




August 20, 1991

Kathryn E. Donovan

PILLSBURY MADISON & SUTRO

455 Capitol Mall, Suite 335

Sacramento, CA  95814






Re:
Your Request for Informal Assistance 

Our File No. I-91-278

Dear Ms. Donovan:


You are seeking general advice with respect to the gift and honoraria provisions of the Political Reform Act (the "Act").   The following advice is based upon the analysis you have provided in your letter of May 21, 1991.  As your request for advice does not refer to a specific pending governmental decision, we are treating your request as one for informal assistance only.  (Regulation 18329(b).)


The Commission is presently considering gift regulations, including a regulation describing when gifts are cumulated and treated as from a "single source."  A prenotice discussion of these regulations is scheduled for the Commission's October meeting.  It is therefore possible the advice in this letter may change.

QUESTIONS


(1)  When a gift is made by multiple donors to an elected state officer, member of a state board or commission, or designated employee of a state agency, is the value for gift limitation purposes the pro-rata share of the gift paid by each donor?


(2)  What does "single source" mean for purposes of the gift limitations provisions?


(3)  Are elected state officers required to aggregate the value of gifts provided to, received by, or promised to the public official "within twelve months prior to the time when the decision is made"?


(4)  When an elected state officer, member of a state board or commission, or designated employee of a state agency receives two gifts within twelve months of a decision, but in two calendar years which, when combined, exceed $250, has the gift limit been violated?  Is the official disqualified from participating in the decision?


(5)  Does the intrastate/interstate travel distinction remain valid for purposes of the new ethics legislation?

CONCLUSIONS


Pending adoption of regulations which are currently being drafted, our conclusions are:


(1)  A gift made by multiple donors to an elected state officer, member of a state board or commission, or designated employee of a state agency, is, for purposes of the Act's gift limitation, valued at the pro-rata share of the gift paid by each donor.


(2)  Until such time as new regulations are adopted, the Commission continues to interpret the term "single source" consistent with Regulation 18531.5.


(3)  Elected state officers are required to aggregate the value of gifts provided to, received by, or promised to them within twelve months prior to the time when the decision is made.


(4)  Because it is an annual limitation, the gift limitation is not violated when an elected state officer, member of a state board or commission, or designated employee of a state agency receives two gifts in two calendar years from the same source which, when combined, exceed $250.  However, if the two gifts are received within twelve months prior to a decision, the official would be disqualified from participating in the decision.


(5)  The intrastate/interstate travel distinction remains valid for purposes of the new ethics legislation.

FACTS


You have sought guidance by raising several hypothetical questions concerning gifts from multiple donors and the meaning of "single source" (Sections 89504(a) and 89502(a)), the meaning of the disqualification provisions (Sections 87102.5 and 87102.8), the relationship between the disqualification provisions (Section 87103(e)) and the gift limitations (Sections 89504(c) and 89505(a)), and the travel exemptions (Regulations 18623(a) and 18728(a)).

ANALYSIS


(1)  Regulation 18726.6 requires disclosure of a received gift from multiple donors when the gift's value is $50 or more.  The Commission has previously advised that each donor is discloseable for the pro-rata share of the gift paid for by the multiple donors.  (Sutton Advice Letter, I-91-163; Bell Advice Letter, A-91-77.)  


Elected state officers, members of state boards and commissions, and designated employees of state agencies are, as of January 1, 1991, prohibited from accepting gifts with a total value of more than $250 in a calendar year from a single source.  (Sections 89504(a), 89505(a).)  For purposes of this limitation, the Commission continues to advise that a gift from multiple donors to elected state officers, members of state boards and commissions, and designated employees of state agencies is to be valued on a pro-rata basis for each donor.


(2)  The restrictions imposed by the gift limitations are applicable to a "single source."  (Sections 89504(a), 89505(a).)  While all gifts received by an official during the calendar year from a single source must be cumulated to determine if the source has reached or exceeded the gift limit of the Act, no definition of "single source" was provided in the new legislation.


When Regulation 18531.5 was adopted by the Commission in June, 1989, the then-existing gift limit in Section 85400 was clarified so as to delineate that the same person(s) controlling and directing the decisions of two or more entities, or business entities in a parent-subsidiary relationship with the same controlling owner, would be considered a "single source."  (See Davis Advice Letter, I-91-136.)  Regulation 18531.5 obviously cannot survive the repeal of its statutory basis, and we may be recommending amendment of the regulation in the near future.  In the interim, staff continues to provide advice based on the policy enunciated by the Commission in Regulation 18531.5.


(3)  At present, the requirements applicable to the disqualification of a legislator and to the disqualification of an elected state officer are not synonymous.


