California Fair Political Practices Commission

*1 PHILLIP RECHT

FPPC File No. I-91-044

May 5, 1992


 
Phillip Recht 
Manatt, Phelps and Phillips 
11355 West Olympic Boulevard 
Los Angeles, CA 90064

Re: Your Request for Informal Assistance

SUPERSEDED IN PART BY Reg. 18215 (c)(10)

Dear Mr. Recht:

This is in response to your request for confirmation of telephone advice regarding the campaign reporting provisions of the Political Reform Act (the "Act"). [FN1] Because your inquiry into the applicability of the Act to corporate-broadcaster-sponsored debates is general in nature, we can only provide the following informal assistance with respect to your questions. [FN2]


QUESTIONS


1. Has your client, a federally regulated public broadcasting television station, made an in-kind contribution or an expenditure to any of the candidates participating in a televised debate when it sponsors a debate approximately one week before an election and invites some, but not all, of the candidates in the election to participate in the debate?
2. Has the corporate sponsor of the debate made a contribution to the public broadcasting station, such as to qualify it as a committee under the Act, or to any of the candidates by virtue of its financial sponsorship of the debate?


CONCLUSIONS


1. The answer is no. Though generally the donation of free television air time to a candidate that is not offered to all the candidates in the same election for the same office is a contribution to the candidate, there are exceptions to this equal opportunity rule such as the appearance of a candidate on a bona fide newscast by a federally licensed broadcasting facility. Since debates between legally qualified candidates come within the coverage of a bona fide news event, the provision of air time by KCET will not be treated as an in-kind contribution or an expenditure to the candidates appearing on the televised debate.
2. The answer is no. Payments to sponsor the debate by Pacific Bell will not be treated as contributions or expenditures under the Act because, under the facts provided, the payments will be made to a federally regulated broadcasting outlet for a bona fide newscast, and Pacific Bell has not and will not "earmark" the payment for any candidates or control the content of the programming in any way.


FACTS


Your questions emanated from the following facts. Your client, KCET, wanted to stage and broadcast a televised debate on January 13, 1991 in connection with the January 22, 1991 election for the Los Angeles County Board of Supervisors, First Supervisorial District. [FN3] KCET invited some, but not all, of the candidates in the supervisorial race to participate in the debate.
*2 As with other programming, KCET, a public broadcasting station, sought financial sponsorship of this program from a private sponsor, in this case, Pacific Bell. Pacific Bell agreed to provide some financial support for the program, and KCET apparently would absorb the remaining costs of staging and broadcasting the event.
Furthermore, according to the facts provided in your telephone conversation of January 9, 1991 with this office, you stated that Pacific Bell had not designated its financial sponsorship of the program for any specific candidates, nor made its funding contingent on which candidates might attend.


