




May 23, 1991

Janice Rogers Brown

Legal Affairs Secretary 

Governor's Office

Sacramento, CA  95814






RE:  Your Request for Confirmation 







of Telephone Advice







Our File No.  I-91-168

Dear Ms. Rogers Brown:


You have requested advice on behalf of Governor Pete Wilson concerning the application of the honoraria prohibitions of the Political Reform Act (the "Act").   Because your questions do not pertain to a specific pending decision, we are treating your request as one for informal advice.  Except as modified below, your letter accurately reflects the advice we provided to you.

QUESTION


May an elected state officer ask the donor of a proffered honorarium to give the honorarium to a charitable organization without violating the prohibitions on accepting honorarium?

CONCLUSION


Pending further review by the Commission we are advising that such donation will not violate the prohibitions on accepting honorarium under the following circumstances:  (1) the donation is made directly by the offeror of an honorarium to a bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organization; (2) the filer or public official does not make the donation a precondition for his or her speech, article, or attendance; (3) the filer or public official does not claim the donation as a deduction from income for tax purposes; and (4) no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the filer or public official. 

ANALYSIS


Under Section 89502(a), no elected state officer may "accept" an honorarium.  An honorarium is, except as otherwise excepted, "any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering."  (Section 89502(b).)  As defined by the Act, "elected state officer" includes the Governor.  (Section 82024.)  


On May 7, 1991, the Commission directed staff to advise that the donations described in your request do not violate the honorarium prohibitions of the Act under the following circumstances:  (1) the donation is made directly by the offeror of an honorarium to a bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organization; (2) the filer or public official does not make the donation a precondition for his or her speech, article, or attendance; (3) the filer or public official does not claim the donation as a deduction from income for tax purposes; (4) no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the filer or public official.  Under these circumstances, no honorarium is "accepted" by the state officer nor is there a payment made "in consideration" for the state officer's speech, article, or attendance.


The Commission is continuing to examine the various issues arising from the definition of honorarium and is considering a regulation on this issue.  Accordingly, the advice expressed in this letter may change as a result of further consideration of the issues.


If you have any further questions regarding this matter please contact me at (916) 322-5901.






Sincerely, 






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:
Mark T. Morodomi







Counsel, Legal Division
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