




July 8, 1991

Gloria Valenti

Office of the City Clerk

415 Diamond Street

Redondo Beach, CA  90277






Re:  Your Request for Informal Assistance







Our File No. I-91-264

Dear Ms. Valenti:


This letter is in response to your request for advice regarding the mass mailing provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Since your letter seeks general guidance, we treat your letter as a request for informal assistance pursuant to the provisions of Regulation 18329 (copy enclosed).  Moreover, our advice is prospective in nature and we make no comments regarding past conduct.  (Regulation 18329(c)(4)(A).)

QUESTION


Do the mass mailing provisions of the Act prohibit the use of the signature of the elected city clerk in notices of public hearings delivered to residents of the city?

CONCLUSION


The name of the city clerk may be included in the letterhead on which the notice is sent.  However, the mass mailing provisions of the Act prohibit the use of the signature of the elected city clerk in notices of public hearings delivered to more than 200 residents of the city in a calendar month unless the mailing is legally required and inclusion of the elected city clerk's signature is necessary to the mailing.

FACTS


From time to time the City Clerk of the City of Redondo Beach delivers statutorily-required notices of public hearings to residents of the city.  These notices are mailed to residences and posted in appropriate locations throughout the city.  These notices are also published in newspapers of general circulation within the city.  At times these mailings exceed 200 pieces.  The city clerk is an elected official.


You have submitted for our review a sample notice of a hearing before the city council.  This notice displays the name of the city clerk and his title on the upper left hand corner of the page in the official stationery of the office of the city clerk.  The name and title of the city clerk appear once again after the text of the notice.  The notice is entitled "Notice of a Public Hearing before the Mayor and City Council to Consider the Request for a Planned Development and an Administrative Appeal of a Variance."  The notice also makes reference to "written correspondence delivered to the Mayor and City Council at or prior to the public hearing."


You are the assistant deputy city clerk and have been authorized by the city clerk to seek our advice to determine whether the mass mailing provisions of the Act prohibit inclusion of the signature of the elected city clerk in these mass mailings.

ANALYSIS


The Act prohibits mass mailings at public expense.  (Section 89001.)  "Mass mailing" means over two hundred substantially similar pieces of mail, but does not include mail which is sent in response to an unsolicited request, letter, or other inquiry.  (Section 82041.5; Regulation 18901(a)(4).)


A literal reading of section 89001 would preclude mailings which are essential to the operation of governmental entities.  Accordingly, the Commission has adopted Regulation 18901 (copy enclosed) which provides certain exceptions to the general prohibition of Section 89001.


A mass mailing is prohibited if all of the following criteria apply:


(1)  Any item sent is delivered, by any means, to the recipient at his or her residence, place of employment or business, or post office box.  For purposes of this subdivision (a)(1), the item delivered to the recipient must be a tangible item, such as a videotape, record, or button, or a written document.


(2)  The item sent either:



(A)  Features an elected officer affiliated with the agency which produces or sends the mailing, or


(B)  Includes the name, office, photograph, or other reference to an elected officer affiliated with the agency which produces or sends the mailing, and is prepared or sent in cooperation, consultation, coordination, or concert with the elected officer.


(3)(A)  Any of the costs of distribution is paid for with public moneys; or



(B)  Costs of design, production, and printing exceeding $50.00 are paid with public moneys, and the design, production, or printing is done with the intent of sending the item other than as permitted by this regulation.


(4)  More than two hundred substantially similar items are sent, in a single calendar month, excluding any item sent in response to an unsolicited request and any item described in subdivision (b).





Regulation 18901(a).


Accordingly, because these notices are delivered to the recipients at their residences, the notices must meet the requirements of Regulation 18901 and may not include the name, office, photograph, or other reference to an elected officer affiliated with the city unless a particular exception applies.


Subdivision (b) of Regulation 18901 sets forth exceptions to the rule prohibiting mass mailings at public expense.  For example, a mass mailing is not prohibited if:

...the elected officer's name appears only in the letterhead or logotype of the stationery, forms (including "For Your Information" or "Compliments of" cards), and envelopes of the agency sending the mailing, or of a committee of the agency, or of the elected officer, or in a roster listing containing the names of all elected officers of the agency.  In any such item, the names of all elected officers must appear in the same type size, typeface, type color, and location.  Such item may not include the elected officer's photograph, signature, or any other reference to the elected officer, except as specifically permitted in this subdivision (b)(1) or elsewhere in this regulation.





Regulation 18901(b)(1), emphasis added.


Pursuant to this exception, the name and title of the elected city clerk may appear once in the letterhead or logotype of the stationery used for these mass mailings.  However, unless another exception applies, no further mention of the elected official's name or title is permissible and the official's signature may not appear in the document.  (Logorio Advice Letter, No. A-91-185, copy enclosed.)  Therefore, the additional reference to the city clerk by name and title which is printed at the end of the sample notice provided must be deleted unless otherwise exempted by Regulation 18901.


An exception in Regulation 18901 that may be applicable to city notices delivered to the recipients' homes is set forth in subdivision (b)(7) which provides that mass mailings of the following items are not prohibited:


Any legal notice or other item sent as required by law, court order, or order adopted by an administrative agency pursuant to the Administrative Procedure Act, and in which use of the elected officer's name, office, title, or signature is necessary in the notice or other mailing.  For purposes of this subdivision (b)(7), inclusion of an elected officer's name on a ballot as a candidate for elective office, and inclusion of an elected officer's name and signature on a ballot argument, shall be considered necessary to such a notice or other item.





Regulation 18901(b)(7).  


The Commission does not act as a finder of fact and we have insufficient information to determine whether the particular notice you submitted for our review, or other notices sent by the city, would qualify for this limited exception.  However, where inclusion of the name, office, title, or signature of an elected official in a mass mailing is required by law, we have previously advised that inclusion of such items in the mass mailing would not violate the provisions of the Act.  (Riddle Advice Letter, No. I-89-096; Connelly Advice Letter, No. I-89-307, copies enclosed.)


Upon review of the notice you have submitted for our consideration, we also note that the words "Mayor and City Council" appear as part of the title of the document.  As stated above, a mass mailing is prohibited if it includes the name, office, photograph, or other reference to an elected officer affiliated with the agency which produces or sends the mailing.  To bring the notice into compliance with the provisions of Regulation 18901, the word "mayor" should be deleted from the title of the notice unless inclusion of the term "mayor" is required by law.  Reference to the "mayor" should also be deleted from the body of the notice.


You have advised me that these notices are also published in newspapers of general circulation in the City of Redondo Beach.  The mass mailing provisions of the Act are not applicable to items published in newspapers of general circulation which are delivered to subscribers.  This is so because subscribers to the newspaper are deemed to have made unsolicited requests for such materials. 

An "unsolicited request" is defined as follows:


(A)  A written or oral communication (including a petition) which specifically requests a response and which is not requested or induced by the recipient elected officer or by any third person acting at his or her behest.  However, an unsolicited oral or written communication (including a petition) which contains no specific request for a response, will be deemed to constitute an unsolicited request for a single written response.


(E)  A person who subscribes to newspapers or other periodicals published by persons other than elected officers shall be deemed to have made unsolicited requests for materials published in those subscription publications.






Regulation 18901(c)(4)(A) and (E).


Thus, when the notices are published in newspapers of general circulation which are delivered to subscribers, the notices may include the signature of the city clerk and the word "mayor" in the title of the notice.  (Geiogue Advice Letter, No. A-91-193, copy enclosed.)


We trust this letter adequately responds to your inquiry.  Should you have any further questions regarding this matter, do not hesitate to call me at (916) 322-5901.






Sincerely,

