




April 5, 1991

Gregory R. Smith

IRELL AND MANELLA

1800 Avenue of the Stars, Suite 900

Los Angeles, CA  90067-4276






Re:
Your Request for Advice 

Our File No. A-91-203

Dear Mr. Smith:


This letter confirms the advice I provided to you on April 2, 1991, on behalf of Rita Walters concerning the transfer of campaign funds under the provisions of the Political Reform Act (the "Act").  


As we discussed in our telephone conversation, Proposition 73 was enacted by the people of the State of California in June of 1988.  The proposition incorporated new restrictions on the use of campaign funds into the Political Reform Act.  (See, Section 85304 and Section 89510(b).)  Section 85304 provides:


No candidate for elective office or committee controlled by that candidate or candidates for elective office shall transfer any contribution to any other candidate for elective office.  Transfers of funds between candidates or their controlled committees are prohibited.


On September 25, 1990, the United States District Court issued an order in Service Employees International Union, AFL-CIO, CLC, et al. v. FPPC (1990) 747 F.Supp. 580 which invalidated the fiscal year contribution limitations of the Act.  In addition, the court invalidated the transfer ban of Section 85304 insofar as it is premised upon the need to prevent evasion of campaign contribution limitations based on fiscal years.    


Thus, pursuant to the federal court's order, the transfer ban continues to prohibit the transfer of campaign funds where the prohibition serves to uphold constitutionally valid contribution limits.  Consequently, the transfer ban prohibits a candidate from transferring campaign funds to any candidate on the ballot for election in a special election or in a jurisdiction with valid local contribution limits.  (Riffenburg Advice Letter, No A-90-761, copy enclosed.)


In our telephone conversation you asked whether the Act currently restricts the transfer of campaign funds between Ms. Walters own campaign committees.  You stated that Ms. Walters had raised campaign funds for an election to the Los Angeles School Board in 1989.  She now wishes to transfer those funds to her Los Angeles City Council committee established for the April 9, 1991 election.  I advised that Ms. Walters may transfer campaign funds to the city council committee.  However, if the city council committee was established for a special election, the funds transferred would need to be in compliance with the special election limits of Section 85305.  


Section 85305 provides that no candidate shall solicit or accept any contribution or loan for a special election or special runoff election in excess of $5,000 from a broad based political committee, $2,500 from a political committee and $1,000 from any person.  (Section 85305; See also, Section 85102 for applicable definitions.)


You stated that all the contributions to be transferred to the city council account were being allocated to contributors to ensure that the aggregate amount provided to the city council account was within the contribution limit imposed by the City of Los Angeles, which is $500 per contributor.  Consequently, the money to be transferred is necessarily in compliance with the $1,000 limit for special elections provided in Section 84305.  Therefore, I advised the transfer was permissible under the Act.


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:
John W. Wallace


Counsel, Legal Division
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