




February 28, 1991

Jeff Evans

Assembly Republican Caucus

1100 J Street

Sacramento, CA  95814






Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-91-031

Dear Mr. Evans:


This is in response to your letter requesting advice regarding your duties under the newly enacted provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Since you have not named a specific elected official on whose behalf you have requested this advice, we can only provide the following informal responses to your questions.  


Please note that subsequent to the receipt of your request for assistance, the California Supreme Court issued its decision in Taxpayers to Limit Campaign Spending v. Fair Political Practices Commission (1990) 51 Cal.3d 744 ("Taxpayers").  The Supreme Court held that all the provisions of Proposition 68 were superseded by the passage of Proposition 73 in 1988.  Further, with the finality of the Taxpayers decision, the stay in Service Employees International Union, AFL-CIO, et al. v. Fair Political Practices Commission (1990) 747 F.Supp. 580 ("SEIU") was dissolved.  Consequently, the provisions of Proposition 73 providing fiscal year contribution limits and, in part, Section 85304, which bans candidate to candidate transfers, are no longer being enforced.  However, the contribution limits and transfer ban as applied to special elections continue to be in force. 

QUESTIONS


1.  May a group of candidates jointly control the Family Congress and Conference on the Preservation of the Family? 


2.  May campaign funds be used to contribute to the Family Congress and Conference on the Preservation of the Family where the organization either qualifies as a committee or as a nonprofit corporation?

CONCLUSIONS


1.  If the conference receives contributions in excess of $1,000 in a calendar year, the conference would be a joint candidate controlled committee.  Since a candidate may have only one campaign bank account and committee for each election, a candidate cannot control a campaign committee and be a controlling member of the conference under the Act.  A nonprofit corporation formed consistent with Regulation 18217 is presumed not to be a controlled committee.


2.  Campaign funds may be donated to the Family Congress and Conference on the Preservation of the Family whether the organization is a committee or a nonprofit corporation.  Surplus funds may not be transferred to a candidate controlled committee formed in California.  However, surplus funds may be donated to a nonprofit organization.

FACTS


In 1988, Republican legislators formed the Republican Family Task Force to directly create legislation to be introduced in the Legislature.  The group was renamed the Conference on the Preservation of the Family in 1990 (the "conference").  The conference is controlled by 23 members of the Legislature, with input from a public advisory committee made up of 100 or more nonlegislators.


In September of 1988 the Task Force held four public hearings throughout the state to solicit public input on the role of government with respect to the family.  Then, based on testimony received at the hearings, the members of the conference introduced 35 bills dealing with family issues.


In 1990, a decision was made by the conference to sponsor a state-wide public conference which has been titled the Family Congress.  To help fund the event, each legislator in the conference has agreed to contribute some of his or her campaign funds to the conference.  The conference plans on setting up a joint bank account into which these funds will be deposited and from which expenditures for the event will be made.  You stated that neither the conference nor the account would be used to support or oppose any candidate for office.  

ANALYSIS

1.  Controlled Committees


Section 82016 defines "controlled committee" as follows:


"Controlled committee" means a committee which is controlled directly or indirectly by a candidate or state measure proponent or which acts jointly with a candidate, controlled committee or state measure proponent in connection with the making of expenditures.  A candidate or state measure proponent controls a committee if he, his agent or any other committee he controls has a significant influence on the actions or decisions of the committee.


Thus, Section 82016 describes two ways in which the conference may become a controlled committee.  First, a candidate or multiple candidates might exert significant influence on the actions or decisions of the conference.  Where candidates are voting members of the conference's leadership, they are presumed to be controlling candidates since they exercise significant influence on the actions or decisions of the conference.  (Ferguson Advice Letter, No. A-86-044, copy enclosed.) 


Second, a candidate or multiple candidates may act in concert with the conference in making campaign expenditures.  By coordinating the expenditures, the candidate is in effect bolstering his or her campaign for office by use of the conference.  Under such circumstances, the conference would also be a controlled committee.  


