





March 22, 1991

John Dearman

Presiding Judge

Superior Court of California

Department One, Room 435

City Hall

400 Van Ness Ave.

San Francisco, CA 94102







Re:  Your Request for Advice








Our File No. A-91-119

Dear Judge Dearman:


You have requested advice on behalf of the judges of the Superior Court of the City and County of San Francisco, concerning the campaign provisions of the Political Reform Act (the "Act")./  

QUESTION


What are the campaign reporting obligations of the Judges' Flower Fund (the "Fund")?

CONCLUSION


The Fund currently has no campaign reporting obligations.

FACTS


At the request of the committee supporting Proposition B on the November 1990 ballot, the judges of the Superior Court of the City and County of San Francisco paid $513 for an argument in the voter's pamphlet supporting the measure.  This payment was made from the Judges' Flower Fund, which had previously been used exclusively for social purposes. 

ANALYSIS


The Act requires officeholders, candidates, and committees to file periodic reports disclosing contributions received and expenditures made to influence California elections.  (Sections 84100-84216.5.)


Section 82013 of the Act defines a "committee" as:


... any person or combination of persons who directly or indirectly does any of the following:


(a)  Receives contributions totaling one thousand dollars ($1,000) or more in a calendar year.


(b)  Makes independent expenditures totaling one thousand dollars ($1,000) or more in a calendar year; or


(c)  Makes contributions totaling ten thousand dollars ($10,000) or more in a calendar year to or at the behest of candidates or committees.


A person or combination of persons that becomes a committee shall retain its status as a committee until such time as that status is terminated pursuant to Section 84214.


Since the Fund did not receive contributions of $1,000 or more for political purposes, did not make independent expenditures of $1,000 or more, and did not make contributions totaling $10,000 or more, the Fund did not qualify as a committee and had no filing obligation for 1990.  However, the payment made by the Fund is a "contribution" as defined in Section 82015 and the Fund may incur disclosure obligations if it receives contributions or makes contributions or expenditures in the future.  Regulation 18215 provides: 



...(c)  "Contribution" includes any monetary or nonmonetary payment for which full and adequate consideration is not made to the donor that is received by any person or organization other than a candidate, controlled committee, official committee of a political party, or organization formed or existing primarily for political purposes if the payment is "earmarked" for the making of contributions or expenditures.  A payment is "earmarked" when, at the time of making the payment, the donor knows or has reason to know that the payment or funds with which the payment will be commingled will be used to make contributions, as defined in Government Code Section 82015 and this regulation, or expenditures, as defined in Government Code Section 82025 and 2 Cal. Adm. Code Section 18225.  If the donor knows or has reason to know that only part of the payment will be used to make contributions or expenditures, the payment shall be apportioned on a reasonable basis in order to determine the amount of the contribution.  Factors relevant to a determination that the donor has reason to know that all or part of the payment will be used to make expenditures and contributions include but are not limited to the established practice of the person or organization with respect to expenditures and contributions and any representations made when the payment is solicited... 


The Fund has established a "history" of making contributions.  Therefore, if the Fund makes contributions or expenditures totaling $1,000 or more during any future calendar year, it will be deemed to have "received" contributions totaling $1,000 or more and will incur campaign disclosure obligations.  (Enclosed is an information sheet which describes how federal committees and other organizations that do not receive contributions specifically for California elections may qualify as recipient committees in California.)


If you have additional questions, please contact me at (916) 322-5662.







Sincerely,







Scott Hallabrin







Acting General Counsel







By: Wayne P. Imberi







    Political Reform Consultant
















Enclosure

