




February 27, 1991

Mr. Peter M. Detwiler

Senate Committee on Local Government

State Capitol, Room 2085

P.O. Box 94248

Sacramento, CA 94248-0001






Re: Your Request for Advice






Our File No. A-91-040

Dear Mr. Detwiler:


This is in response to your request for advice regarding the Political Reform Act (the "Act").  Your letter of January 17, 199l posed two questions.  In a subsequent letter dated January 30, 1991, you withdrew your second question and re-phrased your first question.  It is the January 30th letter to which this letter responds.

QUESTION


Are actual travel expenses provided to you by the California Continuing Education of the Bar for attendance at quarterly meetings of the editors of the California Land Use Quarterly permissible under Section 89506?

CONCLUSION


Reimbursement for actual travel expenses provided to you by the California Continuing Education of the Bar for editorial meetings for a quarterly law journal are within the exclusion in Section 89506, and are therefore permissible under Section 89506(a)(2), since your reimbursement will come from a bona fide educational institution.

FACTS


You are a consultant to the Senate Committee on Local Government.  You have been invited to serve as one of a small group of executive editors of a proposed publication entitled California Land Use Quarterly; A Journal of Land Use Law and Social Policy (the "quarterly").  It is anticipated that the topics covered by the quarterly will include housing, land use planning, environmental quality and other issues of concern to the legislative committee on which you are a consultant.  Additionally, there will be evaluation by the Editorial Board of pending and chaptered legislation.


There will be no financial compensation for your attendance or participation in the editors' meetings, but you have been offered reimbursement for your actual travel expenses.  The University of California will be providing the reimbursement, since the California Continuing Education of the Bar is under the auspices of the University.  You are concerned that in accepting such reimbursement you may be in violation of the Act. 

ANALYSIS


Newly enacted Section 89506 provides that certain payments, advances, and reimbursements for travel made to state elected officers, members of state boards and commissions and designated employees of state agencies are neither prohibited nor limited by the Act.  As a consultant to a legislative committee, you are a designated employee of a state agency.


Section 89506 sets forth the following in pertinent part:


(a)  Payments, advances, or reimbursements, for travel, including actual transportation and related lodging and subsistence which is reasonably related to a legislative or governmental purpose, or to an issue of state, national, or international public policy, is not prohibited or limited by this chapter if either of the following apply:

*  *  *


(2)  The travel is provided by a government, a governmental agency, a foreign government, a governmental authority, a bona fide public or private educational institution, as defined in Section 203 of the Revenue and Taxation Code, or a nonprofit charitable or religious organization which is exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code, or by a person domiciled outside the United States which substantially satisfies the requirements for tax exempt status under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.


The threshold question that must be answered is whether the editorial meetings are reasonably related to a legislative or governmental purpose or to an issue of state, national or international public policy.  The topics which the quarterly will examine are related to the legislative committee which you serve as a consultant and the anticipated evaluation of pending and chaptered legislation will very likely be useful to you in your legislative committee duties.  Finally, the topics on which the quarterly expects to focus are issues of state public policy relative to land use planning.  Thus, the work that you will be doing for the quarterly appears to be related to a legislative or governmental purpose. 


The next question is whether reimbursement for travel expenses by the Continuing Education of the Bar meets the criteria set forth in Section 89506(a)(2).  A telephone conversation with Johanna Sherlin, internal editor of the quarterly for the Continuing Education of the Bar, has provided me with the information that your reimbursement will come from the University of California.  Since Section 89506(a)(2) permits travel reimbursement provided by "a bona fide public or private educational institution", as defined in Section 203 of the Revenue and Taxation Code, and since the University of California falls within that definition, there should be no problem in connection with your acceptance of such reimbursement.


I trust the above answers your question.  If you have need of further information, please do not hesitate to call me at (9l6) 322-590l.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






Susan L. Bobrow






Counsel, Legal Division

SLB:ken

