




February 8, 1991

Ms. Coleen A. Scott

Treasurer, McCandliss for Mayor Committee

P.O. Box 1982

Chula Vista, California 92012






Re: Your Request for Informal Assistance






    Our File No.  I-90-708

Dear Ms. Scott:


This is in response to your request for assistance regarding the Political Reform Act (the "Act")  and is in the nature of informal assistance.


After drafting our initial response to your request for advice, we learned from you of the death of Mayor Gayle McCandliss, on whose behalf you had originally written us.  The advice letter previously prepared would be inappropriate in light of the circumstances, and we consequently have framed our response in consideration of the tasks you face as a committee treasurer whose candidate has died.  We realize that you are faced with closing the Mayor's committee accounts, and hope that this letter will assist you in that work.


QUESTION


When an official leaves office before expiration of his or her term, what would be appropriate uses of remaining campaign funds?

CONCLUSIONS


Funds remaining in either of Mayor McCandliss' accounts became "surplus funds" upon the Mayor's death.  As surplus funds, the money in each account must be disposed of in accordance with Section 89519.


FACTS


Former city councilmember Gayle McCandliss won the Chula Vista mayoral contest in November, 1990, and subsequently died in January, 199l.  Prior to her death, you were concerned about the propriety of transfering funds from a campaign account established in connection with an earlier city council election and the account established for the mayoral race.  You were also concerned about proper handling of funds in the event that the Mayor decided to run for future office.  The Mayor's demise has eliminated any need to answer your second concern, but one aspect of our previous answer, i.e., disposition of surplus funds, continues to be relevant, and thus is addressed below.

ANALYSIS


The funds remaining in Mayor McCandliss' campaign accounts are now surplus funds, and subject to the restrictions found in Section 89519, which sets forth the following:


Upon leaving any elected office, or at the end of the postelection reporting period following the defeat of a candidate for elective office, whichever occurs last, campaign funds raised after January 1, 1989, under the control of the former candidate or elected officer shall be considered surplus campaign funds and shall be disclosed pursuant to Chapter 4 (commencing with Section 84100) and shall be used only for the following purposes:


(a)  The payment of outstanding campaign debts or elected officer's expenses.


(b)  The pro rata repayment of contributions.


(c)  Donations to any bona fide charitable, educational, civic, religious or similar tax-exempt, nonprofit organization, where no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the former candidate or elected officer, any member of his or her immediate family, or his or her campaign treasurer.


(d)  Contributions to a political party or committee so long as the funds are not used to make contributions in support of or opposition to a candidate for elective office.


(e)  Contributions to support or oppose any candidate for federal office, any candidate for elective office in a state other than California, or any ballot measure.


You have indicated to me in telephone conversations that there is a non-profit organization in which the Mayor had a special interest and to which you would like to give the surplus funds.  If that organization fits the description set forth in Section 89519(c), there should be no problem under the Act in donating funds to that group.


I trust that the above answers your questions.  If you need further information, please do not hesitate to contact me at (9l6) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






Susan L. Bobrow






Counsel, Legal Division
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