




May 9, 1991

Mr. Roger A. Brown

Law Offices of Lawrence A. Haun

Eleven and One-Half South Washington

P. O. Box 1056

Sonora, CA  95370






Re:  Your Request for Advice







Our File No. A-91-033

Dear Mr. Brown:


This is in response to your request for advice under the revolving door provisions of the Political Reform Act (the "Act").    Your letter presented three questions, two of which may not appropriately be answered here. 

QUESTION


Do the revolving door provisions of the Act prohibit you from representing respondents in Fair Political Practices Commission Enforcement Case No. 88/239 (the "case")?

CONCLUSION


As a former supervisor, you are deemed to have "participated"

in the case during your tenure as Enforcement Division Chief for the Fair Political Practices Commission (the "Commission").  Therefore, the revolving door provisions of the Act prohibit your representation of respondents in the case.

FACTS


You were formerly employed by the Commission as Chief of the Enforcement Division.  You resigned as division chief as of July 1988, and left the Commission in October 1988.


On or about June 9, 1988, the Commission Enforcement Division received the complaint that initiated the case at issue.  The Enforcement Division acknowledged receipt of the complaint by form letter on or about June 14, 1988.  Your letter states that you have no recollection of the case, and that you have no confidential information about the case by virtue of your former employment.  


You now wish to represent the respondents in the case.  You are questioning whether the specific requirements of Section 87401 would prohibit you from undertaking such representation.

ANALYSIS


The language of Sections 87400 and 87401 is quite specific in connection with employment that a former state administrative official is prohibited from accepting.


Section 87401 sets forth the following:


No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi-judicial or other proceeding if both of the following apply:


(a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest.


(b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.


In the circumstance posed by your letter, the requirement stated in subdivision (a) would be met because the Commission, an administrative agency of the State of California, is a party to the case.  Subdivision (b) then requires  that you have "participated" in the same "proceeding" while a former "state administrative official."   As a former Commission division chief, you were a state administrative official.  (Section 87400(b).)  The proceeding in this situation, a quasi-judicial matter involving specific parties conducted by a state administrative agency, meets the definition of "proceeding" set forth in Section 87400(c).


The remaining question is whether or not you "participated" in the proceedings.  Section 87400(d), defines participation as follows:


"Participated" means to have taken part personally and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation or use of confidential information as an officer or employee, but excluding approval, disapproval or rendering of legal advisory opinions to departmental or agency staff which do not involve a specific party or parties.


Several prior advice letters have dealt with the issue of participation as defined by Section 87400(d).  Since 1985, staff has consistently advised that a former official of a state administrative agency was deemed to have participated in all proceedings of his former agency if he was in the agency's supervisory chain for the proceedings during the time he was employed by the agency.  (See Blonien Advice Letter, No. A-89-463, and Sanford Advice letter, No. A-85-182, copies enclosed.)  The Commission at its April 25, l99l meeting considered your request for advice, and, in response to that request, passed a motion deeming former supervisors in state administrative agencies to have participated personally and substantially in proceedings which were initiated or were pending, and were under the former official's supervisory authority, during the prior state employment. Since the subject case is a proceeding initiated during your tenure as Enforcement Division Chief, under Sections 87400 and 87401 you are prohibited from representing respondents in Enforcement Case No. 88/239.


If you have questions regarding the above, please do not hesitate to contact me by telephone at (916) 322-5901.






Sincerely,






SCOTT HALLABRIN






Acting General Counsel






SUSAN L. BOBROW






Counsel, Legal Division

SLB:ken

Enclosures

