





May 29, 1991

Ms. Michelle Maravich

Plaxco & Associates

3200 Wilshire Boulevard

Suite 1400, South Tower

Los Angeles, CA  90010






RE:
Your Request for Informal Assistance







Our File  No. I-91-199

Dear Ms. Maravich:


You have requested advice under the campaign disclosure provisions of the Political Reform Act.  You have not provided the identity of the legislator on whose behalf you are requesting advice, and have not indicated that you are authorized to seek advice on behalf of the legislator.  Therefore, we consider your request to be one for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c) (copy enclosed).  I hope the following general information will be helpful.






QUESTIONS


l.  May a legislator transfer funds from a campaign bank account which was established for a previous election to his/her current election account or to a campaign account established for his/her future election?


2.  When funds are raised to retire a campaign debt and there is a surplus in the campaign bank account, may those funds be transferred to a current or future election account?
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3.  Is the legislator limited in the amount of funds he/she may transfer between his/her controlled committees' campaign bank accounts?

CONCLUSION


A candidate or officeholder may transfer unlimited funds between his/her own controlled committees' campaign bank accounts.

This conclusion would be different if the legislator is involved in a special election called to fill a vacated office.

ANALYSIS


Transfers between candidates and transfers between an officeholder's own campaign bank accounts were prohibited under Section 85304, which was added to the Act by Proposition 73 in June of 1988.  However, on September 25, 1990, the United States District Court issued an order in Service Employees International Union, AFL-CIO, et al. v. Fair Political Practices Commission (1990) 747 F.Supp. 580 ("SEIU"), which invalidated portions of Proposition 73.  Except as discussed below, the transfer ban of Section 85304 was one of the provisions invalidated by this court order.  The decision in SEIU is being appealed and a ruling is expected later this year which may change the advice provided in this letter.


The court order did not invalidate the special election and special runoff election contribution limits of Proposition 73.  Therefore, Section 85304 continues to limit the amount of money a candidate may transfer from his/her general election committee to his/her own special election committee.  (See Riffenburgh Advice Letter, No. A-90-761, copy enclosed.)  In addition, an officeholder may not use his/her campaign funds to make contributions to other officeholders/candidates who are involved in a special election or who are subject to valid contribution limitations. 
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If you have additional questions, please contact me at 9l6/322-5662.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:  Mary Ann Kvasager







Political Reform Consultant   

Enclosures

