




April 2, 1991

Paul Savona

Savona and Associates

Government Real Estate 

and Leasing Consultants

4501 Valmonte Drive

Sacramento, CA  95864






Re:  Your Request for Advice







Our File No. I-91-130

Dear Mr. Savona:


This letter is in response to your request for advice concerning your duties and responsibilities under the revolving door provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Your request for advice does not address a particular decision before you but rather seeks general guidance.  Accordingly, we treat your letter as a request for informal assistance under the provisions of Regulation 18329 (copy enclosed). 


We do not provide advice concerning provisions of law other than the Act.  You may wish to consult with the Office of the Attorney General regarding other provisions of law such as Public Contract Code Section 10411. 

QUESTION


Under the provisions of the Act, may you participate in a real estate transaction and act as a consultant for a private firm for purposes of acquiring a certain property for which you signed a lease on behalf of the State of California?

CONCLUSION


The revolving door provisions of the Act do not prevent you from participating in transactions involving the purchase of land for which you negotiated a lease for the state.  Additionally, you may participate in the process of renegotiating a lease-purchase agreement with the state for the use of the same parcel.  Both the contract for the purchase of the land and the new lease-purchase agreement would be new proceedings under the Act.

FACTS


Until your retirement on April 30, 1990, you were an employee of the State of California.  In that capacity, you discharged the duties of chief of the Office of Real Estate and Design, Department of General Services.  You were responsible for the acquisition of properties from the private sector as well as the leasing of private property for state use.  You supervised a staff of 150 persons.  You signed most of the leases although the leases were negotiated by staff.


You are now contemplating employment as a consultant.  You wish to provide your services to a company involved in the purchase and lease of real property.  This company plans to purchase real estate from private parties and negotiate lease-purchase agreements with governmental agencies for the sale of this real estate.  The company may, from time to time, purchase real estate currently leased to the state.  The company would then sell the property to the state by means of a lease-purchase agreement.  It is likely that the state leases were signed by you in your capacity as chief of the Office of Real Estate and Design.


You seek our advice to determine whether the revolving door provisions of the Act prevent you from seeking employment as a consultant for this company.

ANALYSIS


The Act places certain restrictions upon "state administrative officials" who leave their position with the state.  "State administrative official" means every member, officer, employee or consultant of a state administrative agency who, as part of his or her official responsibilities, engages in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in other than a purely clerical, secretarial or ministerial capacity.  (Section 87400(b).)  As chief of the Office of Real Estate and Design for the Department of General Services, you were a state administrative official subject to the provisions of the Act.


Sections 87401 and 87402 provide:

Section 87401


No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi-judicial or other proceeding if both of the following apply:


(a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest.


(b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.

Section 87402


No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office shall for compensation aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.


Sections 87401 and 87402 prohibit you from representing, aiding, advising, counseling, consulting, or assisting in representing any person, for compensation, in connection with any proceeding involving specific parties in which you participated as a state official.


For purposes of Sections 87401 and 87402, you "participated" in a proceeding if you took part in the proceeding "personally and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation or use of confidential information" as a state employee.  (Section 87400(d).)


The provisions of Sections 87401 and 87402 prohibit your participation in the same proceeding in which you participated as a state employee, but do not restrict your ability to participate in new proceedings.  Section 87400(c) provides that a "proceeding" is "any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency (emphasis added).  Thus, the restrictions of Sections 87401 and 87402 apply only to matters involving a specific party or parties.


The acquisition of properties from the private sector and the leasing of private property for state use are "proceedings" for purposes of Sections 87401 and 87402 in that they affect specific parties.  Sections 87401 and 87402 apply throughout the duration of a proceeding in which the former state administrative official participated as a state employee.  (See Chacon Advice Letter, No. A-87-197, copy enclosed.)  However, the former state administrative official is not prohibited from representing any party to the proceeding with regard to any other matter, including any new proceeding involving the same parties. 


Therefore, you may not represent or assist any person or persons in any aspect of a purchase or lease of property in which you participated as an employee of the Office of Real Estate and Design.  Conversely, you would not be prohibited from participating in new proceedings related to the same party or property so long as the specific issues involved are different from those in which you participated. 


Applying this general analysis to your specific questions we conclude that if you approved the purchase or lease of a particular parcel, you may not participate in proceedings regarding the same lease or purchase.  However, if the particular parcel has been sold, you may participate in subsequent sales and later negotiate a lease-purchase agreement with the state.  This is so because both the purchase of the land and the newly negotiated lease-purchase agreement are new proceedings under the provisions of the Act.  Conversely, you may not participate in any negotiations regarding an existing lease if you participated in this transaction as an employee of the state.


We trust this letter adequately responds to your inquiry.  Should you have any further questions regarding this matter, do not hesitate to call me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:  Blanca M. Breeze







Counsel, Legal Division 
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