




October 10, 1991

James R. Sutton

Nielsen, Merksamer, Hodgson, 

  Parrinello and Mueller

591 Redwood Highway, #4000

Mill Valley, CA  94941






Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-91-239

Dear Mr. Sutton:


You have requested confirmation of telephone advice provided to you by Mark Morodomi of this office on April 2, 1991, concerning the campaign-disclosure provisions of the Political Reform Act (the "Act").   Since you have not named a specific person with duties under the Act on whose behalf you have requested the advice, we are treating your request as one for informal assistance.


This letter confirms that your letter dated April 19, 1991, accurately summarizes the application of the Act to the facts you have provided.  You asked whether an individual's payment for his own meal at a meeting with a candidate was a contribution to the candidate.  You also asked whether the result would be different if the payment were channeled through the candidate's committee or provided to the vendor directly.


As you were advised on April 2, 1991, a "contribution" is defined in Section 82015 as follows:


[A] payment, a forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a payment except to the extent that full and adequate consideration is received unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes.

* * *


The term "contribution" includes the purchase of tickets for events such as dinners, luncheons, rallies and similar fundraising events; the candidate's own money or property used on behalf of his or her candidacy; the granting of discounts or rebates not extended to the public generally or the granting of discounts or rebates by television and radio stations and newspapers not extended on an equal basis to all candidates for the same office; the payment of compensation by any person for the personal services or expenses of any other person if such services are rendered or expenses incurred on behalf of a candidate or committee without payment of full and adequate consideration.


Where an individual provides a payment to a candidate or committee for which full and adequate consideration is received, the payment is neither a contribution nor a gift to the candidate.  (Martin Advice Letter, No. A-89-301.)  Since the payment to the candidate or committee would not be considered a contribution, the payment directly to the vendor would also not be considered a contribution or gift to the candidate.  Please note that a different rule applies in the context of political fundraisers.  For example, if an individual purchases tickets for fundraising events such as dinners, luncheons, rallies, and other similar fundraising events, the entire cost of the ticket is a contribution to the candidate, irrespective of the value of food or drink received at the event.  (Section 82015; Flor Advice Letter, No. A-81-109.)  In addition, where the vendor provides free food, a contribution may be received from the vendor.


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:
John W. Wallace


Counsel, Legal Division
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