a decision on another matter subsequently comes before the design review board and the decision has a financial effect on the firm.

III.
Economic Interest


A public official has a financial interest in a governmental decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official or on a member of his or her immediate family, or on a source of income to the official if   the source of income pays or promises to pay income totalling $250 or more within the 12 months preceding the governmental decision.  (Section 87103(c).)


We do not know whether the firm will be a source of income to you of $250 or more within 12 months preceding a decision by the design review board.  If it is, you would be required to disqualify yourself, provided it is reasonably foreseeable that the board decision in question will materially affect the firm.  

IV. Foreseeability


The effects of a decision are reasonably foreseeable if there is a substantial likelihood they will occur.  To be foreseeable, the effects of a decision must be more than a mere possibility, though certainty is not required.  (Downey Cares v. Downey Development Com. (1987) 196 Cal.App.3d 817, 983, 989-991; Witt v. Morrow (1977) 70 Cal.App.3d 817, 822; In re Thorner (1975) 1 FPPC Ops. 198.)

V.
Materiality


Whether a decision materially affects a source of income turns on whether the economic interest is directly or indirectly involved in the decision.  A source of income is directly involved in a decision if it initiates the proceeding in which the decision will be made by filing a claim, application, appeal or similar request, or is a named party in or subject of the proceeding.  The decision is deemed to have a material effect on a financial interest if the interest is directly involved.  For example, if the firm appears before the design review board, it would be directly involved and you could not participate in a decision on that matter. 


In addition, a governmental decision is material if a "nexus" exists between it and the purpose for which the official receives income.  A nexus exists if the official receives income to achieve a goal or purpose that would be achieved, defeated, aided or hindered by the decision.  (Regulation 18702.1(d).)  We do not have enough information about the firm or decisions before the board to say whether a nexus exists.  


If the decision involves the firm only indirectly, you still might face a conflict of interest under Regulation 18702.2 (copy enclosed).  It explains the occasions when a decision will have a material financial effect on a business entity in which a public official has an economic interest.  The analysis under Regulation 18702.2 requires an examination of the financial situation of the business entity and the effect the decision will have on the entity.  We do not have enough information to conduct this analysis.  Thus, we cannot say whether you would face a conflict under Regulation 18702.2. 


I hope this letter has answered your question.  If you have any other questions please, do not hesitate to call me at (916) 322-5901.  






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:  Steven R. Rhoads






Counsel, Legal Division
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