




May 3, 1991 

Honorable Henry J. Mello 

State Senator, 17th Senate District 

State Capitol, Room 5108 

Sacramento, California  95814 






Re:  Your Request for Advice 







Our File No. A-9l-l50 

Dear Senator Mello:  


This is in response to your letter requesting advice as a California Senator with respect to the Henry J. Mello Foundation under the provisions of the Political Reform Act (the "Act").

  The time available to respond to your request was extended pursuant to a telephone conversation with your office on March 27, 1991, so that we could provide a more comprehensive analysis of the various issues raised in your letter.  


Please note that nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that has already taken place.  In addition, this letter is based on the facts presented to us.  In rendering advice, the Commission does not act as the finder of fact.  (In re Ogelsby (1975) l FPPC Ops. 71, copy enclosed.) 

QUESTION


Does your involvement with the Henry J. Mello Foundation, a nonprofit organization, result in disclosure responsibilities under the Act?  

CONCLUSION


You involvement with the Henry J. Mello Foundation will be reportable under the Act if any of the following occur:


a.  You receive "income" or "gifts" from the foundation, including gifts of travel.  Such income and gifts must be reported on your Statement of Economic Interests.


b.  You make use of the donations to the foundation for your personal purposes.  Such gifts will be treated as gifts to you and must be reported on your Statement of Economic Interests.


c.  The foundation is your controlled committee.  The foundation is your controlled committee if all of the following occur:



1.  Your, your agent, or any committee you control, exercises significant influence over the actions and decisions of the foundation or acts jointly with the foundation in making expenditures; and,


2.  The foundation receives contributions of $1,000 or more in a calendar year; and,


3.  The foundation receives or expends funds for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or the qualification or passage of any measure, or the organization makes contributions to candidates or their controlled committees.


Where the foundation is your controlled committee, not only are the foundation's expenditures and contributions received reportable, but the existence of the committee may be a violation of the campaign provisions of the Act because a candidate may have only one controlled committee for each campaign.

FACTS


You have established a nonprofit foundation named the "Henry J. Mello Foundation" (the "foundation").  The foundation is a certified nonprofit corporation formed consistent with the requirements of Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Service.  The foundation is currently valued at $100,000.


You stated that you have transferred campaign funds to the foundation.  However, you also stated that neither you nor members of your immediate family benefit financially from the foundation's funds.

ANALYSIS


A candidate's involvement with a nonprofit entity can become disclosable under many circumstances.  Your letter only asked whether your interest in the foundation was a disclosable investment.  However, we have expanded this response so that other issues which may concern you are also discussed.

I.  Statement of Economic Interest


The Political Reform Act was enacted by the people of the State of California by initiative in 1974.  The purpose for the disclosure and disqualification provisions of the Act was to ensure that public officials, whether elected or appointed, would perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests or the financial interests of persons who have supported them.  (Section 81001(b).)


Thus, under the Act, every public official must disclose all his or her economic interests that could foreseeably be affected by the exercise of the official's duties.  (Sections 81002(c), 87200-87313.)  As a public official you are required to disclose certain statutorily specified investments, real property interests, sources of income and sources of gifts.


A.  Investments


Section 82034 provides in a pertinent part:


"Investment" means any financial interest in or security issued by a business entity, including but not limited to common stock, preferred stock, rights, warrants, options, debt instruments and any partnership or other ownership interest owned directly, indirectly or beneficially by the public official, or other filer, or his or her immediate family, if the business entity or any parent, subsidiary or otherwise related business entity has an interest in real property in the jurisdiction, or does business or plans to do business in the jurisdiction, or has done business within the jurisdiction at any time during the two years prior to the time any statement or other action is required under this title.

Section 82005 defines "business entity" as follows:


"Business entity" means any organization or enterprise operated for profit, including but not limited to a proprietorship, partnership, firm, business trust, joint venture, syndicate, corporation or association.





(Emphasis added.)


This definition excludes organizations that are not operated for profit.  (See, Strauss Advice Letter, No. A-90-251, copy enclosed.)  Thus, your involvement with the foundation as it is presently constituted cannot be an "investment" as defined in the Act.


B.  Gifts and Income


Public officials must disclose the source of any gift over $50 and the source of income of $250 or more.  However, where persons donate money to the foundation at your behest, the donations will not be gifts to you provided they are given to the foundation for its use.  (In re Nejedly (1976) 2 FPPC Ops. 46; Bremberg Advice Letter, No. A-89-445, copies enclosed.)  This interpretation would be different if the foundation was acting as an agent for you or a mere intermediary for personal gifts to you or your family.  (In re Nejedly, supra, at 47.)


Moreover, if in the future you receive "income" or "gifts" from the foundation, as defined in the Act, you will have reporting obligations with respect to the income and gifts.  Please note that a gift of travel from a nonprofit entity may still be a disclosable gift under the Act.  (Section 82028; Quan Advice Letter, No. A-89-182; Riddle Advice Letter, No. A-89-200, copies enclosed.)


Finally, the personal use provisions of the Act restrict the foundation from providing gifts or income to you or your family.  Under the Act, your campaign funds may not be transferred to any nonprofit entity where a substantial part of the proceeds will have a material financial effect on you or your immediate family.  (Section 89515; Statham Advice Letter, No. I-89-690; Weiss Advice Letter, No. A-91-158, copies enclosed.)  Staff is currently advising that a payment of $250 or more is appropriate standard for what constitutes a material financial effect.  (Weiss Advice Letter, supra; Spain Advice Letter, I-90-410, copy enclosed.)  Thus, a payment of $250 or more to you or your family constitutes a material financial effect within the meaning of Section 89515.

II.  Campaign Contributions


A.  Controlled Committees


The Act also requires the disclosure of campaign activities of candidates including expenditures made and contributions received.  (Sections 84100, et seq.)  Generally, a payment received by a candidate is a contribution unless it is clear from surrounding circumstances that it was received for personal purposes unrelated to his or her candidacy or status as an officeholder.  (Regulation 18215, copy enclosed.)  Thus, payments to any organization controlled by a candidate could be considered contributions.


When sufficient contributions are received, the organization would qualify as a committee.  (Thompson Advice Letter, No. A-88-487, copy enclosed.)  A "committee" is defined as follows:


"Committee" means any person or combination of persons who directly or indirectly does any of the following:



(a)  Receives contributions totaling one thousand dollars ($1,000) or more in a calendar year.


(b)  Makes independent expenditures totaling one thousand dollars ($1,000) or more in a calendar year; or

