




December 12, 1990

Valerie J. Armento

City Attorney

City of South San Francisco

315 Maple Avenue

South San Francisco, CA  94080






Re:
Your Request for Confirmation of Telephone Advice 

Our File No. I-90-713

Dear Ms. Armento:


We have received your letter dated November 19, 1990, seeking written confirmation of telephone advice previously provided to you by this agency.  You had sought advice on behalf of two members of the City of South San Francisco city council who hold California real estate licenses.  Your inquiry concerned whether the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act")  required the councilmembers to disqualify themselves from participating in decisions before the Council, sitting as the city's redevelopment agency, that involve the city's redevelopment areas.


Your query does not involve a pending governmental decision.  We are thus treating your request, and the confirmation provided, as informal advice.  The advice is prospective in its application and is limited only to the provisions of the Act; as you know, we do not provide advice with respect to prior conduct, previous decisions, or other conflict-of-interest statutes (such as  Government Code Section 1090).


We confirm that on the basis of the facts you provided in the prior telephone inquiry, and reiterated in your letter of November 19, 1990, a disqualifying conflict of interest does not arise in decisions before the council involving the city's redevelopment areas simply by virtue of the possession of a real estate license.


This advice is premised on your representation that neither councilmember is actively engaged, nor has current plans to engage, in real estate transactions within the jurisdiction.  You were advised that disqualification from participating in a particular future decision would depend on the facts pertinent to the decision and the relationship between the councilmember's license and other activities with the decision itself.


You were advised that the effect of a decision is reasonably foreseeable if there is a substantial likelihood that it will occur.  While certainty is not required, an effect that is merely a possibility or otherwise simply speculative is not reasonably foreseeable.  (Downey Cares v. Downey Community Development Com. (1987) 196 Cal.App.3d 983; In re Thorner (1975) 1 FPPC Ops. 198.)  


The Commission has previously concluded, in examining a redevelopment issue in terms of a councilmember's business as a real estate broker active in a city's redevelopment area, that the proposed redevelopment would materially financially impact the councilmember's real estate business because the business earned its income from commissions based on a percentage of the value of the property within the area.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)


For this reason, you were advised previously (Armento Advice Letter, No. A-90-499) that another member of the city council had a disqualifying conflict as the owner of a well-established real estate company which did 80% of its business in the city.


In the telephone advice provided you, you were informed that the possession of a real estate license alone was insufficient to constitute a disqualifying conflict of interest.  While the real estate business may be directed related to redevelopment activity (Armento Advice Letter, supra), the advice that you were provided, and which we confirm in this letter, is premised on the fact that the two councilmembers are not involved in any real estate business.  As indicated above, our advice could change should one or both councilmembers begin to make active use of their licenses and become involved in the real estate business in the jurisdiction.


I hope this letter has provided you with the guidance you requested.  Please contact me if you have any further questions regarding this matter at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:
Jonathan S. Rothman







Counsel, Legal Division
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