





July 2, 1991

Elmer A. Brown, President

E & L Associates

2110 K Street, Suite 22

Sacramento, CA 95816







Re:  Your Request for 








Informal Assistance








Our File No. I-91-270

Dear Mr. Brown:


You have requested advice concerning the campaign provisions of the Political Reform Act (the "Act")./  Because your questions are general in nature, we are treating your request as one for informal assistance./

QUESTIONS


1.  How much may individuals contribute to candidates?  Do 

contribution limits apply separately to husbands and wives?


2.  May businesses, including corporations, make contributions?


3.  How much may political action committees contribute to 


candidates?


4.  May cash contributions be made?


5.  How should contribution checks be made out?

CONCLUSIONS AND ANALYSIS


1.  On September 25, 1990, the United States District Court for the Eastern District of California invalidated the state's fiscal year contribution limits, which were added to the Act by passage of Proposition 73 in 1988.  (Service Employees International Union, AFL-CIO, CLC, et al. v. Fair Political Practices Commission (1990) 747 F. Supp. 580. ("SEIU").)/  However, contribution limits for state and local special elections and special runoff elections were not affected by the court's decision and are still in effect.  A "special election" is an election called to fill a vacant state or local office.  (Section 85305.)  In addition, contribution limits imposed by local jurisdictions may still be applicable to candidates for local office.  Committees wishing to make contributions to candidates for local office should contact the appropriate local jurisdiction to ascertain if there are applicable local limits.


A person, including an individual, proprietorship, firm, partnership, joint venture, syndicate, business trust, company, corporation or association, may contribute up to $1,000 per candidate during the special election cycle and $1,000 per candidate during the special runoff election cycle if a runoff election is needed./  The contribution limits apply separately to each spouse.  In addition, many cities and counties have imposed lower contribution limits on candidates and committees active in their jurisdictions.


A person, including a corporation, which makes political contributions totaling $10,000 or more in a calendar year to California state and local candidates and committees is also required to file campaign disclosure statements for that year.  

(Sections 82013, 84200-84216.)


Under some circumstances, contributions made by certain combinations of contributors must be aggregated.  For example, where a single individual in fact directs and controls the contributions of an entity, both are treated as one contributor.    Most commonly this will be applicable where contributions are made by a sole owner or majority owner of a business entity and the business entity itself.  In addition, contributions made by two or more entities must be aggregated if the same person or a majority  of the same persons in fact directs and controls the decisions of the entities to make contributions.  Business entities in a parent-subsidiary relationship and business entities with the same controlling owner are also considered one contributor, unless the business entities act completely independently in their decisions to make contributions.  A parent-subsidiary relationship exists when one business entity owns more than 50 percent of another.               (Regulation 18531.5, copy enclosed.)     


2.  State law does not prohibit corporate contributions.  


3.  Contributions made by political committees are not subject to contribution limits unless they are contributing to candidates in a special election or special runoff election.  Political committees (a committee that receives contributions from two or more persons) may contribute up to $2,500 per candidate during the special election cycle and $2,500 per candidate during the special runoff election cycle.
(Section 85305(c)(2).)  Broad based political committees (a committee of persons which has been in existence for more than six months, receives contributions from one hundred or more persons, and makes contributions to five or more candidates) may contribute up to $5,000 per candidate per special election and $5,000 per candidate per special runoff election.  (Section 85305(c)(3).)


4.  Contributions of $100 or more may not be made or received in cash.  (Section 84300(a).)


5.  Section 84300(c) requires that monetary contributions of $100 or more be made "by written instrument containing the name of the donor and the name of the payee."  A donor's imprinted check  made payable to a candidate's campaign committee would ordinarily suffice.  In addition, Section 84211 requires candidates and committees to disclose the full name, street address, occupation, employer, date and amount received from each person who contributes a cumulative amount of $100 or more during a calendar year.  


There are many other provisions of the Act which affect persons who make or receive contributions or who make expenditures in connection with California state or local elections.  Enclosed are copies of the 1990 "Information Manuals on Campaign Disclosure Provisions of the Political Reform Act" and a "Summary of the 1991 Legislative Changes to the Campaign Provisions of the Political Reform Act."


If you have additional questions, please contact me at (916) 322-5662.







Sincerely,







Scott Hallabrin







Acting General Counsel







By:  Wayne P. Imberi








Political Reform Consultant

Enclosures  
