February 1, 1991

Doris Allen

Assemblywoman, Seventy‑First District

State Capitol

P.O. Box 942849

Sacramento, CA  94249‑0001

RE:
Your Request for Confirmation

of Telephone Advice

Our File No:  A‑91‑058

Dear Assemblywoman Allen:

We have received your letter dated January 25, 1991, seeking written confirmation of the telephone advice I provided regarding the contribution limits for special elections under the Political Reform Act ("the Act").   Except as expressly specified below, your letter accurately reflects the advice that I provided.

1.
Contribution Limits

Section 85305(c) sets forth the contribution limits for special elections.  That section states:

(1) No person shall make, and no candidate for elective office, or campaign treasurer, shall solicit or accept any contribution or loan which would cause the total amount contributed or loaned by that person to that candidate, including contributions or loans to all committees controlled by the candidate, to exceed one thousand dollars ($1,000) during any special election cycle or special runoff election cycle.

(2) No political committee shall make, and no candidate or campaign treasurer, shall solicit or accept, any contribution or loan which would cause the total amount contributed or loaned by that committee to that candidate for elective office or any committee controlled by that candidate to exceed two thousand five hundred dollars ($2,500) during any special election cycle or special runoff election cycle.

(3) No broad based political committee or political party shall make and no candidate or campaign treasurer shall solicit or accept, any contribution or loan which would cause the total amount contributed or loaned by that committee or political party to that candidate or any committee controlled by that candidate to exceed five thousand dollars ($5,000) during any special election cycle or special runoff election cycle.

Please note that your letter is incorrect to the extent that it states that the limit for political action committees is $5,000.  The limits of political committees depend on whether the committee is broad based ($5,000 limit) or not ($2,500 limit).  (See Section 85305(c)(2) and (3), above.)

2.
Transfers Between Candidates ("Inter‑candidate Transfers")

Section 85304 provides:  

No candidate for elective office or committee controlled by that candidate or candidates for elective office shall transfer any contribution to any other candidate for elective office.  Transfers of funds between candidates or their controlled committees are prohibited.  

Section 85304 was invalidated by a court's decision in the Service Employees International Union, AFL‑CIO, et al. v. Fair Political Practices Commission, United States District Court, Eastern District of California, Case No. CIVS‑89‑0433, LKK‑JFM, to the extent the section was interpreted to prohibit circumvention of fiscal year contribution limits.  The court's ruling did not invalidate the per election contribution limits of the Act for special elections, and Section 85304 continues to prohibit candidates from transferring campaign funds to any other candidate's special election committee.  

3.
Transfers Between a Candidate's Own Campaign Committees 



("Intra‑candidate Transfers")

Finally, while a candidate is generally permitted to transfer between his or her own campaign committees, because the contribution limits for special elections remain valid, Section 85304 limits transfers by a candidate from his or her general election committee to his or her own special election committee where the amount transferred to the special election committee from any one contributor exceeds the special election limits of the Act.  For example, if a person has contributed $10,000 to Assemblymember Allen's general election campaign committee, the Assemblymember may only transfer $1,000 of that person's funds to her special election campaign committee and then may accept no other contributions to her special election committee from that person.  We have not required any particular form of accounting to attribute particular contributors to the money transferred.  Under a regulation not applicable to this situation, we said that a last in, first out method of accounting was appropriate.  (Regulation 18536.1, copy enclosed.)  We would recommend a similar method here.  We do require appropriate recordkeeping to evidence any attribution.

If you have any further questions regarding this matter, please contact me at (916) 322‑5901.

Sincerely,

Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:
Mark T. Morodomi

Counsel, Legal Division
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