




March 19, 1991

Elizabeth G. Clark 

Senior Deputy City Attorney

City of Torrance

3031 Torrance Blvd.

Torrance, CA 90503






Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-91-124

Dear Ms. Clark:


In the Clark Advice Letter, I-90-679 (copy enclosed), we confirmed phone advice previously provided to your office.  You had sought advice concerning whether, under the limitations on contributions and transfer prohibition provisions of the Political Reform Act ("the Act"), a member of the Torrance City Council was permitted to use campaign funds to purchase a ticket to another candidate's campaign dinner.  You were advised that as a result of the federal court decision, and subsequent partial stay of the decision, in Service Employees International Union, et al. v. Fair Political Practices Commission, et al. ((E.D. Calif., 1990) 747 F.Supp.580) ("SEIU"), the councilmember could purchase tickets to a candidate's campaign dinner provided that candidate was running for an office other than either a legislative one or a local office in a jurisdiction with valid local campaign contribution limits.  You were also informed that the councilmember's expenditure of his or her campaign funds was required to be related to an articulable political, legislative or governmental purpose.


We have received your letter of February 22, 1991, in which you refer to a telephone conversation subsequent to the Clark Advice Letter.  You indicate that in discussing the term "legislative official" the Act's definition references "any employee or consultant of the Legislature whose duties are not solely secretarial, clerical or manual" (Section 82038), but that in the context of the Clark Advice Letter you were informed that "legislative official" referred to an incumbent or candidate for the State Senate or Assembly.  Your letter asks for clarification.


The Clark letter considered the question of under what circumstances the Act prohibited a councilmember from using campaign funds to purchase a ticket to another candidate's campaign dinner.  At that time, because of the partial stay in the SEIU case, such a use of campaign funds was not permitted if the campaign dinner was for or on behalf of a candidate for legislative office.  


Thus, the Clark letter concluded that such use of campaign funds by the councilmember was not restricted "provided that (the other) candidate was running for an office other than a legislative office."  The Clark letter does not refer to a "legislative official" as defined in Section 82038, instead referencing candidates for legislative office.  There would be no reason in the subsequent telephone conversation to deviate from the analytical focus in the Clark letter, since it was understood that your inquiry - concerning the councilmember's ability to use campaign funds to purchase a ticket to another candidate's campaign dinner - had no relevance other than in the context of the other candidate's campaign for elective office.  And, at the time the advice was provided, it was only in the context of the other candidate's campaign for legislative office (or local office in a jurisdiction with a local campaign contribution limit ordinance) that the prohibition remained in effect.  There would be no reason for the councilmember to purchase a ticket to a campaign dinner on behalf of "an employee or consultant of the Legislature."


I hope this letter has provided you with the further guidance you requested.  If you have any further questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:
Jonathan S. Rothman

Counsel, Legal Division

SH:JSR:ken

Enclosures

