




February 6, 1991

Daniel R. Hume

1722 Mitchell, #181

Tustin, CA  92680






Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-91-038

Dear Mr. Hume:


This is in response to your letter requesting advice regarding your responsibilities under the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").  

QUESTION


What are your disclosure and disqualification obligations with respect to sources of income situated outside your jurisdiction?

CONCLUSION


If your clients are outside the jurisdiction and do not conduct business within the jurisdiction, are not planning to do business within the jurisdiction, and have not done business within the jurisdiction during the two years prior to the time any statement or other action is required under this title, they are not considered sources of income with respect to the disclosure or disqualification requirements of the Act.

FACTS


You are a real estate appraiser with the Orange County Assessor's Office.  You are considering working as a tax consultant in your spare time.  You anticipate pursuing this practice outside Orange County and do not believe you will be receiving income from any individuals or companies that do business in Orange County.  You have asked whether such a business will result in conflicts of interest with respect to your official duties.

ANALYSIS


The Political Reform Act was enacted by the people of the State of California by initiative in 1974.  The purpose for the disclosure and disqualification provisions of the Act was to ensure that public officials, whether elected or appointed, would perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests or the financial interests of persons who have supported them.  (Section 81001(b).)


Thus, under the Act, every public official must disclose all his or her economic interests that could foreseeably be affected by the exercise of the official's duties.  (Sections 81002(c), 87200-87313.)  Further, Section 87100 of the Act prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.  


A "public official" is defined in Section 82048 and Regulation 18700 (copy enclosed) as every natural person who is a member, officer, employee, or consultant of a state or local government agency.  As a real estate appraiser with the Orange County Assessor's Office it appears you are a "public official" as defined in the Act.  

Economic Interests


Section 87103 specifies that an official has a financial interest in a decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from the effect on the public generally, on the official or a member of his or her immediate family or on any economic interest including:



(c) Any source of income, other than gifts and other than loans by a commercial lending institution in the regular course of business on terms available to the public without regard to official status, aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.






Section 87103(c).


However, Section 82030(a) provides:


"Income" means, except as provided in subdivision (b), a payment received, including but not limited to any salary, wage, advance, dividend, interest, rent, proceeds from any sale, gift, including any gift of food or beverage, loan, forgiveness or payment of indebtedness received by the filer, reimbursement for expenses, per diem, or contribution to an insurance or pension program paid by any person other than an employer, and including any community property interest in the income of a spouse.  Income also includes an outstanding loan.  Income of an individual also includes a pro rata share of any income of any business entity or trust in which the individual or spouse owns, directly, indirectly or beneficially, a 10-percent interest or greater.  "Income," other than a gift, does not include income received from any source outside the jurisdiction and not doing business within the jurisdiction, not planning to do business within the jurisdiction, or not having done business within the jurisdiction during the two years prior to the time any statement or other action is required under this title.





(Emphasis added.)


Thus, if your clients are outside the jurisdiction and do not conduct business within the jurisdiction, are not planning to do business within the jurisdiction, and have not done business within the jurisdiction during the two years prior to the time any statement or other action is required under this title, they are not considered sources of income.


In 1979 the Commission examined the criteria used to determine whether an investment interest was "doing business" in an official's jurisdiction in In re Baty (5 FPPC Ops. 10, copy enclosed).  In that opinion, the Commission stated:


If an entity in which an official has an investment has no business contacts with the jurisdiction over which the official's authority extends, there is little need for disclosure of the official's investment in the entity.  Because of the entity's lack of contacts with the jurisdiction, the official is not likely to make any decisions in his official capacity which have the potential for benefiting or injuring the entity.  However, where the entity in which the official has an investment has business contacts with the official's jurisdiction, there is a potential for conflict of interests arising and substantial justification for disclosure of the official's investment.

* * *


Although none of the corporations is headquartered in California, each has either distribution or manufacturing facilities in California and the products manufactured by each are sold on a regular basis throughout the state.  Any of these activities engaged in by the corporations standing alone would be sufficient to create a potential for conflicts of interest on the part of an official having an investment in the corporations.


You stated that you anticipate your clients will be from outside your jurisdiction and will not do business in Orange County.  If this is the case, you will not have disclosure or disqualification responsibilities with respect to those sources of income.  However, where in fact a client does business in Orange County or plans to do so, the client is a source of income under the Act and you will have both disqualification and disclosure responsibilities with respect to that person.


I hope these general guidelines have addressed your concerns.  If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:
John W. Wallace


Counsel, Legal Division
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