




February 28, 1991

Lynn Montgomery

Principal Assistant to the

  Assembly Speaker pro Tempore

State Capitol

Sacramento, CA  95814






Re:
Your Request for Advice

Our File No. A-91-110

Dear Ms. Montgomery:


This is in response to your letter requesting a confirmation of telephone advice provided to you on January 29, 1991, regarding the current state of the law under the campaign provisions of the Political Reform Act (the "Act").  


As we discussed on February 25, 1991, your letter contained information that was not the subject of the advice provided to you on January 29, 1991.  On that date we discussed whether candidates could use their campaign funds for a planned trip to Washington D.C. to meet with federal officials.  I advised that the expenditure of funds was permissible if the expenditure was directly related to a political, legislative or governmental purpose.  (Section 89513(a).)  I also advised that the trip to Washington D.C. appeared to be directly related to a political, legislative or governmental purpose and was therefore permissible.


However, your letter also includes conclusions concerning campaign bank accounts which we did not discuss and which are not correct.  You stated that you understood that a separate bank account, controlled by a candidate, could be established to raise funds for the trip, in addition to the candidate's campaign bank accounts.  As I stated in our telephone conversation of February 25, 1991, Section 85201 of Proposition 73 provides that all contributions or loans made to a candidate, or to the candidate's controlled committee shall be deposited in a single campaign bank account.  The Commission has interpreted this to mean that a candidate for elective office may have only one campaign bank account and one controlled committee for each campaign.  (Regulation 18521; Riddle Advice Letter, No. A-88-409, copies enclosed.)  


Consequently, a candidate may not have two campaign bank accounts for the same election; and may not control a campaign committee and be a controlling member of any other organization which raises funds for political purposes.  However, a person running for two separate elective offices may establish one campaign bank account and one controlled committee for each office sought.  (Regulation 18520(c).)  Moreover, an elected official currently holding office may maintain the campaign bank account established to seek that office for the purpose of collecting funds to defray the costs of holding office.  (Section 85201; Regulation 18520 and 18521, copies enclosed.)


Finally, as we discussed on February 25, 1991, a candidate may accept transfers from other candidates for the purpose of managing the expenditures for the trip from a single source.  On September 25, 1990, the transfer ban of Section 85304 was found to be unconstitutional. (Service Employees International Union, AFL-CIO, et al. v. Fair Political Practices Commission (1990) 747 F.Supp. 580.)  Thus, transfers of campaign funds between candidates are now generally permitted.  


Please be aware, Section 89510(b) of the Act continues to require that all contributions deposited into the campaign account be held in trust for expenses associated with the election of the candidate to the specific office which the candidate has stated that he or she intends to seek or for expenses associated with holding that office.  However, where the transfer of funds is for the purpose of funding the candidate's trip to Washington D.C., the transfer appears to serve a purpose associated with the candidate's election or office.


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:
John W. Wallace


Counsel, Legal Division
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