




August 14, 1991

Robert K. Olsen

MORRISON & FOERSTER

19900 MacArthur Boulevard

Irvine, CA  92715






Re:  Your Request for Informal Assistance







Our File No. I-91-118

Dear Mr. Olsen


You have requested informal assistance concerning the application of the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").   Please note that advice letters are based on the particular facts and circumstances of each situation.  Thus, these responses to your hypothetical questions may not be applicable to a particular factual situation.  In addition, nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that has already taken place.  Finally, please note that the Commission has no jurisdiction over other provisions of the law which may have some application to your hypotheticals, such as Government Code Section 1090.  You should contact the Attorney General's Office for advice with respect to other areas of law. 

QUESTIONS


1.  Are employees who provide services to an agency with respect to the formation of a Mello-Roos Community Facilities District "consultants" for purposes of the disclosure and disqualification provisions of the Act?


2.  If the employees of the company are consultants, may they  advise the agency with respect to the formation of a Mello-Roos Community Facilities District, where the employees have received income to provide tax consulting services to a developer in connection with the establishment of the same Mello-Roos Community Facilities District.

CONCLUSIONS


1.  The employees of the company who work for the agency on the Mello-Roos Community Facilities District are consultants if they provide information, advice, recommendation or counsel to the agency.  However, if the employees function independently of agency control and direction, and possess no authority with respect to any agency decision beyond the rendition of information, advice, recommendation or counsel, they will not be consultants under the Act.  


2.  Assuming the employees of the company are consultants to the public agency, they would be required to disqualify themselves from participating in any decision in which there exists a nexus between the purpose for which the employees receive income from the company and the governmental decision.  The employees would also be required to disqualify themselves from participation in any governmental decision which will have a foreseeable and material financial effect on the company.

FACTS


Your client (the "company") is a California corporation which provides tax consulting services under contract to local government agencies in connection with the establishment of Mello-Roos Community Facilities Districts under the Mello-Roos Community Facilities Act of 1982 (Section 53311, et seq.)  The company is privately held, and no employee has a 10 percent or greater ownership interest in the company.  


Mark Burrill of your firm stated in his letter of August 2, 1991, that the company uses a special tax formula that the company developed to apportion tax rates among assessor's parcels within the district to pay debt service on bonds issued to finance public infrastructure.  Mr. Burrill stated:


The Company's role is essentially that of a "number cruncher"; it has developed particular computer programs and expertise in calculating how these special taxes can be 'spread' based on variables provided to the Company by the agency.  The agency and its team of bond counsel, underwriters and others develop various possible methods for the financing of the proposed district.  As these various methods are developed, sets of key input variables, such as desired level of tax, the maturity of each bond issue, and the timing and cost of contemplated public improvements, may be changed.  As input variables change, they are fed to the Company, whose employees perform the necessary calculations to produce new iterations of a special tax formula.  


The company also provides preliminary Mello-Roos tax consulting services to developers as part of the developers' preparation of a proposal (sometimes in conjunction with one or more other developers) to the relevant public agency for the establishment of a Mello-Roos Community Facilities District on a fee basis (with fees exceeding $250).  It is possible that employees of the company who worked on the project for the developer will later work on the project for the public agency.  


You stated that the work performed by the company's employees must be completed before the public agency considers the district.  In addition, the company does not work for the developer and the public agency with respect to the same project simultaneously.  Finally, you also stated that the company does not provide other services which may be needed by the developer which are dependent on the outcome of the Mello-Roos Community Facilities District decision, except for the possible preparation of a consumer disclosure statement which has never resulted in more than $2,500 in additional revenue to the company.

ANALYSIS


The Act was adopted by the people of the State of California by initiative in 1974.  The purpose for the conflict-of-interest provisions of the Act was to ensure that public officials, whether elected or appointed, would perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests or the financial interests of persons who have supported them.  (Section 81001(b).)  In furtherance of this goal, Section 87100 of the Act prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.  

Consultants


A "public official" is defined in Section 82048 and Regulation 18700 as every natural person who is a member, officer, employee, or consultant of a state or local government agency.  Regulation 18700(a) provides:



(a)  "Public official at any level of state or local government" means every natural person who is a member, officer, employee, or consultant of a state or local government agency.

* * *




(2)  "Consultant" shall include any natural person who provides under contract, information, advice, recommendation or counsel to a state or local government agency, provided, however, that "consultant" shall not include a person who:





(A)  Conducts research and arrives at conclusions with respect to his or her rendition of information, advice, recommendation, or counsel independent of control and direction of the agency or any agency official, other than normal contract monitoring; and


(B)  Possesses no authority with respect to any agency decision beyond the rendition of information, advice, recommendation or counsel.






