




February 7, 1991

Tom Barcus, Chief

Personnel and Training Section

Health and Welfare Agency Data Center

1651 Alhambra Blvd. 

Sacramento, CA 95816






Your Request for Informal Assistance






Our File No. I-90-732a

Dear Mr. Barcus:


We have received your memorandum of January 17, 1991, in which you indicate you await written confirmation of oral advice provided to you at a meeting on November 5, 1990.  


On that date, you met with Jeanette Turvill of this agency to discuss which individuals within the Health and Welfare Agency Data Center were "designated employees" under the Political Reform Act (the "Act") and therefore required to file Statements of Economic Interests.  You also inquired about the applicable criteria used to make the determinations of filing responsibility.  


Your questions specifically concerned individuals who participated in developing criteria for agency contracts.  Your description of the functions performed by these individuals was fairly general and inclusive.  At that meeting you were informed that it appeared all employees involved in the evaluation process were considered "designated employees" and therefore required to file Statements of Economic Interests.  


Subsequent to the meeting you were asked to provide duty statements for those individuals participating in developing contract criteria.  This request was premised on the understanding that certain participating individuals might, in fact, not constitute designated employees.  A case by case evaluation, examining the specific functions that were performed, would be necessary to make such a determination. 


In response to this request, your memorandum of November 13, 1990 reiterated the question you had raised at the meeting eight days earlier.  You specifically declined to provide duty statements for the participating individuals.  And, although you now describe the November 13 memorandum as containing a request for confirmation of the advice provided, the memorandum does not make such a request.


Your November 13, 1990 memorandum was incorrectly processed by us as a request for advice.  It was for this reason that you received a letter dated December 12, 1990 that indicated your request was being reviewed.


On January 3, 1991, I spoke with Linda Gibson of your office and indicated to her that the advice "request" had been withdrawn.  We had not received any written request which either asked for advice on a specific question, or that specifically sought written confirmation of advice provided.  I informed Ms. Gibson that without receipt of any additional information with respect to the duties and responsibilities of those individuals who participate in the development of contract criteria, we would have no basis to reconsider the advice provided on November 5.  Additionally, Ms. Gibson was advised that because no written request for confirmation of the November 5 advice had been received, none was being provided.  Finally, if written confirmation of the advice previously provided was needed, Ms. Gibson was informed that a letter to this agency, reiterating the advice that was provided, and specifically requesting written confirmation of that advice, would be required.  


No further communication from your office was received until the January 17 memorandum.  Like its predecessor, it does not request confirmation of the advice previously provided.  


You also request information concerning the criteria which serves as the basis for the November 5 advice.  We refer you to the Act's definition of "designated employee."  Specifically, Section 82019(d) defines a designated employee as one who

Is involved as a state employee at other than a clerical or ministerial level in the functions of negotiating or signing any contract awarded through competitive bidding, in making decisions in conjunction with the competitive bidding process, or in negotiating, designing, or making decisions on contracts executed pursuant to Section 10122 of the Public Contract Code.






(emphasis added.)


Participation in the decision as to what criteria are necessary in a contract, and whether bids meet the criteria that have been established, can thus qualify an individual as a designated employee under the statute.  Whether the individual exercises direct approval or disapproval authority on the contract itself is irrelevant under the express terms of the statute.


Without a descriptive duty statement for an individual who participates in developing contract criteria, we are unable to provide you with any more specific guidelines for purposes of the November 5 advice.  As noted above, the prior request for duty statements was premised on the understanding that a case by case evaluation, examining the specific functions performed by an individual, would be necessary to make such a determination whether the individual might, in fact, not constitute a designated employee.  Until such time as a review of the statements permits a different conclusion, we have no basis to conclude that a change in the advice previously provided to you is warranted.


I hope this letter has provided you with sufficient general guidance.  If you have any further questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:
Jonathan S. Rothman







Counsel, Legal Division

SH:JSR:ken

cc: Jeanette Turvill

