





July 31, 1991

John Weems

Campaign Manager

Assemblyman Tom McClintock

333 North Lantana Street, Suite 267

Camarillo, CA  93010







Re:
Your Request for Advice








Our File No. A-91-326

Dear Mr. Weems:


You have requested advice on behalf of Assemblyman Tom McClintock concerning the campaign provisions of the Political Reform Act.

QUESTIONS


1.
May Assemblyman McClintock contribute funds from his federal committee to his state Assembly committee?


2.
May Assemblyman McClintock contribute funds from his state Assembly committee to his federal committee?

CONCLUSIONS


1.
Assemblyman McClintock may contribute funds from his federal committee to his state Assembly committee.


2.
Assemblyman McClintock may contribute funds from his state Assembly committee to his federal committee. 

ANALYSIS


Federal candidates' committees are not "recipient committees" under California law.  (Stark Advice Letter, No. A-89-470, and Marsh Advice Letter, No. I-89-056, copies enclosed.)  Such committees are considered "persons" for purposes of determining their contribution limits under Proposition 73.  However, on September 25, 1990, the United States District Court for the Eastern District of California invalidated the state's fiscal year contribution limits, which were added to the Act by passage of Proposition 73 in 1988.  (Service Employees International Union, AFL-CIO, CLC, et at. v. Fair Political Practices Commission (1990) 747 F. Supp. 580. ("SEIU").)  Therefore, Assemblyman McClintock's federal committee may make contributions to his Assembly committee.  Such contributions are not limited unless the Assembly committee is established for a special election.  If the federal committee makes contributions in the amount of $10,000 or more during a calendar year, the federal committee will qualify as a major donor committee and will have reporting requirements under the Act.  (Section 82013.)  Please refer to the FPPC Information Manual E On Campaign Disclosure Provisions of the Political Reform Act (copy enclosed) for information concerning disclosure by major donor committees.


Effective January 1, 1990, the Act was amended to include provisions that regulate the appropriate use of campaign funds.  (Section 89511, et seq. the "personal use" law.)  Section 89512 states in part that campaign funds may be expended if such expenditure is reasonably related to a political purpose.  Whereas a transfer of contributions from Assemblyman McClintock's state Assembly committee to his federal committee would appear to meet the "political purpose" test in Section 89512, Section 89510 imposes a further requirement that the funds be held in trust for expenses associated with his election to the state Assembly.  However, in SEIU the court ruled that restrictions on transfers of contributions between a candidate's own committees violated the candidate's First Amendment rights.  Accordingly, unless the district court's decision in SEIU is reversed by the appellate court, we are advising that contributions from Assemblyman McClintock's state Assembly committee to his federal committee are permissible.  


In addition, you may wish to contact the Federal Elections Commission with respect to any relevant federal laws regarding permissible uses of funds held by a federal candidate's committee, and transfer of funds to the federal committee.


Please do not hesitate to contact me at (916) 322-5662 if you have additional questions.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:   Lynda Cassady







Political Reform Consultant







Enclosures
