




March 15, 1991

Lee La Fave

Field Representative for

 Assemblymember Robert C. Frazee 

Member of the Assembly 

Seventy-Fourth District

3088 Pio Pico Drive, Suite 200

Carlsbad, CA  92008






Re:
Your Request for Advice

Our File No. A-91-135

Dear Mr. La Fave:


You have requested confirmation of telephone advice provided to you concerning the new gift and honoraria limits of the Political Reform Act (the "Act").   


This letter confirms that your letter dated March 1, 1991, accurately summarizes the telephone advice I provided to you on that date.  As we discussed in our telephone conversation, the Act now provides a gift limit for designated employees of the legislature.  


Section 89505(a) provides, in pertinent part:


No member of a state board or commission, and no designated employee of a state agency, shall accept gifts with a total value of more than two hundred fifty dollars ($250) in a calendar year from any single source, if the member or employee would be required to report the receipt of income or gifts from that source on his or her statement of economic interest.  


In our telephone conversation of March 1, 1991 you asked whether a payment for travel and accommodations paid by the Orange County Water District in connection with a tour of Northern California Water Projects including the Oroville Dam was either a gift or honorarium under the Act.  You were not invited to speak, but only to view the facilities.  You stated as the Field Representative for Assemblymember Frazee, you believed you were subject to full disclosure under the Act.


I explained that Section 89504(b)(1) provides that where a public official receives a gift of travel, Section 89506 controls whether the gift is subject to the new gift limit.  Section 89506 provides that a gift of travel is subject to the limits of the Act, except that:


(a)  Payments, advances, or reimbursements, for travel, including actual transportation and related lodging and subsistence which is reasonably related to a legislative or governmental purpose, or to an issue of state, national, or international public policy, is not prohibited or limited by this chapter if either of the following apply:


(1)  The travel is in connection with a speech given by the elected state officer, member of a state board or commission, or designated employee of a state agency, the lodging and subsistence expenses are limited to the day immediately preceding, the day of, and the day immediately following the speech, and the travel is within the United States.


(2)  The travel is provided by a government, a governmental agency, a foreign government, a governmental authority, a bona fide public or private educational institution, as defined in Section 203 of the Revenue and Taxation Code, or a nonprofit charitable or religious organization which is exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code, or by a person domiciled outside the United States which substantially satisfies the requirements for tax exempt status under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.






Section 89506(a)(1)-(2), emphasis added.


Your travel and accommodations are being paid by the Orange County Water District, a governmental agency.  A tour of state water projects as Assemblymember Frazee's representative appears reasonably related to a legislative or governmental purpose or to issues of state public policy.  This is particularly so if, as you have indicated, the Assemblymember has a long-term interest in water issues and legislation.  We would conclude that pursuant to Section 89506, the payments are not subject to the gift limits of the Act.


However, as I explained in our telephone conversation, absent an express exception to the definition of "gift" in Section 82028, the receipt of a gift of free travel and accommodations would be disclosable on your annual statement of economic interests.  As we discussed in our telephone conversation, while the costs incurred by the county for the tour itself would be "informational materials" and exempt under the Act, the exception does not exempt travel to and from the location of the tour except under very narrow circumstances.  (Section 82028(b)(1); In re Spellman (1975) 1 FPPC Ops. 16; Leidigh Advice Letter, No. A-89-248, copies enclosed.)


Also, please be aware that Section 87100, et seq., of the Act requires that public officials who have received gifts of $250 or more from a single source must disqualify themselves from all governmental decisions that will foreseeably and materially affect the donor.   If a decision should come before you in the future concerning the Orange County Water District, you should contact us for advice about potential conflicts of interest.  In addition, please note that the Commission will be considering regulations concerning travel under the new gift limits in the near future.


I trust this letter has addressed your concerns.  Should you have any further questions regarding this matter please feel free to contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,

Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:
John W. Wallace

Counsel, Legal Division
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