July 8, 1991

Rodney O. Lilyquist

Deputy Attorney General

110 West A Street, Suite 700

San Diego, CA  92101

Re:
Your Request for Informal Assistance 

Our File No. I-91-310

Dear Mr. Lilyquist:

This is in response to a letter received from your office on June 3, 1991, requesting guidance on the application of the personal use provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  The advice provided herein is limited to an analysis of the issues presented under the Act in connection with the post election expenditure of campaign funds by a statewide ballot measure committee.  We do not give advice concerning provisions of the Elections Code which may apply to statewide ballot measure committees.

The Commission will be considering regulations interpreting and clarifying the personal use provisions of the Act in the near future.  Therefore, the advice provided herein is subject to change.

FACTS
You have received an opinion request asking for clarification of the rules applicable to ballot measure committees which have funds remaining after an election with respect to the permissible use of those funds.  The requestor has asked for clarification of
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the application of Elections Code section 29795 and the personal use provisions of the Act to these remaining funds.  You have requested our input on the application of these two statutory schemes.

QUESTIONS, ANALYSIS AND CONCLUSION
As indicated above, we cannot render advice with respect to interpretation of the Elections Code.  Our advice is limited to application of the provisions of the Act.  However, certain general considerations should be kept in mind in analyzing the interrelationship of the two schemes.  Applying general rules of statutory construction, statutes should be harmonized whenever possible.  (In re White (1969) 1 Cal. Code 3d 207, 212.)  Thus, to the extent that the provisions of Elections Code section 29795
 and the personal use provisions can be read together, that is the construction which should be applied.  However, if there is a conflict between the provisions, it is our position that the personal use provisions of the Act would control over conflicting provisions of the Elections Code.  This position is based upon Section 81013 of the Act which provides, in pertinent part, as follows:

If any act of the Legislature conflicts with the provisions of this title, this title shall prevail.

With the foregoing in mind, we provide you with the following analysis of the specific questions posed by the opinion request presented.

May a statewide ballot measure committee refund its remaining funds to its contributors on a pro-rata basis?

Sections 89510 - 89518 do not contain an express provision authorizing the return of contributions.  Section 89513(f)(1) states that the refund of a campaign contribution does not constitute a gift, but does not specifically authorize a refund.  Therefore, we have treated refunds of contributions in the same manner as any other expenditure of campaign funds not specifically covered.  The general rule applicable to such expenditures is that they are permissible if reasonably related to a political,
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legislative or governmental purpose.
   We have previously advised that the pro-rata refund of contributions has the requisite political purpose and is therefore permissible.  (Hiltachk Advice Letter, No. I-90-053, copy enclosed.)

May a statewide ballot measure committee refund its remaining funds on a different basis. such as only to those larger contributors of over a certain amount. in light of the fact that it is often uneconomical to refund minimal amounts?

As indicated above, campaign funds may only be used to make refunds to contributors if the refund is reasonably related to a political, legislative or governmental purpose.  The refund of

contributions to select major contributors does not constitute a political, legislative or governmental purpose in and of itself.  (Hiltachk Advice Letter, supra.)

May the statewide ballot measure committee donate its funds to a nonprofit organization?
Section 89515 provides as follows:

     Campaign funds may be used to make donations or loans to bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organizations, where no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the candidate, elected officer, member of his or her immediate family, or the campaign treasurer, and where the donation or loan bears a reasonable relation to a political, legislative, or governmental purpose.

We have interpreted Section 89515 as being applicable to campaign funds held by ballot measure committees.  (Spain Advice Letter, supra.)  In order for campaign funds to be donated to a nonprofit organization pursuant to Section 89515, three criteria must be met.  First, the organization must be a bona fide charitable, education, civic, religious, or similar tax-exempt nonprofit organization.  Second, no substantial part of the proceeds may have a material financial effect upon the treasurer of the ballot measure committee or upon any person who has significant influence over the expenditure decisions of the committee.  (Id.)  Finally, by analogy to Commission regulations determining material financial effect for purposes of conflicts of
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interest, we have advised that the donation must not result in a benefit of $250 or more to the committee treasurer or other person who has significant influence over the expenditure decisions of the ballot measure committee.  (Spain Advice Letter, supra.)
If the statewide ballot measure committee is a valid California tax-exempt nonprofit corporation which under federal and state tax law must give its funds upon dissolution to another tax-exempt organization dedicated to similar purposes. may it give those funds consistent with the relevant personal use provisions of the Act?

The ballot measure committee may donate its funds to a tax-exempt nonprofit organization as set forth above.

May the statewide ballot measure committee contribute to another ballot measure committee. to a candidate committee or to a political party?

As a general rule, the personal use provisions of the Act permit a statewide ballot measure committee to make contributions to another ballot measure committee, to a candidate or to a political party, since each of these would be expenditures for a political purpose.  An exception to this general rule applies when the recipient candidate is subject to valid contribution limits. In this situation, the ballot measure committee may not use funds received from other candidates to make contributions to candidates as this would indirectly violate the transfer prohibitions of the Act.

There may be other provisions of law, for example tax law, which would limit the ability of a statewide ballot measure committee with tax exempt status from making political contributions.  Our advice is limited to application of the Act.

May a committee that is established for other than just supporting a ballot measure on a particular subject use the funds for education or lobbying efforts on that particular subject?

A committee formed for other than just supporting a ballot measure on a particular subject may use its campaign funds for
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education or lobbying efforts on that particular subject so long as the expenditures are reasonably related to a political, legislative or governmental purpose.

May the committee keep the funds for use in a future ballot measure campaign on the same or related subjects?

Under the Act, a statewide ballot measure committee may use funds held after the election for use in a future ballot measure campaign on the same or related subject, since the use of the funds to finance a subsequent ballot measure campaign would constitute an expenditure for a political purpose.

If you have any questions regarding the above, or need additional information, please contact me at (916) 322-5901.

Sincerely

Scott Hallabrin 

Acting General Counsel

By:  
Margaret Ellison 

Counsel, Legal Division

SH:ME:dg

Enclosures

�  Government Code Sections 81000-91015.  All statutory references are to the Government Code unless otherwise indicated.  Commission regulations appear at 2 California Code of Regulations Section 18000, et seq.  All references to regulations are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations.


�  See, for example, Elections Code Section 29795.


�  Elections Code section 29795 provides that funds collected for a statewide ballot measure are held in trust and sets forth permissible uses of those funds.


�  We have previously advised you that post election expenditures of campaign funds by a ballot measure committee are governed by Sections 89510 - 89518, and not by Section 89519 which governs a candidate’s use of surplus campaign funds.  (Lilyquist Advice Letter, No. I-91-272, copy enclosed.)  Therefore, our analysis is based upon our interpretation of Sections 89510 - 89518.


�  Expenditures which confer a substantial personal benefit upon a candidate or other person who controls the committee must be directly related to a political, legislative or governmental purpose.  (Spain Advice Letter, No. I-90-410, copy enclosed.)


�  Effective January 1, 1991, the personal use provisions of the Act were renumbered.  Advice letters referred to in this letter may therefore include references to pre-1991 section numbers.


�  A recent federal court decision, Service Employees International Union, et al. V. Fair Political Practices Commission, 747 F.Supp 580 (E.D. Calif. 1990) (“SEIU”), held that the transfer ban contained in Section 85304 is unconstitutional to the extent that its purpose is to enforce fiscal year limits.  (See Sprague Advice Letter, No. I-91-029; Riffenburg Advice Letter, No. A-90-761, copies enclosed.)  The decision in SEIU on appeal.