Pursuant to Section 87102.5(a)(6), a member of the legislature is disqualified from participating in a governmental decision when a lobbyist employer has provided him or her with income within the preceding twelve months, and the legislator knows or has reason to know that the decision will directly and significantly impact the lobbyist employer financially, and the decision will not impact the public, or a significant segment of the public, in a similar manner.  


Section 87102.5(a)(7) also disqualifies a member of the legislature from participating in a governmental decision when he or she knows the decision will directly and significantly impact any person from whom he or she has received compensation, for certain specified purposes, within the prior twelve months.


You have noted, correctly, that while 87102.5(a)(6) and 87102.5(a)(7) are alternative disqualification premises for legislators, Section 87102.8(b)(1)-(3) appears to be a single disqualification package; i.e., disqualification results only when the requisite lobbyist employer relationship is present and the elected state officer has received compensation from any person for the purpose of appearing, agreeing to appear, or taking any other action on behalf of that person before a local board or agency.


We understand this difference to be a technical drafting error; a bill pending in the legislature, SB 595 (Marks), amends Section 87102.8 in a manner consistent with the alternative disqualification grounds of Sections 87102.5(a)(6) and 87102.5(a)(7).  Although we find no indication evidencing a legislative intent to treat other elected state officers and members of the legislature differently for purposes of this type of decision-making disqualification, the language of Section 87102.8(b) is clear and unambiguous.  Therefore, while at present an elected state officer is disqualified from a decision when the requirements of Section 87102.8(b)(1), (2), and (3) have been met, we anticipate that Section 87102.8(b)(1) and (2), and Section 87102.8(b)(3), will be alternative grounds for disqualification in the near future.


We cannot, as you have requested, confirm that elected state officers are not required to aggregate the value of gifts provided to, received by, or promised to them within twelve months prior to the time when the decision is made.  While a definition of "financial interest" is provided in Section 87102.5(b)(2) for legislators' disqualification, and while no definition is provided in Section 87102.8 for other elected state officers' disqualification, elected state officers are still disqualified from certain decisions when a requisite financial interest is present.  Unless provided for otherwise, the Act requires aggregation of gifts provided or promised to, or received by the official within twelve months prior to the decision.  (Section 87103(e).)  The Act does not instruct otherwise in the case of elected state officers who are not legislators.


(4)  Government Code Sections 89504(c) and 89505(a) prohibit elected state officers, legislators, members of state boards and commissions, and designated employees of state agencies from accepting gifts from a single source exceeding a value of $250 in a calendar year.  Because it is an annual limitation, the gift limitation is not violated when an official regulated by these sections receives two gifts in two calendar years from the same source which, when combined, exceed $250; e.g., a $200 gift received in December, 1991 and a $200 gift received in January, 1992, from the same single source.


However, disqualification may be required even if the gift limitation provisions are otherwise complied with.  For example, if the two gifts are received within twelve months prior to a decision, the official would be disqualified from participating in the decision.  (Section 87103(e).)  Thus, while a $200 gift received in December, 1991 and a $200 gift received in January, 1992 would not violate the gift limitation requirements, the official may be required to disqualify himself or herself from a decision occurring through December, 1992.


(5)  Pursuant to Regulations 18623(a) and 18728(a), reimbursements and advances for intrastate travel and necessary accommodations provided in connection with certain specific activities are not considered gifts or income and do not require reporting or disclosure by either the recipient official or the donor.


Under Section 89506, payments, advances, or reimbursements for travel (including actual transportation, lodging and subsistence) will not be subject to the gift or honoraria restrictions when certain criteria are met.


We do not view Section 89506 as inconsistent, or otherwise in conflict, with Regulations 18623 and 18728.  If the travel is intrastate, the two regulations are applicable.  However, the Commission will be considering in the near future whether the exemption from reporting contained in Regulations 18623 and 18728 should be continued.  These regulations are part of the package of gift regulations which are scheduled for prenotice discussion at the Commission's October meeting.


If the travel is either interstate or foreign, Regulations 18623 and 18728 are only applicable to accommodations.  However, under Section 89506, when the travel is in connection with a speech given by the elected state officer, member of a state board or commission, or designated employee of a state agency, there is no prohibition or limitation on payment for the travel expenses.  (Section 89506(a).)  The value of the expenses paid, however, may subject the official to disqualification from decisions arising within the subsequent twelve months.


When the travel is within the United States, the expenses are permitted to cover the day preceding, the day of, and the day after the speech.  (Section 89506(a)(1).)  Such restrictions are not applicable if the travel is provided by certain entities, such as a government, an educational institution, or a nonprofit tax-exempt charitable or religious organization.  (Section 89506(a)(2).)


Please note, however, that travel which is not limited is nevertheless reportable unless otherwise exempt under Regulations 18623 and 18728.


I trust this letter has provided you with the guidance you requested.  If you have any further questions regarding this matter, or if you wish to supplement your advice request with specific facts pertaining to a pending decision, please contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel

