




March 19, 1991

Ms. Margi Weggeland

920 Via Cartago, #52

Riverside, CA 92507






Re:
Your Request for Informal Assistance 

Our File No. I-91-160

Dear Ms. Weggeland:


You are seeking advice as administrative assistant to Assemblymember Kelley regarding your duties and responsibilities under the newly-enacted "ethics" provisions of the Political Reform Act (the "Act"), and specifically Chapter 9.5.   We provide you with advice pursuant to Regulation 18329 (copy enclosed), but because your request does not reference a pending governmental decision, the advice is informal.


The following advice is based upon the facts provided in your letter of March 5, 1991.  It is limited to provisions of the Act and does not include other possible issues, such as the doctrine of incompatible activities.

QUESTION


Does the Act permit you, as an administrative assistant to Assemblymember Kelly, to participate on your own time as an officer or consultant of your family's consulting business?

CONCLUSION


The Act permits you to participate, on your own time, in your family's business.  Because your question raises considerations involving provisions of other laws, you should seek further advice for resolution of those considerations.

FACTS


You are currently employed as an administrative assistant to Assemblymember Kelly.  Your family has a consulting business, of which some of the activity includes political and campaign-related fundraising.

ANALYSIS


 A designated employee is prohibited from receiving an honorarium from any source if it would be required to be reported on his or her statement of economic interest.  (Section 89503.)  As an administrative assistant to an assemblymember we assume you are a designated employee of the Assembly and are required to fully disclose all income.  (Section 82019.)  As such, all income you receive is to be reported on your statement of economic interests.  (Section 87302(b).)  


You would therefore be prohibited from receiving income as an officer or consultant of your family business if the income would be considered "honorarium" that required reporting the business as the source of the income.


Section 89502 defines the term "honorarium."  The definition is applicable to designated employees.  (Section 89503(b).)  Sectin 89502 states in relevant part: 


(b)  "Honorarium" means, except as provided in subdivision (c), any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.


(c)  "Honorarium" does not include earned income for personal services which are customarily provided in connection with the individual's business or practice of a bona fide business, trade, or profession, such as teaching, practicing law, medicine, insurance, real estate, banking, or building contracting, unless the sole or predominant activity of the business, trade, or profession is making speeches.  ...


To date the only written advice the Commission has provided concerning this section involved a designated employee who engaged in the practice of a profession in addition to his work as an administrative assistant to a state senator.  (Miller Advice Letter, No. A-90-770, copy enclosed.)  Your situation is somewhat different, in that the business activity in which you wish to involve yourself is an existing business entity and not necessarily your bona fide business, trade or profession.


Nevertheless, we believe it is reasonable to apply Section 89502(c) to include a bona fide business entity with which a designated employee, such as yourself, becomes involved.  It does not appear that the section evidences an intent to exclude such a situation.  Therefore, provided that the sole or predominant activity of the family business is not making speeches, it would appear that the income you would receive from employment, on non-state payroll time, as an officer or consultant with your family business would not be considered honoraria for purposes of the Act because the income would be associated with your "practice of a bona fide business, trade or profession."  


The Commission is scheduled to consider Regulation 18953 for pre-notice consideration at its April or May 1991 meeting.  This regulation will provide a definition of the term "bona fide business, trade or profession."  The advice provided in this letter may therefore change should the Commission adopt regulatory language which reaches a different conclusion from that suggested in this letter.


Finally, we note that you've indicated that some of the activities of the family business involve fundraising for political and campaign purposes.  Whether or not there are prohibited incompatibilities that result from your status as both an administrative assistant and as a consultant for a firm engaged in political and campaign fundraising is not a subject covered by the Act.  You may wish to seek advice on this question. 


I hope this letter has provided you with the guidance you requested.  If you have any further questions regarding this matter, or wish to supplement your inquiry with additional questions, please contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:
Jonathan S. Rothman







Counsel, Legal Division
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Enclosures
