




October 3, 1991

Honorable Leo McCarthy

Lieutenant Governor

State Capitol, Suite 1114

Sacramento, CA  95814






Re:  Your Request for Advice







Our File No. I-90-734

Dear Mr. McCarthy:


This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Your request is general in nature.  Accordingly, we treat your letter as a request for informal assistance pursuant to the provisions of Regulation 18329.

QUESTIONS


1.  Would funds generated by private publication of the Report of the California Pacific Year 2000 Task Force be considered funds due to the State of California, and if so should those funds be applied to the funds of the Commission for Economic Development?  If not, what would be the appropriate disposition of those funds?


2.  Would private publication of the report conflict with any statutory or regulatory authority of the Fair Political Practices Commission?

CONCLUSIONS


1.  The Fair Political Practices Commission does not have the authority to advise you on whether funds generated by publication of the report would have to be donated to the State of California or to any agency of the State.  The Commission's jurisdiction is limited to the provisions of the Act.  There are no provisions in the Act which would affect the disposition of funds raised through the kind of publishing activity described in your letter.  We suggest that you refer your questions on this subject to the Office of the Attorney General for clarification.


2.  Private publication of the report will not conflict with the Act or any regulation promulgated thereunder.  However, the provisions of the Act may prohibit you from receiving any compensation in the form of royalties if the materials prepared for publication constitute an "article published."

FACTS


You are the statutory chairman of the California Commission for Economic Development (CED), a bipartisan organization created to advocate issues relating to California's economic strength and performance.  The CED was established in 1971 and authorized under Section 14999, et seq.  The CED is authorized to accept both government and private funding. 


In February of 1989, as chair of the CED, you were invited to testify at California field hearings held by the U. S. Senate Foreign Relations Committee's Subcommittee on East Asian and Pacific Affairs.  Broadly favorable response to the hearings led you to join the Subcommittee Chairman, U. S. Senator Alan Cranston, and Representative Mel Levine in forming a task force of distinguished Californians to address California's unique interests in the Pacific Rim.  The task force came to be known as the California-Pacific Year 2000 Task Force (the "Task Force").  The task force is composed of 34 California leaders in diverse areas including exporting, manufacturing, academia and the Asian American community.  Membership on the task force also includes you as its chairman and one commissioner from the CED.  The task force is not a governmental entity.


In August, 1990, the task force released its report entitled California and the Pacific in the New Century:  A Strategic Plan for Success.  One of the co-chairs of the task force has expressed an interest in offering the final report of the task force for private publication in Japan.  The publishers would, in all likelihood, offer an advance and royalty payments.

ANALYSIS


Section 83114 of the Act permits the Commission to render written advice with respect to a person's duties under the Act.  The jurisdiction of the Commission is, however, limited to the provisions of the Act.  There is no provision in the Act related to the disposition of funds received as a result of the private publication of a report such as the Report of the California-Pacific Year 2000 Task Force.  We suggest that you contact the Office of the Attorney General for advice regarding the appropriateness of such a publication and the disposition of funds generated from the publication of the task force report.  If it is determined that you would be the recipient of any of the funds, however, pertinent provisions of the Act would apply as discussed below.


You have requested our advice to determine whether private publication of the task force report would conflict with any of the statutory or regulatory authority administered by the Commission.  If you will not receive any payments as a result of the publication of the report, its publication would not violate the provisions of the Act.  However, certain newly-enacted provisions of the Act may be applicable to the publication if you would be the recipient of any of the funds generated from the publication.


Effective January 1, 1991, the Legislature enacted a series of statutes that ban receipt of honoraria by public officials.  By virtue of your position as Lieutenant Governor for the State of California, you are a public official. (Sections 82048 and 82053.)


Section 89502 provides that consideration for an "article published" is an honorarium.  Honoraria are prohibited under the statutory provisions which states as follows:


(a)  No elected state officer may accept an honorarium.


(b)  "Honorarium" means, except as provided in subdivision (c), any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.


(c)  "Honorarium" does not include earned income for personal services which are customarily provided in connection with the individual's business or practice of a bona fide business, trade, or profession, such as teaching, practicing law, medicine, insurance, real estate, banking, or building contracting, unless the sole or predominant activity of the business, trade, or profession is making speeches.  The commission shall adopt regulations to implement this subdivision.






Section 89502.
 

Thus, as an elected state officer you may not accept a payment for an article published.  The prohibition applies regardless of whether the article relates to your official duties.


Section 89502(c) provides that the term "honorarium" does not include earned income for personal services which are customarily provided in connection with the official's bona fide business or trade.  What constitutes a "bona fide" business is not specifically defined in the statute.  Currently, staff is advising that a business would be treated as "bona fide" if the owner of the business maintained books and records of accounting for the business and tax records filed in connection with the business for the two calendar years preceding the payment in question.  (Greene Advice Letter, No. I-91-282; Esgro Advice Letter, No. I-91-339.)

However, you have not indicated in your request for advice that you are engaged in any business and thus this exception is inapplicable to your facts.


On the other hand, receipt of compensation for published books and screenplays is not prohibited.  This is so because the prohibition on honoraria specifies only articles, not books.  An "article published" would appear to include manuscripts published or produced for publication in periodicals, journals, newspapers, newsletters, magazines, pamphlets, or similar publications.  (Greene, supra; Esgro, supra.)  Therefore, if the proposed publication is not an "article published" as defined above, the Act would not prohibit you, as an elected state official, from accepting compensation for its publication. 


You have not provided us with sufficient information to determine whether the report prepared by the task force will be published in the form of a book or whether it will be published as an article.  Additionally, it appears from your request for advice that you do not intend to receive payments as a result of this publication.  However, should you decide to accept royalties when the materials are published, you must first determine whether the materials constitute an article or a book.  As stated above, receipt of payments for publication of an article is prohibited.  Conversely, receipt of payments generated from the publication of a book is not prohibited under the Act.  Should you determine that the report has been published in the form of a book, you may receive payments generated from its publication.  Any royalties you may receive for your participation in the production of the book would be income subject to reporting in your Commission Form 721 Statements of Economic Interests.


We trust this letter adequately responds to your inquiry.  Should you have any further questions regarding this matter, do not hesitate to call me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:  Blanca M. Breeze







Counsel, Legal Division  
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