




May 23, 1991

George T. Urch

Chief of Staff 

Honorable Tom Umberg

Assemblymember Seventy-Second District

State Capitol

P.O. Box 942849

Sacramento, CA  95814






Re:
Your Requests for Informal Assistance Our File No. A-91-242

Dear Mr. Urch:


This is in response to your request for advice on behalf of Assemblymember Umberg regarding his duties as an elected state officer pursuant to the conflict-of-interest disclosure requirements of the Political Reform Act (the "Act").   


Please note that this letter is based on the facts presented to us.  The Commission does not act as the finder of fact with respect to the provision of advice.  (In re Ogelsby (1975) 1 FPPC Ops. 71, copy enclosed.)  Moreover, please be aware that the issues raised in this letter present policy questions which will be presented to the Commission for consideration in the future.  At that time the Commission may consider the continuing propriety of the existing regulations in light of the new ethics provisions.

QUESTION


If gift passes to Disneyland and meal vouchers are provided to Assemblymember Umberg and his family, has the Assemblymember received a "gift" of all the passes?

CONCLUSION


Gifts of passes and meal vouchers to Assemblymember Umberg's spouse and children are not gifts to Assemblymember provided the Assemblymember enjoys no benefit from the gift and has no discretion or control over their use.  However, gifts used by or disposed of by the Assemblymember are gifts to the Assemblymember.

FACTS


On the weekend of March 16 and 17, 1991, and on the weekend of March 23 and 24, 1991, Disneyland held complimentary preview days for Orange County elected officials and their families.  The invitation stated "Your entire family is invited to The Disney Afternoon Live!"


The Assemblymember obtained four tickets for his family.  The Assemblymember used one ticket, two of the tickets were used by his children, and the last ticket was given to the Assemblymember's babysitter.  In addition, meal vouchers were provided to all four of the attendees.

ANALYSIS


The Political Reform Act was enacted by the people of the State of California by initiative in 1974.  The purpose for the disclosure and disqualification provisions of the Act was to ensure that public officials, whether elected or appointed, would perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests or the financial interests of persons who have supported them.  (Section 81001(b).)


Thus, under the Act, every public official must disclose all his or her economic interests that could foreseeably be affected by the exercise of the official's duties.  (Sections 81002(c), 87200-87313.)  As a member of the Legislature, Assemblymember Umberg is a public official (Section 82048) and, consequently, is required to disclose certain statutorily specified economic interests, including the source of any gift of over $50 in value.  

(Section 87207(a)(1).)


Regulation 18726.2 (copy enclosed) provides:


(a)  Gifts given directly to members of an official's immediate family are not gifts to the official unless used or disposed of by the official or given by the recipient member of the official's immediate family to the official for disposition or use at the official's discretion.


(b)  Gifts delivered by mail or other written communication are given directly to members of the official's immediate family if the family members' names or familial designations (such as "spouse") appear in the address on the envelope or in the communication tendering or offering the gift, and the gift is intended for their use or enjoyment.


(c)  A gift given to the official, but designated for the official and spouse or family, is a gift to the official if the official exercises discretion and control over who will actually use the gift.


(d)  If the official enjoys direct benefit from a single gift, as well as members of the official's family, the full value of the gift is attributable to the official.





[Emphasis added.]


Thus, pursuant to this regulation, gift passes and meal vouchers to the Assemblymember are not gifts to the Assemblymember provided he does not control the use of the gift.  


Regulation 18726.2 was a codification of long-standing Commission advice with respect to gifts to the members of an official's family.  The October 24, 1985 Memorandum on the Adoption of the Proposed gift Regulations stated:


This regulation is a compilation of past Commission advice on the question of whether a gift, which is ostensibly made to a member of an official's immediate family, is considered a gift to the official and if so, how it is to be valued.  (See generally, Cory, Opinion,[] 2 FPPC Opinions 48, No. 75-094-A, April 22, 1976.)  For instance, if an official and spouse are taken to dinner, the dinner consumed by the spouse is a gift only to the spouse, not to the official.  However, a color television set given to the official's family and used by the official as well as the family members, is considered to be a gift to the official.  When tickets or passes are mailed to an official and the official's spouse or family, only the ticket intended for the official is considered a gift to the official unless the official exercises control over the other tickets, such as giving them to friends, constituents, associates, etc.


The quantum of control necessary by the official to attribute the gifts to the official is not defined in the regulation.  However, we can look to the various documents associated with the enactment of the regulation for guidance.  


For example, the final statement of reasons provides:  "Gifts to family members are not attributed to the official unless the official controls the gifts, uses them, or receives a benefit from them."  


This was a reflection of the test used in Cory (supra): 

[W]e believe that a gift made ostensibly to a spouse or dependent child of an elected officer constitutes a gift to the official within the meaning of the Political Reform Act, if:


1.
The nature of the gift is such that the official is likely to enjoy direct benefit or use of the gift to at least the same extent as the ostensible donee;


2.
The official in fact enjoys such direct benefit or use; and


3.
There are no additional circumstances negating the donor's intent to make a gift to the official.


Consequently, the passes and meal vouchers used by the Assemblymember and conveyed to the Assemblymember's babysitter are gifts to the Assemblymember.  The passes and meal vouchers provided to and used by the Assemblymember's children are not disclosable gifts to the Assemblymember.


I trust this letter has addressed your concerns.  Should you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,

Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:
John W. Wallace

Counsel, Legal Division
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