ANALYSIS


Section 82015 defines contribution as: 
[A] payment, a forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a payment except to the extent that full and adequate consideration is received unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes. 
An expenditure made at the behest of a candidate, committee or elected officer is a contribution to the candidate, committee or elected officer unless full and adequate consideration is received for making the expenditure. 
The term "contribution" includes the purchase of tickets for events such as dinners, luncheons, rallies and similar fundraising events; the candidate's own money or property used on behalf of his or her candidacy; the granting of discounts or rebates not extended to the public generally or the granting of discounts or rebates by television and radio stations and newspapers not extended on an equal basis to all candidates for the same office; the payment of compensation by any person for the personal services or expenses of any other person if such services are rendered or expenses incurred on behalf of a candidate or committee without payment of full and adequate consideration. 
(Emphasis added.)
Thus, in order to be construed as a contribution, a payment must be made for political purposes. Regulation 18215 provides that a payment is made for political purposes if it is for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the election of any candidate or if the payment was received by the candidate. In addition, an expenditure made at the behest of a candidate is also a contribution under the Act provided that it is made for political purposes. (Section 82025; Regulation 18225.)
Generally, as noted above, the donation of free television air time to a candidate which is not offered to all the candidates in the same election for the same office is an in-kind contribution to the candidates. However, there are exceptions to this equal opportunity rule such as bona fide newscasts and on-the-spot coverage of bona fide news events by federally regulated broadcasting facilities. [FN4]
These exceptions have been recognized by Congress in the Communications Act of 1934, as amended (47 U.S.C. ) 315(a)), and in the Federal Elections Campaign Act of 1971, as amended (2 U.S.C. ) 431(f)(4)(A)). Federally licensed broadcaster-sponsored debates between legally qualified candidates generally are treated as on-the-spot coverage of bona fide news events and, as such, come within the equal time exceptions (47 U.S.C. ) 315(a)(4)). (In re Petition of Henry Geller (1983) 95 F.C.C.2d 1236.)
*3 Analogizing to this federal rule, we find that payments made by a federally regulated television station for coverage of bona fide news events are not made for political purposes. A federally licensed broadcaster-sponsored debate between legally qualified candidates comes within the coverage of bona fide news events. As such, the provision of air time to candidates appearing on a bona fide news program such as a debate sponsored by a federally regulated broadcaster would not be treated as an in-kind contribution to such candidates. In reaching this conclusion, we also observe that this finding is consistent with how we treat federally regulated broadcasters for other reporting purposes. (Regulation 18225(b)(4)(B).) [FN5]
Furthermore, payments to sponsor the debate which are made by a person other than the broadcaster, such as a corporation, also will not be treated as contributions or expenditures under the Act provided certain conditions are satisfied. First, the payments must be made to a federally regulated broadcasting outlet for a bona fide newscast as described above. Second, the sponsor cannot "earmark" the payment for any candidates or control the programming in any way. [FN6] (Regulation 18215(c).)
According to your facts, Pacific Bell's financial sponsorship of the debate was not made contingent on the appearance of any specific candidates. KCET, a federally licensed public broadcasting station, initiated the debate and selected the legally qualified candidates who would appear on the program. Pacific Bell also did not designate its payment for a specific candidate in the campaign.
For these reasons, we conclude that under your facts, sponsorship by KCET of a televised debate in which some, though not all, of the legally qualified candidates for Los Angeles County Board of Supervisors, First Supervisorial District, are invited to appear, does not result in KCET either receiving a contribution from Pacific Bell or making an in-kind contribution or expenditure to any of the candidates participating in the supervisorial debate.
If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901. [FN7]

Sincerely,

Scott Hallabrin
Acting General Counsel

By: Deanne Stone
Counsel
Legal Division

FN1. Government Code Sections 81000-91015. All statutory references are to the Government Code unless otherwise indicated. Commission regulations appear at 2 California Code of Regulations Section 18000, et seq. All references to regulations are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations.

FN2. Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice. (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)

FN3. Because of the brevity of time between your request for confirmation of the oral advice provided to you and the scheduled date of the televised debate, pursuant to your request of confirmation of telephone advice only if your understanding of our oral advice was incorrect, no advice letter was issued. However, on March 13, 1992, you indicated that you would like a written analysis of the advice we had provided.

FN4. Another exception provides that the term "expenditure" does not include costs incurred for communications which expressly advocate the election or defeat of a clearly identified candidate by a federally regulated broadcast outlet. (Regulation 18225(b)(4)(B).) This exception does not directly apply to your facts.

FN5. The Act also provides an exception where time is provided to all candidates on an equal basis (Section 82015) and where a forum is provided for all candidates. Neither of these exceptions apply to your facts.

FN6. We note that sponsors of programs on public television usually receive some exposure as sponsors. If this exposure is full and adequate consideration for Pacific Bell's payments, this would also argue against a finding of "political purpose" and could be another reason a contribution or expenditure would not result from Pacific Bell's sponsorship. (See, Hammond Advice Letter, No. I-89-315.)

FN7. Copies of Commission regulations and Opinions are available in many law libraries. Alternatively, copies of these materials and Commission advice letters may be obtained from the Commission at a cost of 10( per page.
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