




March 25, 1991

Honorable Justice Richard M. Sims III

Associate Justice

Court of Appeal

Third Appellate District

State Library and Courts Building

914 Capitol Mall, Room 119

Sacramento, CA  95814






Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-91-104

Dear Justice Sims:


You have requested confirmation of telephone advice provided to you concerning the new gift and honoraria restrictions of the Political Reform Act (the "Act").   Since your request does not concern a specific governmental decision, we are treating your request as one for informal assistance.  

QUESTION


Are appellate court justices subject to the new gift and honoraria limits of the Act?

CONCLUSION


Appellate court justices are not elected state officers, members of state boards or commissions, designated employees or local elected officers under the Act; therefore they are not subject to the new gift and honoraria limits.

DISCUSSION


Your letter dated February 14, 1991, accurately summarizes the telephone advice I provided to you on that date.  However, because your question raises significant policy issues, we are providing a full analysis of the issues.  Further, the Commission may also be considering regulations interpreting the statutes in the near future.  Consequently, this advice is subject to change.

1.  Are Appellate Court Justices Elected State Officers?


As we discussed in our telephone conversation, the Act now provides restrictions on receipt of honoraria and gifts by state and local elected officers, members of state boards and commissions, and designated employees of state agencies.  (Sections 89501, et seq.)  


Section 89502 provides:


(a)  No elected state officer may accept an honorarium.


(b)  "Honorarium" means, except as provided in subdivision (c), any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.

* * *


(f)  For purposes of this section, "elected state officer" includes the Insurance Commissioner.


The Act does not treat appellate court justices as elected state officers.  Section 82021 of the Act defines "elected state officer" as any person who holds an "elective state office," which is defined in Section 82024 to mean the office of Governor, Lieutenant Governor, Attorney General, Controller, Secretary of State, Treasurer, Superintendent of Public Instruction, member of the Legislature and member of the State Board of Equalization.  This definition does not include judicial officers.  (Ohman Advice Letter, No. A-86-132;  Smith Advice Letter, No. A-86-152, copies enclosed.)  Consequently, pursuant to the definition in Section 82021, appellate court justices are not considered elected state officers who are subject to the gift or honoraria restrictions in Section 89502.  

2.  Are Appellate Court Justices Members of a State Board or Commission?


Section 89503 extends similar prohibitions to a "member of a state board or commission."  "Member of a state board or commission" is not defined in the Act.  However, Section 82048 expressly includes members of decision-making boards and commissions in the definition of "public official" while expressly excluding judges.  Moreover, Regulation 18700 (copy enclosed) provides:


(a) "Public official at any level of state or local government" means every natural person who is a member, officer, employee, or consultant of a state or local government agency.



(1)  "Member" shall include, but not be limited to, salaried or unsalaried members of boards or commissions with decision-making authority.  A board or commission has decision-making authority whenever:



(A)  It may make a final governmental decision;


(B)  It may compel a governmental decision; or it may prevent a governmental decision either by reason of an exclusive power to initiate the decision or by reason of a veto which may not be overridden; or  


(C)  It makes substantive recommendations which are, and over an extended period of time have been, regularly approved without significant amendment or modification by another public official or governmental agency.






(Emphasis added.)


The description in Regulation 18700 does not appear to include judges.  Since the Act does not treat judges as members of boards or commissions, we do not believe the new ethics provisions redefined the terms as used in the gift and honoraria sections of the Act.

3.  Are Appellate Court Justices Designated Employees of a State Agency?


Section 89503 also applies to a "designated employee of a state agency."  Appellate court justices are not designated employees.  Section 82019 which defines the term "designated employee" provides in pertinent part:


"Designated employee" does not include an elected state officer, any unsalaried member of any board or commission which serves a solely advisory function, any public official specified in Section 87200, and also does not include any unsalaried member of a nonregulatory committee, section, commission, or other such entity of the State Bar of California.






(Emphasis added.)


Judges are expressly included in Section 87200.

4.  Are Appellate Court Justices Local Elected Officers?


The new provisions of the Act also place restrictions on the ability of local elected officers to receive gifts and honoraria. Section 89501 provides:


No local elected officeholder shall accept any honoraria for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering, or any gifts, from any single source, which is in excess of one thousand dollars ($1,000), in any calendar year, except reimbursement for actual travel expenses and reasonable subsistence in connection therewith.


The term "local elected officeholder" is not defined in the Act.  However, we can look to other areas of the law for guidance.  


A. Other Provisions of the Act


Section 82041 defines the term "local government agency" as follows:



[A] county, city or district of any kind including school district, or any other local or regional political subdivision, or any department, division, bureau, office, board, commission or other agency of the foregoing.







Emphasis added.


This section was amended in 1984 to broaden the scope of the disclosure and disqualification provisions of the Act.  Prior to the amendment the courts were specifically excluded from the definition.  Thus, court personnel were not subject to the disclosure or disqualification provisions of the Act.  At that time, however, judges were already required to file statements of economic interests under Section 87200, but were exempted from the disqualification provisions of the Act.  


The 1984 amendment included the courts in the definition of "local government agency" to subject court personnel to the disclosure and disqualification provisions of the Act.  However, the Legislature stated that the amendment of the section was not intended to affect the responsibilities of judges.  (Leg. Counsel's Dig. of Senate Bill 1427 (1984 Reg. Sess.).)  In fact the bill also amended Section 82048 to provide an express exemption from the disqualification requirements of the Act for judges and court commissioners.  Thus, currently, judges continue to disclose economic interests under Section 87200, but are exempted from the conflict-of-interest provisions of the Act.


Another section that may provide guidance is Section 82035.  Section 82035 defines the "jurisdiction" of the various persons who must disclose economic interests under the Act.  Under Section 82035, judges have always been considered state officials for purposes of disclosure:  

