




June 18, 1991

Joseph E. Coomes

McDonough, Holland and Allen

555 Capitol Mall, Suite 950

Sacramento, CA  95814






Your Request for Informal Assistance






Our File No. I-91-306

Dear Mr. Coomes:


This is in response to your request for advice on behalf of the City of West Sacramento regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").   Since your request is for general guidance regarding the interpretation of Commission regulations, we are treating your request as one for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c) (copy enclosed).   

QUESTION


Does language included in Section 7.2 of a proposed agreement between the City of West Sacramento and Zimmer Gunsul Frasca Partnership (the "Partnership") shield the Partnership from being deemed a "consultant" within the meaning of the Act?

CONCLUSION


An individual who acts in accordance with the terms in Section 7.2, which essentially quotes Regulation 18700(a)(2)(A) and (B), would not be deemed a consultant within the meaning of the Act.

FACTS


The Redevelopment Agency of the City of West Sacramento (the "city") is carrying out the redevelopment plan for Redevelopment Project No. 1 in the City of West Sacramento.  A developer owns certain property which is part of the planning area included in the redevelopment project.  The city is requiring the adoption of a specific plan for the planning area.  The developer and the city are participating in a co-operative planning effort, and will retain the same master planning consultant, Zimmer Gunsul Frasca Partnership.  You have provided a copy of the proposed Master Planning Agreement between the City of West Sacramento and Zimmer Gunsul Frasca Partnership (the "Agreement").  Section 7.2 of the Agreement provides as follows:


Independent Contractor.  In assuming and performing the obligations of the Agreement, Master Planner is an independent contractor and is not an employee of the City and shall not be eligible for any benefits which City may provide its employees, except as expressly provided for in the Agreement.  Nothing in this Agreement shall be construed to be inconsistent with this relationship or status.


The parties agree, notwithstanding anything to the contrary in this Agreement, not to act in any way that would constitute the Master Planner as a "Consultant" pursuant to Regulation 18700 of the California Political Reform Act.  Specifically, the Master Planner shall:



(a)  conduct research and arrive at conclusions with respect to its rendition of information, advice, recommendation, or counsel independent of control and direction of the City or any City official, other than normal contract monitoring; and


(b)  possess no authority with respect to any City decision beyond the rendition of information, advice, recommendation or counsel.


Specifically, it is agreed that Master Planner will not participate in any governmental decision as defined in said Regulation 18700, in that Master Planner shall not advise or make recommendations to City without significant intervening substantive review by City staff and others by (a) conducting research or making any investigation which requires the exercise of judgment and the purpose of which is to influence the decision; or (b) preparing or presenting any report, analysis or opinion which requires the exercise of judgment and the purpose of which is to influence the decision.

ANALYSIS


Section 87100 prohibits public officials from making, participating in making, or in any way attempting to influence governmental decisions in which they know or have reason to know they have a financial interest.  

PUBLIC OFFICIAL


Section 82048 defines a "public official" as "every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency...." (Emphasis added.)


Regulation 18700 defines a consultant as follows:



"Consultant" shall include any natural person who provides, under contract, information, advice, recommendation or counsel to a state or local government agency, provided, however, that "consultant" shall not include a person who:


(A)  Conducts research and arrives at conclusions with respect to his or her rendition of information, advice, recommendation or counsel independent of the control and direction of the agency or of any agency official, other than normal contract monitoring; and


(B)  Possesses no authority with respect to any agency decision beyond the rendition of information, advice, recommendation or counsel.






Regulation 18700(a)(2).


Regulation 18700(a)(2) defines a "consultant" as a "natural person."  Thus the Partnership would not be a consultant within the meaning of the Act.  It is the personnel who actually perform the work who may be deemed consultants.


