




July 16, 1991

Honorable Leroy F. Greene

Senator, Sixth Senate District

State Capitol, Room 3082

Sacramento, CA  95814






Re:  Your Request for Informal Assistance







Our File No. I-91-282

Dear Senator Greene:


You have requested advice concerning the new provisions of the Political Reform Act (the "Act")  which limit the receipt of gifts and honoraria by public officials.  The Commission is considering a regulation dealing with this issue, but since that regulation has not yet been adopted, we are declining to provide formal advice on this issue.  Pursuant to Regulation 18329(b)(8)(E), the Commission may decline to provide formal advice where the request presents issues requiring a policy interpretation best made by adoption of a regulation pursuant to Government Code Section 83112.  We have, however, provided this informal response to your request.  


Please be aware that since the issues raised in this letter present significant policy questions which will be determined by the Commission in the future in the form of a regulation.  In the interim, we have provided a conservative and cautious interpretation of the Act.

QUESTION


May you accept payment in compensation for the sale of articles and children's stories to magazines and periodicals, where you have been an author for 25 years but have not requested or received compensation for your writing?

CONCLUSION


Pending further decision of the Commission, the safest course of action would be to not accept payment for your writing unless it is in connection with the practice of a bona fide business, trade, or profession.

FACTS


You are a Senator in the California Legislature.  Over the past 25 years you have also been an active writer, having published approximately 1,300 newspaper columns which are syndicated by the Capitol News Service.  You have never before requested or received payment for your writing.


You are now seeking to expand your writing efforts.  You wish to submit articles to magazines, such as the California Journal, for compensation.  You stated the California Journal will be publishing one of your articles in the June 1991 issue.  In addition, you wish to market a series of children's fairy tales which you initially wrote for your daughter.  You have become concerned that accepting compensation for your written work may violate the new honoraria prohibition of the Act.

ANALYSIS


Effective January 1, 1991, the Legislature enacted a series of statutes that ban receipt of honoraria by public officials.  Section 89502 provides in a pertinent part:


(a)  No elected state officer may accept an honorarium.


(b)  "Honorarium" means, except as provided in subdivision (c), any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.


(c)  "Honorarium" does not include earned income for personal services which are customarily provided in connection with the individual's business or practice of a bona fide business, trade, or profession, such as teaching, practicing law, medicine, insurance, real estate, banking, or building contracting, unless the sole or predominant activity of the business, trade, or profession is making speeches.  The commission shall adopt regulations to implement this subdivision.





Section 89502.  


Your questions concern the term "article published" as used in Section 89502 of the Act.  An "article published" would appear to include manuscripts published in periodicals, journals, newspapers, newsletters, magazines, pamphlets, or any other similar publications.  According to your facts, the publication of your manuscripts would fall within the scope of "article published" as used in Section 89502.  Thus, a payment received for the works you describe would be an "honorarium" pursuant to the statutory definition in the Act.


However, Section 89502 provides that the term "honorarium" does not include earned income for personal services which are customarily provided in connection with the official's bona fide business or trade.  What constitutes a "bona fide" business is not specifically defined in the statute.  


Currently staff is advising that a business would be treated as "bona fide" if the owner of the business maintained books and records of accounting for the business and tax records filed in connection with the business for the two calendar years preceding the payment in question.  Clearly this does not apply to your situation since according to your facts you never before treated your writing as a business.


For a new business, however, the Commission is advising that the business still may be "bona fide" if the following apply:  there are tax records filed in connection with the business for one year; there exist bank accounts or lines of credit in the name of the business; equipment or supplies were purchased, leased, or rented for the business; you have paid rent, wages, business or professional insurance, or other similar payments associated with the operation of a business; you have made efforts to market the your product; or you have a special expertise in connection with the service provided.  While existence of all of the factors is not required, the existence of at least half would indicate that the business is bona fide.


However, the Commission has not yet determined if the Legislature intended for the exception to include a business which is an article-writing business.  It may be argued that recognizing an article-writing business as bona fide, and consequently, within the exception to the honorarium ban, could effectively result in the exception swallowing up the rule.  This would appear to contradict the general rules of statutory construction which provide that exceptions should be narrowly construed.  (Estate of Banerjee (l978) 21 Cal.3d 527,540.)  Here, the exception to honoraria relates to personal services provided "in connection with" the practice of a "bona fide" business.  (Section 89502.)  It could be argued that it would be contradictory to the general prohibition to construe the statute to merely prohibit payment for articles unless the official characterizes his writing as an article writing business.  


It may also be argued that Section 89502 requires only that there be a separate underlying business that is not itself article writing.  If the underlying business is present, the exception would apply to articles published in connection with that business.  


I trust this letter has addressed your concerns.  Should you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,

Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:
John W. Wallace

Counsel, Legal Division
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