




March l2, l99l

Charles H. Bell

Nielsen, Merksamer, Hodgson, 


Parrinello & Mueller

770 L Street, Suite 800

Sacramento, CA  958l4






Re:  Your Request For Advice







Our File No. A-9l-077

Dear Mr. Bell:


You have requested confirmation of telephone advice which you sought on behalf of the California Legislative Forum.  Your questions concern the gift limitations and the lobbying provisions of the Political Reform Act.


Specifically, your questions concern the method to be used to determine the source and amount of gifts to officials when the gifts are paid for by multiple donors, and are made through the California Legislative Forum (CLF).  You asked about the application of the gift limitations of Sections 89504 and 89505 to a dinner provided by the California Legislative Forum to California officials.


With the exceptions noted below, your letter accurately reflects my advice.  Under the facts you presented, the "sponsors" (lobbyist employers and others who donate toward the event) of the dinner provided by the California Legislative Forum (CLF) are the "sources" of the gift.  To determine the amount each sponsor paid toward each official's dinner, the following method would be appropriate:


l.  Determine the pro rata fair market value of the dinner by 

dividing the total cost of the dinner by the total number of 

guests (including paying guests and non-paying guests).
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2.  Deduct from the payment made by the sponsor to the CLF the fair market value of attendance by the sponsor's employees. 


3.  Divide the sponsor's payment less the amount paid for the sponsor's own employees by the number of guests who attended free of charge.  This will result in the amount the sponsor paid toward each official's meal.  In your example, this amount is $32.


The example provided on page 2 of your letter appears to accurately reflect the method of determining the amount of each sponsor's payment which applies toward the gift limits in Sections 89504 and 89505 for each official who received a gift.


However, with regard to lobbyist employer reporting of "activity expenses," the following method should be used to report the gifts to officials in the situation you have described:


l.  The "Name and Address of Payee" column should show


    the California Legislative Forum, as intermediary 
   


    for the dinner to the officials.


2.  The "Amount Benefitting Each Official" is $200.  A note


    should be added to indicate that the lobbyist employer's


    pro rata share of the gift is $32, which is the amount


    that applies toward the $250 gift limit for each official


    from the employer.


3.  The "Total Amount of Activity" is $2,000.  A note should


    be added to indicate that this payment was a portion of


    the total cost of the event, provide the total cost of


    the event, and note that it was paid for by multiple


    donors.


In addition, in the situation you described, the CLF would not be considered a source of the gifts provided at the event.  Rather, because the CLF is merely receiving payments from the "sponsors" to pay for the event at which officials will receive gifts, the CLF is acting as an intermediary for the gifts.  To ensure proper disclosure by each official who receives a gift at the event, and by each lobbyist employer and other person who has disclosure obligations under the Act, the CLF must keep accurate records of receipts and payments in connection with the event.
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I hope this response adequately addresses the questions presented in your letter.  If you have any questions, please contact me at (9l6) 322-5662.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:  Jeanne Pritchard






     Chief, Technical Assistance







 and Analysis Division

