




May 2, 1991

Abbe W. McCall

Staff Attorney

Supreme Court of California

303 Second Street, South Tower

San Francisco, CA  94107






Re:  Your Request For Confirmation 








of Telephone Advice







Our File No. A-91-211

Dear Ms. McCall:


You have requested confirmation of telephone advice on behalf of Chief Justice Malcolm M. Lucas concerning the application of the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").  

QUESTION


Is the Chief Justice subject to the new gift and honoraria limits of the Act?

CONCLUSION


Supreme Court justices are not elected state officers, members of state boards or commissions, designated employees or local elected officers as defined under the Act; therefore they are not subject to the new gift and honoraria limits.

FACTS


The Chief Justice has been invited to give a public address.  He has been offered an honorarium for his speech.  

DISCUSSION


The Act now provides restrictions on receipt of honoraria and gifts by state and local elected officers, members of state boards and commissions, and designated employees of state agencies.  (Sections 89501, 89502, 89503, 89504.)   As discussed below, Supreme Court justices do not fall within any of these regulated categories.


Section 89502 provides:


(a)  No elected state officer may accept an honorarium.


(b)  "Honorarium" means, except as provided in subdivision (c), any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.

* * *


(f)  For purposes of this section, "elected state officer" includes the Insurance Commissioner.


The Act does not treat Supreme Court justices as elected state officers.  Section 82021 of the Act defines "elected state officer" as any person who holds an "elective state office," which is defined in Section 82024 to mean the office of Governor, Lieutenant Governor, Attorney General, Controller, Secretary of State, Treasurer, Superintendent of Public Instruction, member of the Legislature and member of the state Board of Equalization.  This definition does not include Supreme Court justices.  (Ohman Advice Letter, No. A-86-132;  Smith Advice Letter, No. A-86-152, copies enclosed.)  Consequently, pursuant to the definition in Section 82021, Supreme Court justices are not considered elected state officers who are subject to the gift or honoraria restrictions in Section 89502.  (See Sims Advice Letter, No. I-91-104, copy enclosed.)  Similarly, Supreme Court justices are not local elected officers, members of state boards or commissions, or designated employees of a state agency.  (Id.)


Accordingly, Supreme Court justices are not subject to the Act's new gift or honoraria restrictions.


If you have any further questions regarding this matter please contact me at (916) 322-5901.






Sincerely, 






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:
Mark T. Morodomi







Counsel, Legal Division
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