Regulation 18700(a).


You have asked whether the employees of the company who provide services to the district are "consultants" as defined in the Act.  According to your facts it appears the employees would be providing information, advice, recommendation or counsel to the agency and would therefore be consultants.  Thus, absent application of some exception, they would be consultants under the Act.


However, Regulation 18700(a)(2)(A) and (B) provides an exception to the definition of consultant where the employees of the company who work on the agency's project act independent of the agency's control and direction, and possess no authority with respect to any agency decision beyond the rendition of information, advice, recommendation or counsel.  (Regulation 18700(a)(2); Hayden Advice Letter, No. A-84-319; Rose Advice Letter, No. A-84-306; and Kaplan Advice Letter, No. A-82-108.)


According to the materials you submitted, the company is essentially a "number cruncher."  You stated that the agency develops various possible methods for the financing of the proposed district.  These methods and key input variables are provided to the company, which uses its computer programs and expertise to calculate how these special taxes can be 'spread' based on variables provided by the agency.  These optional spreads are then provided to the agency which determines which spread they will use and whether new variables should be factored in.  


Under such circumstances the requirement in Regulation 18700(a)(2)(A) may be met since essentially the company delivers the finished product--the plans for the spread of the taxes which are based on the agency's specifications.  While the agency may have the company run repeated programs with different variables, it still would appear to be the delivery of finished products.  Consequently, so long as the employees of the company have no authority with respect to the ultimate agency decision concerning which variables or plan to use, and may not in any other way influence the results of the decisions, the employees would not qualify as consultants.  


Please be aware that "authority" may be implied where the consultant does more than merely offer his professional opinion on specific questions or request information on specific factual issues, but participates in meetings and discussions where he plays a key role in the actual decision-making process.  While participating in the meetings and discussions the consultant is essentially performing the terms of the contract subject to the control and direction of the public agency and is acting much like an employee of the agency who is under the supervision of the public agency staff.  (See, Criss Advice Letter, No. A-82-029.)  


Moreover, in the Kaplan Advice Letter (supra), we also concluded that under some other circumstances services performed for a public agency may be "ministerial" and therefore not constitute "participation" or "attempting to influence" under the Act.


[A]n action is ministerial, even if it requires considerable expertise and professional skill, if there is no discretion as to the outcome (or at least, no discretion with respect to any part of the result which could influence the governmental decision in question).  An example of this would be a complex calculation for which there is a single "right" answer.  While it might take a person with a great deal of technical expertise and judgment to find the answer, such a person would still not be participating in a governmental policy decision for which the calculation was necessary.  However, this exception would not apply to technical tasks, such as most data gathering or analysis, in which the consultant makes professional judgments which can affect the ultimate decision in question.  For example, if there are several "right" answers to a question, and a consultant not only does an analysis and calculation, but also decides or advises as to which is the "best" right answer, his task is no longer ministerial.  If the choice of which "right" answer to use will influence the governmental decision, the consultant is participating in the decision.


Consequently, if the consultant merely incorporates variables of the agency and runs them through a software program to create different paradigms that may be used and does not influence which paradigm is chosen or which variables are considered, the consultant would not be participating in a decision sufficient to incur disclosure and disqualification obligations.

Conflicts of Interest


For the purposes of the remainder of this letter, you have asked us to assume that the employees of the company meet the definition of "consultant" set out in Regulation 18700(a)(2) and therefore are public officials under the Act.  As consultants to the agency, the employees of the company who provide consulting services to the agency are prohibited from making, participating in making, or otherwise using their official position to influence a governmental decision in which they have a financial interest. (Regulations 18700 and 18700.1.)  


Section 87103 specifies that an official has a financial interest if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from the effect on the public generally, on the official or a member of his or her immediate family or on:



(c)  Any source of income aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by, or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.



(d) Any business entity in which the public official is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management.






Section 87103(c) and (d).


The company employees presumably receive $250 or more in income for their services.  Therefore, the company employees may not participate in any agency decision which will have a foreseeable material financial effect on the company.  


Whether the financial consequences of a decision are reasonably foreseeable at the time a governmental decision is made depends on the facts of each particular case.  An effect is considered reasonably foreseeable if there is a substantial likelihood that it will occur.  Certainty is not required.  However, if an effect is only a mere possibility, it is not reasonably foreseeable.  (In re Thorner (1975) 1 FPPC Ops. 198.)  

