




January 20, 1991

Ms. Diane M. Fishburn

Olson, Connelly, Hagel,

  Fong & Leidigh

300 Capitol Mall, Suite 350

Sacramento, CA 95814






Re:
Your Further Request for Confirmation of Telephone Advice 

Our File No. A-90-733a

Dear Ms. Fishburn:


We have received your letter dated January 9, 1991, in which you express concerns with respect to the written confirmation of telephone advice previously provided to you by this agency.   (Fishburn Advice Letter, No. A-90-733, copy enclosed.)  You had sought advice on behalf of the California Democratic Party concerning the Proposition 73 contribution limitations of the Political Reform Act (the "Act").  


In your letter you indicate that prior telephone advice, informing you that Section 85302's limits did not apply to funds used by a political party for membership communications made at the behest of a legislative candidate in a special election advocating the candidate's election, was not specifically confimred in A-90-733.  We drawn your attention to the third paragraph in A-90-733, in which you are advised that with the exception of the use of funds received from candidates for such purpose, 

"there were no limits on a political party's use of funds for communications to its members even if the expenditures for the communication were made at the behest of a candidate in a special election."


We believe that this confirms the advice you were provided with repsect to Section 85302 and a political party's use of funds for membership communications.  To the extent you believe that further, more specific, confirmation is required, please consider this letter as provided such confirmation.


As you correctly noted, you were advised that Judge Karlton's partial stay of his ruling in SEIU v. FPPC dissolves when the California Supreme Court's decision in Taxpayers To Limit Campaign Spending v. FPPC becomes final, that the SEIU decision did not invalidate the special election contribution limitations of Proposition 73, and that the prohibition on transfers to a candidate in a special election, including transfers from the candidate's other committees, remains in effect.  (This advice was confirmed by the Commission at its meeting on December 4, 1990.)


Because the transfer prohibition remains applicable to candidates involved in special elections, you were informed that the party could not use any funds received from candidates for membership communications at a candidate's behest.  Otherwise, there were no limits on a political party's use of funds for communications to its members even if the expenditures for the communications were made at the behest of a candidate in a special election.  


However, you were not advised that Section 85302's contribution limitations were not applicable to funds received by a political committee, broad based committee, or political party and thereafter used to make contributions to candidates in any special election.  Section 85302's contribution limitations remain applicable in legislative, special and non-special election contexts.


Also, because the special election contribution limitation provisions remain in effect, a political party's contribution to a candidate in a special election remains limited to a maximum of $5,000.  (Section 85305(c)(3).)  


Finally, you were advised that the advice concerning Proposition 73's special election provisions was presently effective and not contingent upon the finality of the California Supreme Court's decision in the Taxpayers case.


I hope this letter has provided you with the guidance you requested.  Please contact me if you have any further questions regarding this matter at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:
Jonathan S. Rothman







Counsel, Legal Division
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