Section 82025 defines "expenditure" as any payment, forgiveness of a loan, payment of a loan by a third party, or any enforceable promise to make a payment, unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes.  A payment is made for political purposes if it is for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure.  (Regulation 18225, copy enclosed.)


The conference would be controlled by 23 legislators.  Clearly, if the conference qualifies as a "committee" the conference would meet the definition of "controlled committee" in Section 82016.  According to your facts, the activities of the conference will be to create legislation and not to support or oppose candidates.  A "committee" is defined as follows:


"Committee" means any person or combination of persons who directly or indirectly does any of the following:


(a)  Receives contributions totaling one thousand dollars ($1,000) or more in a calendar year.


(b)  Makes independent expenditures totaling one thousand dollars ($1,000) or more in a calendar year; or


(c)  Makes contributions totaling ten thousand dollars ($10,000) or more in a calendar year to or at the behest of candidates or committees.


A person or combination of persons that becomes a committee shall retain its status as a committee until such time as that status is terminated pursuant to Section \ 84214.



Section 82013.


Generally, a payment received by a candidate is a contribution unless it is clear from surrounding circumstances that it was received for personal purposes unrelated to his or her candidacy or status as an officeholder.  (Regulation 18215, copy enclosed).  Thus, payments to an organization controlled by candidates could be considered contributions.  When sufficient contributions are received, the organization would qualify as a committee.


Section 89510, added by Proposition 73, provides that all contributions or loans made to a candidate, or to the candidate's controlled committee shall be deposited in a single campaign bank account.  The Commission has interpreted this to mean that a candidate for elective office may have only one campaign bank account and one controlled committee for each campaign.  (Regulation 18521; Riddle Advice Letter, No. A-88-409, copies enclosed.)  


Consequently, a candidate cannot control a campaign committee and be a controlling member of the conference consistent with the provisions of the Act if the conference is a controlled committee.  However, a candidate may fund the activity you have described from his or her campaign bank account.  Expenditures for purposes you have described would generally be permitted since the expenditures appear to be reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose and confer no substantial personal benefit on the candidate.  (Section 89511; Section 89512.)


Further, the candidate may accept transfers from other candidates for this purpose.  On September 25, 1990, the transfer ban of Section 85304 was found to be unconstitutional.  Thus, transfers of campaign funds between candidates are now generally permitted.  


However, Section 89510(b) of the Act continues to require that all contributions deposited into the campaign account be held in trust for expenses associated with the election of the candidate to the specific office which the candidate has stated that he or she intends to seek or for expenses associated with holding that office.  Thus, while the transfer of funds is permitted, the transfer must still serve a purpose associated with the transferrer's election or office.

2.  Exception For Nonprofit Organizations


Regulation 18217 (copy enclosed) permits a candidate or multiple candidates to set up an organization as a nonprofit corporation without the corporation becoming an additional controlled committee of the candidate.  


(a)  A nonprofit organization, as defined in subdivision (f), shall be considered a controlled committee, if both of the following apply:



(1)  A candidate, his or her agent, or any committee he or she controls, exercises significant influence over the actions and decisions of the organization, or acts jointly with the organization in connection with the making of expenditures.


(2)  The organization qualifies as a committee under Government Code Section 82013(a), and the organization is operated for political purposes.  For purposes of this regulation, an organization is "operated for political purposes" if either of the following applies:



(A)  The organization receives or expends funds for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or the qualification or passage of any measure.


(B)  The organization makes contributions to candidates or their controlled committees.


The purpose of subdivision (a)(2) of Regulation 18217 is to avoid classifying a nonpolitical nonprofit organization as a controlled committee merely because donations are received at the behest of candidates.  Regulation 18217 also provides for a presumption that a nonprofit organization is not a controlled committee if certain criteria are met.  (See, Regulation 18217.)

