




January 15, 1991

Annabell McCord

152 Kenmass Avenue

Auburn, CA  95603






Re:  Your Request for Informal Assistance







Our File No. I-90-735

Dear Ms. McCord:


This is in response to your request for advice regarding your responsibilities as a candidate for elective office under the Political Reform Act (the "Act").  Because your request seeks general guidance regarding the permissible uses of surplus campaign funds, we are treating your request as one for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c) (copy enclosed).

QUESTIONS


1.  May you transfer your surplus campaign funds to your  future campaign bank account for city council?


2.  If not, what is the last date for disposing of the surplus funds?  Is there a time limit within which you must spend the funds?


3.  If not, what are permissible uses of surplus campaign funds?

CONCLUSIONS


1.  Once campaign funds become surplus funds, the Act limits their use.  Permissible use of surplus funds raised after 

January 1, 1989 does not include funding your future campaign for city council.


2.  Surplus funds need not be disposed of by any date certain.  However, so long as the campaign account remains active, you must continue filing campaign disclosure statements as required by the Act. 


3.  Surplus campaign funds which were raised after January 1, 1989, may be used as permitted by Section 85807.

FACTS


You ran unsuccessfully for Auburn City Council in April, 1990.  Your campaign bank account currently has a balance of approximately $300.  These funds were raised after January 1, 1989.

ANALYSIS


Campaign funds under the control of a candidate become surplus funds at the end of the postelection reporting period following the defeat of the candidate.  (Section 85807.)  In your case the postelection period ended on June 30, 1990.  (Section 84200.)  Once campaign funds become surplus, their use is limited.  Under Section 85807, surplus campaign funds can be used only for the following purposes:



(a)  The payment of outstanding campaign debts or elected officer's expenses.  


(b)  The pro rata repayment of contributions.  


(c)  Donations to any bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organization, where no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the former candidate or elected officer, any member of his or her immediate family, or his or her campaign treasurer.  


(d)  Contributions to a political party or committee so long as the funds are not used to make contributions in support of or opposition to a candidate for elective office.  


(e)  Contributions to support or oppose any candidate for federal office, any candidate for elective office in a state other than California, or any ballot measure.

No other use is permitted.  Thus you may not transfer the funds to your future campaign.


The Act does not specify a date certain that you must dispose of your surplus campaign funds.  However, so long as the campaign account remains active, you must abide by the filing requirements of the Act.  (See Sections 84200-84221.)  


I trust that this letter has provided you with the guidance requested.  If you have any further questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:  Deanne Stone







Counsel, Legal Division
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Enclosure

