




February 15, 1991

Lorraine D'Elia

City Clerk

City of Daly City

333 90th Street

Daly City, CA  94015-1895






Re:  Your Request for Informal Assistance







Our File No. I-90-773

Dear Ms. D'Elia:


This letter is in response to your request for advice regarding the permissible uses of campaign funds under the provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Your request is general in nature and seeks general guidance concerning the permissible uses of campaign funds upon the reelection or defeat of incumbent candidates.  Accordingly, we treat your letter as a request for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c) (copy enclosed). 

QUESTIONS


1.  Under the provisions of the Act, when an incumbent is not reelected and has campaign funds remaining in his or her campaign bank account, may the incumbent donate funds to charity, contribute to other candidates, and transfer funds to a new account for a future candidacy to another office?


2.  Under the provisions of the Act, when an incumbent is reelected, during which period of time may the incumbent transfer funds in the campaign bank account to a new account for a future candidacy to another office?

CONCLUSION


1.  When an incumbent who has campaign funds remaining in a campaign bank account is not reelected to office, the incumbent may donate the funds to charity or contribute them to federal or out-of-state candidates.  However, the incumbent may only transfer the funds to a new account for his or her future candidacy prior to the time the funds become "surplus" funds.  The funds become "surplus" at the end of the postelection reporting period.  


2.  When an incumbent is reelected, the incumbent may transfer funds in the campaign bank account to a new account for a future candidacy to another office at any time before the funds become surplus funds.

ANALYSIS


The permissible use of campaign funds is governed by Sections 89510 through 89521.  In order to ascertain the applicability of these statutory provisions to a particular candidate, it must first be determined whether the candidate is an officeholder or whether the candidate has been defeated in his or her quest for elective office.


Following the defeat of a candidate for elective office, campaign funds under the control of the candidate become surplus funds at the end of the postelection reporting period.  (Section 89519.)  The reporting periods end on June 30 and December 31 of each year.  (Section 84200.)  


The Commission has adopted Regulation 18587 (copy enclosed) which provides guidance in determining when campaign funds become "surplus funds."  This regulation states in pertinent part that:


(a)  Campaign funds raised after January 1, 1989, under the control of a former candidate or elected officer shall be considered surplus campaign funds on the following dates:



(1)  Incumbent candidates:  The date on which an incumbent candidate leaves any elective office for which the campaign funds were raised.


(2)  Defeated candidates:  The end of the postelection reporting period following the defeat of a candidate for elective office for which the campaign funds were raised.


(b)  The "end of the postelection reporting period" means June 30 with respect to elections occurring in the first six months of the calendar year and December 31 for elections occurring in the latter six months of the calendar year.


(c)  Campaign funds are "raised" at the time the funds are received, as disclosed on the candidate's campaign statements pursuant to Government Code Section 84211.


(d)  Campaign funds raised before January 1, 1989, which have been commingled with campaign funds raised on or after January 1, 1989, are presumed to have been raised on or after January 1, 1989.





Regulation 18587. 


Once campaign funds become surplus, they may be used only for the following purposes:


(a)  The payment of outstanding campaign debts or elected officer's expenses.  


(b)  The pro rata repayment of contributions.  


(c)  Donations to any bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organization, where no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the former candidate or elected officer, any member of his or her immediate family, or his or her campaign treasurer.  


(d)  Contributions to a political party or committee so long as the funds are not used to make contributions in support of or opposition to a candidate for elective office.  


(e)  Contributions to support or oppose any candidate for federal office, any candidate for elective office in a state other than California, or any ballot measure.





Section 89519.

No other use is permitted.  (See Leece Advice Letter, No. I-90-061; Shade Advice Letter, No. A-90-449; Hefter Advice Letter, No. T-90-582 (copies enclosed). 


Accordingly, once the funds become "surplus," they may not be used to fund a candidate's future campaign for elective office nor may the funds be used to make contributions to other candidates running for a California elective office.  Donations to charity, however, are permissible if they fall under one of the categories listed in subsection (c) above.  Contributions to federal and out-of-state candidates are also permissible.  Prior to the time when the funds become "surplus" funds, applicable law does not distinguish between defeated candidates and those who have been reelected to office.  Therefore, the following discussion applies to both.


Until such time as the funds become "surplus," candidates may transfer funds between their own controlled committees.  As enacted by Proposition 73, Section 85304 prohibits candidates or officeholders from transferring funds among their own controlled committees.  However, the United States District Court, Eastern District of California invalidated the transfer prohibitions of Section 85304 to the extent the prohibitions serve to further the contribution limitations based on a fiscal year scheme also found invalid by the court.  (Service Employees International Union, AFL-CIO, et al. v. Fair Political Practices Commission (Case No. CIVS-89-0433 LKK-JFM)  ("SEIU").)  Therefore, a candidate may transfer funds from one committee to a new account for his or her future candidacy to another office.  This transfer may be made at any time prior to the time when the funds become "surplus" as discussed above.


The Act, as amended by Proposition 73, requires that candidates establish one campaign bank account for each office they seek.  (Section 85201.)  Section 84101 requires candidates to file a statement of organization within 10 days after receipt of contributions totaling $1,000 or more in a calendar year.  Commission regulations further require the establishment of a separate controlled committee for each campaign bank account:


When a candidate is required to file a statement of organization for a controlled committee pursuant to Government Code Section 84101, the candidate shall establish a separate controlled committee for each specific office identified in statements filed by the candidate pursuant to Government Code Section 85200.





Regulation 18521 (copy enclosed).


A candidate may designate any committee and any bank account established prior to January 1, 1989, for any office and election for which he or she intends to receive contributions, so long as the committee does not have any outstanding debts owed from a previous election.  This is true even if the committee and account currently have campaign funds. 


A committee and bank account established after January 1, 1989, may be designated for reelection to the same office.  This is true even if the committee and account have campaign funds and/or outstanding debts from the previous election.  The officeholder must file a new candidate intention Form 501, must amend the bank account statement Form 502 to designate the account for the next election, and must amend the committee's statement of organization (Form 410) if necessary to indicate that it has been designated for the next election. 


A candidate who has a bank account and committee for one office and decides to run for another office must file Form 501, open a new bank account, and file a new Form 502.  The candidate will also have to file a new Form 410 unless he or she wants to transfer all funds from the old account, close it, and designate the committee for the new account.  No debts may be owed by or to the committee from a previous election.


Thus, both an incumbent and a defeated candidate may transfer campaign funds to a new account to run for future office.  When a candidate has been defeated, however, this transfer is only permissible prior to the time the funds become "surplus" funds.  


We trust this letter adequately responds to your inquiry.  Should you have any further questions regarding this matter, do not hesitate to call me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:  Blanca M. Breeze







Counsel, Legal Division
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Enclosures
