




July 19, 1991

Kari Souza

Account Executive

Cerrell Associates, Inc.

320 N. Larchmont Boulevard

Los Angeles, CA  90001






Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-91-331

Dear Mr. Souza:


You have requested confirmation of telephone advice provided to you by this office concerning the new gift and honoraria restrictions of the Political Reform Act (the "Act").   Since you have not named a specific governmental official on whose behalf you have requested this advice, we are treating your request as one for informal assistance.  


This letter confirms that your letter dated July 1, 1991, accurately summarizes the telephone advice provided to you by this office on that date.  As you are aware, the Act now provides restrictions on receipt of honoraria and gifts by state and local elected officers, members of state boards and commissions, and designated employees of state agencies.  (Sections 89501, et seq.)  


The Act now provides:



(a)  No elected state officer may accept an honorarium.


(b)  "Honorarium" means, except as provided in subdivision (c), any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.

* * *


(f)  For purposes of this section, "elected state officer" includes the Insurance Commissioner.





Section 89502.


No local elected officeholder shall accept any honoraria for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering, or any gifts, from any single source, which is in excess of one thousand dollars ($1,000), in any calendar year, except reimbursement for actual travel expenses and reasonable subsistence in connection therewith.





Section 89501.


However, the Act does not treat judges as elected state officers.  Section 82021 of the Act defines "elected state officer" as any person who holds an "elective state office," which is defined in Section 82024 to mean the office of Governor, Lieutenant Governor, Attorney General, Controller, Secretary of State, Treasurer, Superintendent of Public Instruction, member of the Legislature and member of the State Board of Equalization.  This definition does not include judicial officers.  (Ohman Advice Letter, No. A-86-132;  Smith Advice Letter, No. A-86-152.)  


Moreover, we have also advised that judges are not "local elected officers" as used in the Act.  (Sims Advice Letter, No. I-91-104.)  This conclusion was premised on the historical treatment of judicial officers under various provisions of the Act.  For example, Section 82035 which defines the "jurisdiction" of the various public officials who must disclose economic interests under the Act has been interpreted to require that municipal court judges disclose as state officials.  The Commission concluded in In re Baty ((1979) 5 FPPC Ops. 10, at 11-12):  


While for certain purposes the "jurisdiction " of a municipal court judge may extend only to the county in which he sits, the nature of the judicial system is such that a municipal court's decision can directly affect persons or property throughout the state....  In essence the court's jurisdiction spreads statewide.  In contrast, the decisions of city or county elected officials generally can directly affect only those within the boundaries of the city or county and will not have a statewide effect.  


This conclusion with respect to municipal court judges is consistent with other areas of the law, both in the Act and beyond.  A detailed discussion of gift and honoraria statutes with respect to judges is included in the Sims Advice Letter, supra, a copy of which is enclosed for your reference. 


I trust this letter has addressed your concerns.  Should you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,

Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:
John W. Wallace

Counsel, Legal Division
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