




September 19, 1991

Paul W. Drewitz

Vice President and General Counsel

California State Automobile Association

100 Van Ness Avenue

San Francisco, CA  94101-1860

                         Re:  Your Request for Informal Assistance

                              Our File No. I-91-335

Dear Mr. Drewitz:


You have requested informal written advice on behalf of the California State Automobile Association Inter-Insurance Bureau ("Bureau").  You are seeking clarification of the reporting requirements for insurers that may be lobbyist employers under the provisions of the Political Reform Act (the "Act").

QUESTION


Must an insurance company that is otherwise registered as a lobbyist employer report payments to a law firm (regardless of whether the firm otherwise qualifies as a lobbying firm) for services performed in representing the insurer in public rate making proceedings before the Department of Insurance?

CONCLUSION


An insurance company that is a lobbyist employer must report payments to a law firm for services performed in representing the insurer in public ratemaking proceedings before the Department of Insurance.

FACTS


The Bureau retains attorneys and consultants and uses employees in connection with rate approval and rate rollback proceedings conducted by the Department of Insurance.  These proceedings include or have included the so-called "consolidated generic" hearings, company-specific rate rollback hearings, formal rulemaking proceedings, and pending evidentiary hearings.  All of these are public proceedings involving, directly or indirectly, the setting of rates. 


The Bureau is a lobbyist employer and has been reporting fees paid to attorneys and consultants in connection with the above proceedings.  You wish to know if these payments must still be reported in light of advice provided in the Slaby Advice Letter, No. I-90-692, and in light of information recently provided in a lobbyist question and answer sheet recently distributed.

ANALYSIS


Under the Act, a lobbyist employer has specified accounting and reporting obligations.  (Section 86116; Regulations 18615 and 18616.)  Lobbyist employers are required to keep detailed records and report, among other things, payments to influence legislative or administrative action.  (Regulation 18615(a)(4); Regulation 18616(a)(4).)


"Administrative action" is defined, in part, as follows:


"Administrative action" means the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment or defeat by any state agency of any rule, regulation or other action in any rate-making proceeding or any quasi-legislative proceeding....





Section 82002 (emphasis added).


The Act does not define "rate-making proceeding."  However, we have previously advised that the term refers to any proceeding involving the establishment of rates.  (Perez Advice Letter, No. A-77-143.)  It applies to both increases and decreases in rates, including the refund of over-collections.  (Perez Advice Letter, supra.)


In accordance with this view, we have advised that the Proposition 103 filings are "rate-making proceedings" and, thus, "administrative action" under the Act.  Therefore, the accounting and reporting requirements of Section 86116 and Regulations 18615 and 18616 are applicable. (Slaby Advice Letter, supra; Lenzi Advice Letter No. I-89-486.)


Regulation 18616 requires that payments to lobbyists be reported.  (Regulation 18616(a)(2).)  The regulation permits a lobbyist employer to apportion the payments based on the percentage of the lobbyist's compensated time which is spent influencing or attempting to influence legislative or administrative action.  (Regulation 18616(c).)


The regulation does not contain any exemption which would exclude the participation of the attorneys at the administrative ratemaking hearings.  (Abbott Advice Letter, No. A-88-164, copy enclosed.)  Therefore, the time spent on these hearings must be included in the allocation of lobbying time.  (Steinman Advice Letter, No. I-89-629.)


In the Slaby Advice Letter, we advised that law firms whose only direct communication with the Department of Insurance in connection with the ratemaking hearings constitutes "administrative testimony" will not qualify as lobbying firms.  Therefore, insurers who are clients of those law firms will not qualify as lobbyist employers merely by virtue of payments to such law firms.


However, this advice does not affect the reporting requirements of insurers who have otherwise qualified as lobbyist employers.  A lobbyist employer must report payments made to influence administrative action, even though the compensated time may have been spent engaging in activity which might be classified as "administrative testimony."


I trust that this provides you with the information you need.  If you have any further questions, you may contact me at (916) 322-5901.\




Sincerely,




Scott Hallabrin




Acting General Counsel




By:  Margaret W. Ellison





Counsel, Legal Division
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