




February 7, 1991

Phillip M. Miller

424 West Commonwealth

Fullerton, CA  92632











Re:
Your Request for Advice







Our File No. A-90-770

Dear Mr. Miller:


You have requested advice regarding your obligations under the new honoraria provisions of the Political Reform Act (the "Act"). 

QUESTION


Is money received for your activities as a stand-up comic, teacher at community colleges, and professional speaker prohibited by the new honoraria provisions of the Act?

CONCLUSION


The money you receive for your activities as a stand-up comic and teacher are not prohibited by the new honoraria provisions of the Act.  The money you receive as a professional speaker are honoraria and prohibited by the Act.

FACTS


You are currently Assemblyman Ross Johnson's district office administrative assistant.  In addition, you receive compensation for the following activities:

(1)  Stand-up comic:  Since July 1990, you have been working as a comic in comedy clubs.  You appear at comedy clubs about three to four times a month.  None of your employers know that you work for the Legislature.

(2)  Teacher at community colleges: You teach noncredit evening classes at several Southern California community colleges.  The classes meet only once.  You teach about three of these classes a month.  The classes cover a range of topics including comedy, singles, and interpersonal communications.  In obtaining the jobs you never indicate that you work for the Legislature; some colleges have since discovered your position with Assemblyman Johnson.

(3)  Professional speaker:  You speak to corporations, associations and management clubs about management and interpersonal communication skills.  You began this activity in 1972, before you became a staff person for Assemblyman Johnson.  At that time you gave approximately three to four speeches a year.  You were giving about six to seven speeches a year when you became Assemblyman Johnson's administrative assistant in 1978.   You currently give 15-20 speeches a year.  You never speak on political subjects or anything dealing in any way with your work for Assemblyman Johnson.  You never inform a client that you work for the Legislature.

ANALYSIS


Under Section 89503(a):

 [N]o designated employee of a state agency, shall accept an honorarium from any source, if the . . . employee would be required to report the receipt of income or gifts from that source on his or her statement of economic interest.


Because you are an administrative assistant in Assemblyman Johnson's office, we assume that you are a designated employee of the state Senate requiring full disclosure of all income.  As such, all income you receive is to be reported on your statement of economic interests.  (Section 87302(b).)


The question is whether the money you receive for the activities listed above constitutes an "honorarium."  As defined by the Act, 

"Honorarium" means . . . any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.






Section 89502(b).

However "honorarium" does not include:

. . . earned income for personal services which are customarily provided in connection with the individual's business or practice of a bona fide business, trade, or profession, such as teaching, practicing law, medicine, insurance, real estate, banking, or building contracting, unless the sole or predominant activity of the business, trade, or profession is making speeches.  . . . 





Section 89502(c), emphasis added.


A.
Stand-up comic


Money received for your activity as a stand-up comic is not an honorarium.  What you do as a stand-up comic does not constitute giving a "speech."  We have in the past and for a different statute defined "speech" as "a public address, oration or other form of oral presentation of a substantive nature."  (Regulation 18540, copy enclosed.)  That definition may be helpful here.  While your routine as a comic may include an oral presentation, it is questionable that it would be of a "substantive nature."  Moreover, your routine is less a "speech" than a "performance," much like an actor's or singer's.  We doubt it was the Legislature's intent to include such established forms of fine arts under the rubric of speech giving.  Your performances certainly do not compare with the paradigm honorarium situation where a politician speaks to a gathering of special interests in return for money.  Finally, we note that your work as a stand-up comedian constitutes practice of a bona fide business, trade or profession and would fall within the exception of Section 89502(c).  


For similar reasons, your comedic performances at established comedy clubs would not be considered "attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering." (Section 89502(b), emphasis added.)


B.  Teacher at community colleges


Teaching is a bona fide business, trade or profession specially exempted from the scope of the honoraria prohibitions.  (Section 89502(c).)  Under the facts you have presented, it appears that your teaching falls within this exception.  You have been regularly teaching at established community colleges since 1980.  The classes are sponsored by the community colleges and included in the college's course announcement.  Tuition received is divided between you and the college.  Under these circumstances any compensation you receive for your teaching falls within the exception of Section 89502(c) and is not a prohibited honorarium.


C.
Professional speaker


Your activity as a professional speaker clearly falls within the general definitions of activities covered by the honoraria prohibitions.  The money you receive are payments made in consideration for a "speech given."  We must thus consider whether your professional speaking activities fall within the exemption of Section 89502(c).  While it appears from your extensive work history that your speaking may be a bona fide business, trade, or profession, businesses in which the "sole or predominant activity" is making speeches are excluded from the exception.  The sole activity of your professional speaking business is making speeches.  Therefore your professional speaking is not exempted from the honoraria prohibitions by Section 89502(c).  The monies you receive for your speaking are honoraria and prohibited by the Act.


If you have any further questions regarding this matter please contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:  Mark T. Morodomi







Counsel, Legal Division
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