In In re Maloney (1977) 3 FPPC Ops. 69 (copy enclosed), with respect to a contract county surveyor-engineer, the Commission stated:


Our regulation defining the term "consultant" ... excludes a person who does no more than provide advice, information, recommendation or counsel to an agency and whose advice is provided independent of the agency's control or discretion.  2 Cal. Adm. Code Section 18700(a)(2).  The preparation of surveys and engineering studies would appear to fall within this exclusion.  When performing these services, the county surveyor-engineer is not involved in any official decision making.  He is merely carrying out the terms of a contract just as any vendor of goods or services to the county might.  He is not subject to the control or discretion of the county when he performs his work, but is governed only by the provisions of his contract.



In re Maloney, supra, at 71 (emphasis added).


Accordingly if the personnel of the Partnership provide services to the city independent of the control and discretion of city officials or its agents, but governed only by the provisions of the contract, the personnel will not be deemed to be consultants within the meaning of the Act.


In Section 7.2 of the Agreement, you have included the proviso that the parties to the contract agree not to act in any way that would cause Zimmer Gunsul Frasca Partnership to be deemed a consultant "pursuant to Regulation 18700 of the California Political Reform Act."  As stated above, Regulation 18700(a)(2) defines a "consultant" as a "natural person."  Thus, specifying that Zimmer Gunsul Frasca Partnership shall not act in any way so as to be deemed a consultant within the meaning of Regulation 18700 does not necessarily reach the personnel who will be providing the services and may be deemed consultants.


You have further included language which is essentially identical to the language in Regulation 18700(a)(2)(A) and (B) which describes individuals excluded from the definition of the term "consultant."  Since Regulation 18700(a)(2) defines the term "consultant," and subdivisions (a)(2)(A) and (a)(2)(B) of Regulation 18700 expressly describe an individual not deemed a consultant under the Act, an individual who acts in accordance with the this language, incorporated in Section 7.2 of the Agreement, would not be deemed a consultant within the meaning of the Act.  Please note that the term "City Official" in the phrase "... independent of control and direction of the City or any City Official, ..." would include any consultants acting on behalf of the city.


For your guidance, I have enclosed previous Commission advice letters which interpret Regulation 18700(a)(2).  To the extent that the parties act in accordance with the language in Regulation 18700(a)(2)(A) and (B), as interpreted by previous Commission advice letters, the personnel of the Partnership will not be deemed consultants within the meaning of the Act.

MAKING, PARTICIPATING IN MAKING, OR ATTEMPTING TO INFLUENCE A GOVERNMENTAL DECISION


A public official makes a governmental decision or participates in the making of a governmental decision whenever the public official votes on a matter, commits the agency to a course of action, or enters into any contractual agreement on behalf of the agency.  (Regulation 18700(b), copy enclosed.)  Additionally, a public official participates in a governmental decision when, acting within the authority of his or her position, the public official:


(1)  Negotiates, without significant substantive review, with a governmental entity or private person regarding the decision; or


(2)  Advises or makes recommendations to the decision-maker, either directly or without significant intervening substantive review, by:



(A)  Conducting research or making any investigation which requires the exercise of judgment on the part of the official or designated employee and the purpose of which is to influence the decision; or


(B)  Preparing or presenting any report, analysis or opinion, orally or in writing, which requires the exercise of judgment on the part of the official or designated employee and the purpose of which is to influence the decision.





Regulation 18700(c).


If an individual is deemed a consultant and, therefore, a public official, he may not make, participate in making, or attempt to influence any governmental decision in which he knows or has reason to know he has a financial interest.  (Section 87100.)


Section 7.2 of the Agreement specifically provides that the Partnership shall not "participate in any governmental decision" as defined in Regulation 18700.  You have further included language which is essentially identical to the language in Regulation 18700(c)(2) which defines when a public official "participates in the making of a governmental decision."  Please note that the focus of Regulation 18700(c)(2) is the individual, not a business entity.  Accordingly, the language in Section 7.2 may not reach the personnel of Zimmer Gunsul Frasca Partnership.  In addition, Section 7.2 of the Agreement states in relevant part:


... Master Planner shall not advise or make recommendations to City without significant intervening substantive review by City staff and others by (a) conducting research....  (Emphasis added.)

